Eerste hulp bij thuis solliciteren

13 mei 2020 door Christiaan van der Feltz, Integrand Delft
In deze nieuwe rubriek gaan we om de week een artikel schrijven, waarbij we jou als student online kunnen helpen. Helemaal door Corona kunnen we juist digitaal ons steentje bijdragen en willen we alsnog voor studerend Nederland wat kunnen betekenen. Deze week gaat het artikel over de eerste hulp bij… Thuis solliciteren!
In deze tijden, waarin iedereen zich van zijn of haar sociale contacten weerhoudt, is het natuurlijk enorm lastig om een goede indruk achter te laten bij een sollicitatiegesprek. Normaal kan je met een frisse, nette sfeer al een behoorlijke indruk achterlaten bij het gesprek zelf. Nu zal je het toch echt moeten doen met een digitaal beeld van jezelf, waarbij de inhoud van je gesprek zeker zo belangrijk is als de uitstraling. Je zit achter een scherm en dat maakt het toch lastiger om een soepel gesprek te voeren, waar je op terug kan kijken met het idee van hé ik heb mij en m’n kwaliteiten goed laten zien. Vandaar dat we in dit artikel jou als potentiële nieuwe werknemer/stagiair wat tips en tricks geven om een zo goed mogelijke indruk achter te laten tijdens jouw online sollicitatie.
 
 
 

1. Voorbereiding

Natuurlijk moet je een sollicitatiegesprek goed voorbereiden, dat is normaal ook het geval. Wat wel belangrijk is als je via een laptop een sollicitatiegesprek voert, is dat je een goed overzicht hebt van alle informatie en gegevens waar het over zou kunnen gaan tijdens het gesprek. Niks is vervelender dan een soepel gesprek te moeten onderbreken omdat jij even het juiste tabblad moet openen om je CV tevoorschijn te toveren. Zorg dat je een overzichtelijke browser voor je hebt en precies weet waar je wat kan vinden. Een tab met je CV, een tab met je motivatiebrief, een tab met een omschrijving van de functie waarvoor je solliciteert en een tab met voorbereide vragen van jouw kant, die je snel paraat hebt als er om vragen van jouw kant wordt gevraagd. Stop zeker wat voorbereiding in het maken van deze vragen. Het is erg fijn om te weten wat je wil vragen en wat voor jou nog onduidelijk is. Daarnaast is het belangrijk om wat meer te weten over degene met wie je een gesprek voert. Kijk eens op de site en maak ook daar kort aantekeningen van zodat je niet totaal voor een vreemde staat.
 

2. Omgeving

Nu je het gesprek goed hebt voorbereid is het goed om de plek van het sollicitatiegesprek goed uit te zoeken. Het is natuurlijk een inkoppertje, dat je even de achtergrond checkt. Zorg niet dat er rare posters of foto’s van feestjes hangen, maar hou het lekker netjes. Er kan prima een schilderij of kast op de achtergrond staan, maar in ieder geval een beetje netjes. Zorg er daarnaast voor dat er genoeg licht aanwezig is in de kamer, door bijvoorbeeld naast een raam te gaan zitten of met een goede lamp in de buurt. Test dit ook vooral even van tevoren. Tot slot iets waar niet direct aan wordt gedacht: Zorg ervoor dat je op een plek in je huis zit, waar er een goede internetverbinding is. Een haperend gesprek is onwijs storend en komt niet overtuigend over.
 

3. Huisgenoten

Studentenhuizen zijn nog wel eens rumoerig. Laat duidelijk aan je huisgenoten weten, dat ze niet de ruimte in moeten komen voor een uurtje, waar jij je sollicitatiegesprek houdt. Zet het even in de huisapp en laat het ze ook in het echt nog even weten dat je een uurtje iets belangrijks hebt. Een binnenvallende huisgenoot kan ook storend zijn en komt bijna altijd ongelegen.
 

4. Kleding

Verdiep je even in het bedrijf en de persoon. Wanneer de recruiter een vrij oud iemand is, kleed je dan ook wat netter dan wanneer het een net afgestudeerde student is. Om helemaal in pak te zitten vind ik persoonlijk iets wat overdreven, maar een net gestreken hemd en je haren gedaan is het minste wat je kan doen. Denk vooral na hoe jij jezelf wil presenteren. Netjes, maar niet overdressed, oftewel een net hemd en een fresh coupe. Mannen vergeet trouwens niet te scheren!
 

5. Blijf jezelf, maar zeker enthousiast

Tot slot is het belangrijk om je op je gemak te voelen tijdens zo’n gesprek. Alleen dan kom je duidelijk over en krijgt men een goed beeld van jou. Toch is het moeilijker om digitaal enthousiast over te komen, dus probeer vlot te spreken en actief te zijn om enthousiasme te tonen en wees ook vooral niet bang om ergens om te lachen anders wordt het allemaal te serieus! Zit rechtop en toon duidelijk interesse, want via de webcam komt alles iets minder spontaan over.
 
Ik hoop dat iedereen met deze tips goed voorbereid en zelfverzekerd het sollicitatiegesprek ingaat. Voor allen die er binnenkort een gepland hebben, veel succes!