Join the club: begin je eigen start-up

9 oktober 2015 door Monique Zwanenburg

Misschien werkt je vader al 20 jaar voor dezelfde werkgever, maar voor jonge medewerkers is het gebruikelijker regelmatig van job te ‘hoppen’. Daarnaast is er een andere ontwikkeling gaande: steeds meer studenten beginnen hun eigen start-up. Ondernemende studenten nemen het heft in eigen hand en zetten hun dromen om in concrete acties. Hoe pak je dit aan en hoe weet je of het iets voor jou is?

De studenten start-up: het fenomeen
Het spreekt eigenlijk voor zich: een studenten start-up is een onderneming die is opgezet door jonge ondernemers tijdens hun studententijd. Ze raken geïnspireerd door een probleem of een bepaald verschijnsel en bedenken een oplossing waarmee ze zich onderscheiden van de bestaande markt. De laatste jaren is ondernemerschap een speerpunt geworden in (wetenschappelijk) onderzoek. Volgens het ECE (Erasmus Centre for Entrepreneurship) van de Erasmus Universiteit had 6% van de studenten in 2014 een eigen bedrijf, terwijl dat nog 3% was in 2012. Dit komt doordat studenten niet meer willen wachten om hun ambitie waar te maken. Bovendien komen ze tijdens hun studie vaker in aanraking met ondernemerschap. Ondernemen is in korte tijd een hot item geworden.

Het startpunt
Een student kan zowel individueel als gezamenlijk een start-up beginnen. Een start-up met meerdere oprichters heeft echter wel de voorkeur, omdat je dan gezamenlijk meer kapitaal kan investeren en een groter netwerk tot je beschikking hebt. Een oprichting is niet ingewikkeld: je schrijft je in bij de KVK en vraagt een btw-nummer aan. De inschrijving kost enkele tientjes. Bij het inschrijven moet je een  akte of overeenkomst indienen waarin de afspraken staan, wat meteen ten goede komt aan de bedrijfsvoering. Een akte schept namelijk duidelijkheid en het voorkomt conflicten. De overeenkomst kan onderling opgesteld worden, je hoeft hiervoor niet naar de notaris. Daarnaast zijn er veel initiatieven die jonge ondernemers bijstaan. Het is aan te raden om eens na te gaan of deze bij jouw opleiding, gemeente of provincie worden aangeboden. Soms heeft de KVK ook een dergelijk programma. Een coach denkt dan met je mee en zorgt ervoor dat je niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.

Het profiel van een starter
Praktisch iedereen kan ondernemer worden. Wel moet een starter over een paar basiskwaliteiten beschikken, zoals ambitie, doorzettingsvermogen en de capaciteit om samen te werken. Ook moet een ondernemer om kunnen gaan met onzekerheid en het risico om te falen. Een eigen bedrijf kost energie, maar het levert ook veel energie op. Je moet vol voor je bedrijf willen gaan. Verder moet een ondernemer ook geduld hebben. Een start-up kan met name in de opstartfase veel tijd kosten en ook geld kosten. Het brood blijft door benodigde investeringen dikwijls even van, in plaats van op, de plank. Maar er komt een moment dat het balletje gaat rollen en dan is het al je moeite waard geweest. Bovendien is ondernemerschap een vak dat je leert in de praktijk: ervaring is goud waard.

Maak het waar
Waarom zou je wachten met het verwezenlijken van je droom tot je bent afgestudeerd? Of het uitstellen voor ‘later’? Een leuk idee onbenut laten is zonde en als jij het niet uitvoert, doet iemand anders het wel. Wees goed voorbereid als je een start-up wilt beginnen en laat je niet tegenhouden door praktische bezwaren. Als je je enthousiast bent en over doorzettingsvermogen beschikt, kom je een heel eind.