Nieuw collegejaar, nieuwe voornemens

29 augustus 2016 door Fabiënne Stoffels
Studie vaardigheden

De zomervakantie loopt weer tot een eind en na een aantal weken met weinig tot geen verplichtingen, staat het nieuwe collegejaar voor de deur. Het gros van de studenten begint met frisse moed aan het nieuwe jaar vol tentamens en deadlines. Voor velen betekent de start van een nieuw collegejaar dan ook hetzelfde als de start van een nieuw kalenderjaar: nieuwe voornemens. Velen nemen zich bijvoorbeeld voor om ‘dit jaar echt alles goed bij te houden’ en ‘gestructureerd te werken’. Maar hoe maak je al die voornemens dit keer eens wél waar? Een eeuwenoud spreekwoord biedt het antwoord: een goed begin is het halve werk!

Start het collegejaar goed door een paar dagen van tevoren grondig door te nemen wat er jou te wachten staat. Bekijk je rooster voor de komende periode en noteer dat goed. Bekijk vervolgens wat er per vak van jou verwacht wordt, welke boeken je nodig hebt en probeer al enigszins structuur aan te brengen. Zet bijvoorbeeld de deadlines en data van tentamens alvast in je agenda, daarmee bespaar je je later zoekwerk of voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Ook is het handig om alvast een globale planning te maken. Probeer daarbij een balans te vinden tussen studie en vrije tijd, zodat je jezelf ook af en toe beloont voor het harde werk dat je die week verricht hebt.

Als alle voorbereidingen zijn getroffen, is het tijd voor het echte werk. Een gouden regel hierbij is: houd het werk vanaf het begin goed bij. Het klinkt zo makkelijk, maar niets is minder waar. Om dit toch te kunnen realiseren, zul je je gedrag moeten veranderen. Probeer bijvoorbeeld in plaats van door je timeline te scrollen, je reistijd goed te benutten. Als je dan thuis bent, kun je al een deel van het werk af hebben. Kijk je er tegenop om te beginnen, omdat er een lastige opdracht tussen zit? Start dan juist met de vervelendste taken, zodat je vervolgens uit kunt kijken naar de leukere dingen.

Na een aantal weken zwakken de meeste goede voornemens een beetje af. Afleiding is daarbij een grote boosdoener, gepaard met zwakkere vorm van productiviteit. Om dit te voorkomen kun je werken aan de hand van de zogenaamde ‘Pomodoro Technique’ (vernoemd naar een eierwekker die op een tomaat lijkt). Deze wijze van studeren is gemakkelijk en zeer productief, waardoor je veel werk af krijgt in weinig tijd en met weinig afleiding, waardoor er weer meer tijd over is voor leuke dingen. Bij deze techniek pak je namelijk allereerst de benodigde studiespullen en zet je op een rij wat er gedaan moet worden. Vervolgens werk je in blokken van 25 minuten aan één stuk door, zonder afleiding van onder andere internet of je mobiele telefoon. Na iedere blok van 25 minuten pak je 5 minuten pauze om even je telefoon te checken, drinken te pakken of om gewoonweg even je benen te strekken. Dit herhaal je 4 keer. Na 4 blokken van 25 minuten werken en 5 minuten pauze pak je een grotere pauze van 30 minuten. Zo ga je door totdat je al je werkzaamheden af hebt. Uiteindelijk zul je zien dat je je productiviteit opkrikt en dat je een duidelijk verschil kunt maken tussen studie en afleiding.

Werken de bovenstaande tips niet voor jou? Geef er dan je eigen draai aan, maar probeer je goede handelingen wel minstens 21 dagen vol te houden. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat men een nieuwe gewoonte kan ontwikkelen na 21 dagen. Houd die goede voornemens dus minstens 21 dagen vol! Heb je daar een beetje hulp bij nodig? Kijk dan op sites zoals 21habit.com, die steun kunnen bieden om goede gewoontes te ontwikkelen en slechte gewoontes af te leren.

Wil jij dit jaar je propedeuse, bachelorscriptie of al je tentamens halen? Start het jaar dan goed en houd het minstens 21 dagen vol. Wie weet sta jij er dan over een aantal weken versteld van hoe productief je bezig bent en sleep je de ene voldoende na de andere voldoende binnen. Succes!