Do's en don'ts bij het zoeken naar een baan

24 juni 2017 door Jasmijn Van Raemdonck
Baan Solliciteren

Het einde van het academisch jaar is in zicht en veel studenten zitten met hun hoofd al op tropische stranden. Maar wie net is afgestudeerd, zit met zijn gedachten ergens volledig anders: werk zoeken. Voor deze studenten staan spannende tijden te wachten maar wij helpen ze graag op weg met enkele do’s en don’ts bij het zoeken naar een baan.

Werk zoeken is op zich al een fulltime job. Er komt heel veel meer bij te kijken dan verwacht en daarom kunnen deze do’s je alvast een duwtje in de rug geven.

DO’S

  • Blijf één gedachte altijd voor ogen houden: solliciteren is geen geluk maar wel voorbereiding. Het is belangrijk dat je er niet vanuit gaat dat het geluk zomaar in je schoot wordt geworpen. Werk er hard voor en bereid je tot in de puntjes voor: zo vergroot je de kansen op een leuke baan bij een mooi bedrijf.
  • Wees zelfverzekerd. Je mag zeker met zelfvertrouwen het avontuur instappen. Als een vacature twee jaar ervaring vraagt die jij niet te bieden hebt, ga er dan toch voor. Vergelijk het met een huis kopen: een verkoper vraagt ook altijd een hogere prijs dan hij uiteindelijk voor het pand wil krijgen.
  • Steek genoeg tijd in het opstellen en uitschrijven van je CV en motivatiebrief en laat ze vooral nalezen door mensen uit je omgeving. Iedereen houdt er een andere blik op na en kan je nieuwe inzichten en tips aanreiken.
  • Praat met mensen. Benut je netwerk voor de volle honderd procent. Zoek niet alleen naar vacatures op het internet maar spreek ook je omgeving aan. Vertel ze dat je op zoek bent naar een baan. Wie weet hebben zij wel gehoord van een vacature binnen hun bedrijf en in het beste geval kunnen ze nog een goed woordje voor je doen.
  • Update je LinkedIn-profiel. Zorg ervoor dat je profiel zo volledig mogelijk is ingevuld en breid je netwerk uit. Hier kan je zelfs al mee beginnen enkele maanden voor je actief naar werk begint te zoeken.
  • Wanneer je keer op keer niet wordt uitgenodigd voor een gesprek, buig je dan opnieuw met een kritische blik over je CV en motivatiebrief. Herschrijf ze en waag je kans op verschillende manieren.
  • Vraag feedback. Het is haast onvermijdelijk: de afwijzing. Als dit je overkomt, en de kans is groot, pak dan de telefoon en bel dat bedrijf op. Vraag hen wat ze tijdens jouw sollicitatie anders hadden willen zien. Deze inzichten kunnen je ver brengen bij volgende pogingen.

Naast een lijst van do’s zijn er onvermijdelijk ook verschillende don’ts die minstens even veel aandacht verdienen. Door hier rekening mee te houden, voorkom je de grootste blunders.

DON’TS

  • Doe je eerste sollicitatie niet bij het bedrijf waar je het liefst wil gaan werken. Gun jezelf een paar oefenrondes bij verschillende bedrijven die je niet echt aanspreken. Zo leer je hoe zo’n sollicitatie eraan toe gaat en leer je je eigen zwaktes en sterktes inschatten. Let er wel op dat je voldoende voorbereid bent en neem deze oefenrondes ook serieus. Recruiters van verschillende bedrijven spreken elkaar en je wil vooral vermijden dat slechte informatie over jou de ronde doet.
  • Je verleden is je visitekaartje. Spreek niet onrespectvol over je vorige werkgever. Loyaliteit is iets wat ook je nieuwe werknemer van jou zal verlangen.
  • Doe jezelf niet beter voor dan je bent. Liegen op je CV of tijdens een sollicitatie is geen optie. Vroeg of laat komt de waarheid toch aan het licht. Speel open kaart en zet geen dingen op je cv die je niet gedaan hebt.
  • Wees in je motivatiebrief niet te bescheiden. Je mag gerust trots zijn op je kwaliteiten en die ook vermelden.
  • Als je keer op keer wordt afgewezen, laat je dan vooral niet ontmoedigen. Blijf erin geloven dat het je de volgende keer wel zal lukken.

Een laatste tip: begin met goede moed aan het nieuwe avontuur. Ook al vraagt het zoeken naar werk veel tijd en energie, je bent hoe dan ook bezig met het uitbouwen van een mooie toekomst.