‘Als de perfecte baan er niet is, moet je deze zelf creëren’

17 december 2015 door Nathalie Damen

Wie is Anna Nooshin? 

  • ​Geboren: 18 december 1986, Iran 
  • Functie: digitaal ondernemer, fashion blogger, co-founder NSMBL.nl, YouTuber, auteur On Top 
  • Studie: cum laude master Communicatiewetenschap aan de UvA 
  • Ultieme On Top-moment: ‘Als ik alleen aan het reizen ben en helemaal tot mezelf kan komen’ 

Selfmade woman Anna Nooshin (28) runt het online magazine NSMBL.nl, dat maandelijks twee miljoen unieke bezoekers trekt. In haar onlangs verschenen boek On Top beschrijft ze haar weg naar succes. Integrand Magazine sprak met Anna over haar studietijd, ondernemen en het belang van hard werken.  

Ze vliegt voor haar baan de wereld over, zit front row bij modeshows, werkt samen met grote merken uit de modewereld en ontmoet tijdens haar reizen Hollywood-sterren. Op Instagram en YouTube neemt ze haar volgers aan de hand van schitterende beelden mee in haar glamourleven. Een leven dat ze zelf gecreëerd heeft, toen ze in 2011 de succesvolle lifestyle-website NSBML.nl (spreek uit als ensemble) oprichtte. 

Het zag er niet altijd zo rooskleurig uit voor Anna. Als zevenjarig meisje vluchtte ze samen met haar ouders en zusje Aida vanuit Iran naar Nederland. Jarenlang verhuisden ze van asielzoekerscentrum naar asielzoekerscentrum, waar ze met het hele gezin op een kamer van twaalf vierkante meter leefden. Ondertussen ging Anna naar een middelbare school buiten de muren van het AZC. Als scholier voelde ze zich een buitenstaander.  

“Ik werd geboren met een unibrow, behaarde schouders en een snor. De unibrow en behaarde schouders trokken redelijk weg, maar de snor bleef. Het was iets waar mijn Nederlandse klasgenoten zich vaak over verbaasden en overal waar ik kwam was ik ‘dat nieuwe meisje met een snor’.”  (Fragment uit On Top) 

Harde werker 
Het moment waarop het gezin een verblijfsvergunning kreeg en een ‘echt’ huis kon betrekken, betekende een frisse startvoor Anna. “Het voelde heel erg fijn, maar ook onwerkelijk. Vanaf dat moment voelde ik me echt Nederlands en kon ik beginnen met het opbouwen van mijn leven hier.”  

Anna streefde altijd al naar onafhankelijkheid. Hoewel ze inmiddels een verblijfsvergunning en een huis rijker waren, hadden haar ouders het nog steeds niet breed. Anna namdaarom allerlei baantjes waarmee ze haar eigen geld verdiende: van ijsschepper tot schoonmaakster. Geïnspireerd door beroemdheden als Jennifer Lopez droomde ze ervan om zelf ooit succesvol en beroemd te zijn.Het liefst op eigen kracht. Anna geloofde echter nooit dat ze over een ‘tastbaar talent’beschikt. “Ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik nul talent heb. Wel heb ik een goed oog voor commercie en ben ik niet bang om hard te werken. Dat is denk ik mijn talent: geen angst hebben en altijd alles willen doen.” 

Tijdens colleges naar de film 
Om een carrière te realiseren, ging Anna Communicatiewetenschap studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hoe kijkt ze terug op haar studietijd? “Mijn ouders zeiden altijd dat studeren de beste periode uit iemands leven is, maar zo voel ik het totaal niet. Voor mij was het meer een verplichting. Ik moest mezelf echt blijven uitdagen om het niet saai te gaan vinden. Ik ging vaak onder colleges in mijn eentje naar de film om te ontsnappen aan dat verplichte gedoe.” Veel vrienden had Anna niet tijdens haar studie. Lachend: “Ik was een hele antisociale student, ben slecht in groepen. Ik ging bijna nooit naar de universiteit, alleen als het echt moest of als ik verplichte colleges had. Wel was ik een onwijze streber. Ik wilde telkens de beste zijn in alles, een hele vervelende eigenschap die ik nog steeds heb.” 

Reizen voor je leven 
Het harde werken werd beloond. Anna liep stage bij modeontwerper Yigal Azrouëlin New York en studeerde cum laude af. Toch viel ze na haar studie in een zwart gat. Bedrijven namen haar niet aan omdat ze ‘te ambitieus’ was.  

“Ik had geen idee wat ik met mijn leven aan moest. Zelfs toen ik cum laude afgestudeerd was, had ik geen benul. Wat wilde ik worden later? Later was toch echt nu en was sneller gekomen dan verwacht. En dan? Wat doe je dan? Waarom had niemand me hierop voorbereid? 

