Doe dit vooral niet op LinkedIn als je student bent

7 mei 2018 door Ineke Verberne
Solliciteren vaardigheden

Meestal beginnen studenten pas met (actief worden op) LinkedIn als ze op zoek zijn naar een stageplaats of naar werk. De meeste studenten hebben tegen die tijd al wel een profiel aangemaakt, maar ze weten niet goed wat ze op LinkedIn moeten doen, wat de do’s en dont’s zijn. Ze zitten meestal meer op andere social media-kanalen en hebben zich nog niet in LinkedIn verdiept, terwijl ze wel denken dat LinkedIn iets voor hen kan betekenen en zeker iets met LinkedIn moeten gaan doen.*

Geldt dit ook voor jou? Zou je graag willen dat je beter weet wat je met LinkedIn kunt doen? Dan is het zeker goed om ook te weten wat je vooral niet moet doen. Omdat het ‘not-done’ is op LinkedIn óf omdat het slimmer is om het anders te doen, en je daardoor meer profijt gaat halen uit LinkedIn. Ik geef je hieronder mijn belangrijkste adviezen, speciaal voor studenten

Wat je zeker NIET moet doen:

1. LinkedIn gebruiken zoals je Facebook, Instagram of Snapchat gebruikt.

LinkedIn is het grootste online zakelijke netwerkplatform en wil dat ook heel graag blijven. Gedraag je daar dus ook naar. Profileer jezelf op een zakelijke manier op je profiel en ook in al je andere acties en updates op LinkedIn. Posts over je weekendactiviteiten of ‘gekke bekken’ zijn bijvoorbeeld echt not done.

 

2. Een festival- of vakantieprofielfoto en helemaal niet een foto met een coole zonnebril op.

Zorg voor een zakelijke profielfoto waarop je goed herkenbaar bent. Check je profielfoto altijd even op je mobiel. Een foto waarop je te klein bent afgebeeld is niet slim. Als iemand je probeert te vinden via LinkedIn, is het handig als je profielfoto je gezicht goed weergeeft, zeker wanneer er meerdere personen met dezelfde naam zijn.

 

3. Helemaal geen profielfoto hebben.

Dit wordt gezien als ‘naar een netwerkbijeenkomst gaan met een papieren zak op je hoofd’: niet sociaal, niet aansluitend bij een van de basisprincipes van LinkedIn: mensen doen zaken met mensen. Op LinkedIn draait het om jou als persoon, die op een gemakkelijke manier in contact kan komen met andere, voor jou interessante personen. LinkedIn helpt je daarbij. Geen profielfoto heeft als consequentie dat LinkedIn minder voor je werkt.

 

4. De zichtbaarheid van je openbare profiel uitzetten.

Zodat je ‘stiekem’ naar de profielen van anderen kunt kijken, zonder dat die ander ziet wie je bent. Dit kan soms handig zijn, maar hoe irritant vind je het zelf als er bij je profielbezoekers iemand staat met de omschrijving: ‘Iemand uit de bedrijfstak…… heeft je profiel bekeken’. Zeker niet slim als je LinkedIn wilt gebruiken om je online zichtbaar- en vindbaarheid te vergroten.

 

5. Connectieverzoeken versturen naar mensen die je niet kent zonder persoonlijk bericht.

Dit gebeurt heel veel, vaak ook per ongeluk, maar als je dat te vaak doet en LinkedIn ontvangt hierover spamberichten, wordt je profiel geblokkeerd. Als je mensen goed kent is het niet perse nodig om een connectieverzoek met persoonlijk bericht te sturen, maar als je in contact wilt komen met mensen die je zelf niet kent is het zeker slim om te doen. Met een persoonlijke note vergroot je alleen maar de kans dat je wordt geaccepteerd.

Natuurlijk geef ik je graag ook een aantal tips, wat je zeker WEL moet doen op LinkedIn:

1. Vul je profiel zo volledig en zo specifiek mogelijk in met een zakelijke insteek. Lees hierover meer in dit blogartikel

2. Pas je profiel URL-naam aan, want daarmee laat je zien dat je meer weet van LinkedIn dan de vele mensen die dat (nog) niet hebben gedaan. Hoe je dat doet, heb ik uitgelegd in dit blogartikel

3. Als iemand je profiel heeft bekeken, kijk je dan altijd terug. In de ogen van LinkedIn ben je dan ‘sociaal’, omdat je interesse toont in de persoon die interesse heeft in jou.

4. Voeg zeker een hele goede samenvatting toe aan je profiel, waarin je vertelt :

  • wie ben ik?

  • wat studeer ik?

  • wat doe ik daarnaast nog?

  • wat is mijn ambitie / waar ben ik enthousiast over?

  • wat zou ik graag willen / waar ben ik naar op zoek?

Zet ook altijd je contactgegevens in je samenvatting, zodat iemand die met je in contact wil komen, deze direct beschikbaar heeft zonder met je te hoeven connecten.

5. Mijn allerbelangrijkste tip ‘to do’ : Begin al vroeg tijdens je studie met LinkedIn en niet pas tegen de tijd dat je op zoek bent naar een stage of een baan. Als je eerder begint, bouw je zeker een serieus grote voorsprong op in je online zichtbaarheid en vindbaarheid.

Ik vind het leuk om te horen of je iets aan mijn tips hebt gehad.
Als je mij een (persoonlijk) connectieverzoek stuurt, zal ik altijd reageren.
Op mijn
LinkedIn profiel vind je meer blogartikelen over LinkedIn voor Studenten.

*Uitkomst van een onderzoek naar het gebruik van LinkedIn onder ruim 150 studenten en pas-afgestudeerden dat wij in 2017 hebben gedaan.