Ik herinner me dit gevoel als de dag van gisteren. Ik was 23 jaar, afgestudeerd, zonder baan, zonder koophuis en zonder ook maar enige vorm van een carrière. Niemand wilde me aannemen. Dagelijks hielden mijn vrienden en kennissen me via social media op de hoogte van hun hardlopende carrières. Ik vergeleek me om de haverklap met leeftijdsgenoten die het allemaal een stuk beter op orde leken te hebben.” (Fragment uit On Top) 

In alle wanhoop besloot Anna na haar studie op wereldreis te gaan om te ontdekken wat ze wilde met haar leven. Dit was een van haar beste beslissingen ooit. “Tijdens het reizen leerde ik dat ik mijn hele leven zal blijven vechten om vrij te kunnen zijn. Vrijheid vind ik ontzettend belangrijk. Ik wil niet gedwongen van negen tot vijf in een bedrijf doorbrengen. Ik heb geleerd dat het leven maakbaar is en dat je je lot zelf in de hand hebt. Je bent verantwoordelijk voor je eigen succes en kunt dus zelf bepalen of je wel of niet voor een baas wilt werken. 

Rebels door regels 
Eenmaal terug in Nederland nam ze het advies van een recruiter ter harte: begin voor jezelf. “Veel mensen willen een fijne negen-tot-vijf-baan, zodat ze aan het eind van de werkdag de deur achter zich dicht kunnen trekken. Ik had dit gevoel nooit. Ik werd heel rebels van regels en wilde altijd datgene doen wat van een baas niet mocht. Ik wist wel mijn hele leven al dat ik wilde ondernemen. Had alleen geen idee wat ik dan precies zou willen doen.” Uiteindelijk kwam ze in contact met een oude vriend uit een asielzoekerscentrum, die inmiddels werkte bij uitgever Wayne Parker Kent. Samen met hem richtte ze het online magazine NSMBL.nl op. De website bleek een succes: NSMBL.nl trekt elke maand twee miljoen unieke bezoekers.  

On Top 
Met haar boek On Top is Anna een nieuwe weg ingeslagen.Het is een inspiratiegids voor vrouwen die een online carrière ambiëren. Anna beschrijft niet alleen haar succesmomenten, maar stelt zich ook kwetsbaar op door de obstakels op haar weg naar de top te beschrijven. “Ik presenteer online een heel gestileerd beeld van mezelf, een beeld waardoor veel mensen me niet echt durfden te benaderen en waardoor zij dachten dat ik niet zo aardig zou zijn in het echte leven. Ik vond het daarom belangrijk om een andere kant van mezelf te laten zien. Daarnaast geloof ik er heilig in dat ik jongeren moet laten zien dat het modeleven niet alleen maar glamour en glitter is, maar dat er mindere kanten aan zitten.” Op haar boek ontvangt ze positieve reacties: “Ik krijg elke dag mails van lezers die zich in het verhaal herkennen, die erom hebben kunnen lachen en er veel van hebben kunnen opsteken. Dat is echt het grootste compliment dat ik kan krijgen: ik wilde mensen inspireren en dat is gelukt.” 

Anna als merk 
Anna heeft op haar 28ste al veel bereikt. Zo maakte ze met NSMBL een mannenkalender, gaf ze een agenda uit en organiseerde ze een festival. Daarnaast heeft ze haar eigen YouTube-kanaal en denkt ze aan en vervolg op On Top. Toch is Anna nog lang niet ‘On Top’, vindt ze zelf. “Ik geloof dat de toekomst voor de online industrie heel erg ligt in personalities. Mensen waarmee je je als persoon kunt identificeren en waarmee je een klik hebt, die zichzelf als merk kunnen neerzetten en niet bang zijn om zichzelf commercieel in te zetten. Ik heb de ambitie om een mini-imperium op te bouwen, gekoppeld aan mijn eigen naam. Ik wil investeren in andere sites, een eigen haarlijn en wellicht een eigen kledinglijn... Just getting started.” 

Gewoon door blijven gaan 
In haar boek geeft Anna tips aan vrouwen die het beste uit zichzelf willen halen op carrièregebied. Welk advies heeft ze voor pas afgestudeerden? “Als de perfecte baan er niet is of als je wordt niet aangenomen bij dat bedrijf waar je gesolliciteerd hebt, moet je zelf je eigen baan creëren. Dit heb ik heel erg geleerd en het heeft mij erg geholpen om sterker in mijn schoenen te staan bij afwijzingen. Daarnaast zou ik iedereen aanraden om niet meteen de handdoek in de ring te gooien bij tegenslagen, maar gewoon door te blijven gaan. Geef nooit op en luister niet naar mensen die zeggen dat je iets niet kunt.Vroeg of laat is er dan echt wel iemand die jou wil aannemen. ”   

Over On Top 
​On Top
 is het schrijfdebuut van Anna Nooshin. In het boek vertelt ze hoe ze een carrière als succesvol digitaal ondernemer bemachtigde. Ze neemt de lezer mee naar haar jeugd in asielzoekerscentra, haar middelbare schooltijd, haar reizen en haar werk als hoofdredacteur van NSMBL.nl. Daarnaast deelt ze sollicitatietips en de lessen die ze op haar weg naar de top geleerd heeft. Het boek bevat veel persoonlijke foto’s en geeft een inspirerend achter-de-schermen-kijkje in Anna’s leven.