Tips voor de toekomst

Skills voor de nieuwe manier van werken

06/01/2016
Door Agnes Peijster

De komst van het internet heeft voor behoorlijk wat verandering gezorgd in onze samenleving. Via e-mail, WhatsApp en sociale media zijn we zo’n beetje 24 uur per dag bereikbaar. Was je voorheen echt klaar met werken zodra je het kantoor uitstapte, tegenwoordig neem je je werk ook mee naar huis. Maar er is nog meer veranderd op de werkvloer. Een aantal skills die bij deze nieuwe manier van werken zeker goed van pas zullen komen, hier voor jou op een rijtje:

Kennis van nieuwe technologieën
Aangezien vrijwel alles digitaal gaat, is het van groot belang dat je goed kunt omgaan met moderne technologieën. De papieren dossiers hebben plaatsgemaakt voor allerlei digitale documenten. Het is dus erg handig als je weet hoe een programma als Excel werkt. Een digibeet? Wees gerust: er zijn genoeg cursussen die jou snel kunnen bijspijkeren op het gebied van digitale programma’s. In de ene sector zijn ze belangrijker dan in de andere, maar basisvaardigheden van nieuwe technologieën zijn nu al in vrijwel iedere baan onmisbaar.

Flexibiliteit
Wil je mee kunnen gaan met alle (technologische) veranderingen, dan moet je flexibel zijn. Of je nu nieuwe werkprocessen onder de knie wilt krijgen, of een compleet nieuwe invulling wilt geven aan je baan: flexibiliteit is het kernwoord.

Sta open voor andere culturen
De moderne technieken zorgen ervoor dat we – nog meer dan voorheen – in contact komen met andere culturen. Een e-mail naar bijvoorbeeld Amerika is immers in drie tellen verstuurd. Iedere cultuur heeft zijn eigen gewoontes en gebruiken. Krijg  jij in je werk te maken met andere culturen en gewoontes, probeer hier dan begrip voor te hebben en open voor te staan. Dit is cruciaal voor de samenwerking.

Informatie verwerken
Per dag zul je tientallen, misschien zelfs honderden, e-mails binnenkrijgen. Daarnaast krijg je ook nog telefoontjes en moet je vragen van collega’s beantwoorden. Met de komst van het internet is de informatiestroom die we dagelijks binnenkrijgen veel groter  geworden. Het is daarom belangrijk dat je scherp kunt analyseren en hoofd- en bijzaken goed van elkaar weet te onderscheiden. Stel prioriteiten en bepaal welke informatie voor jou bruikbaar is.

Sociale vaardigheden
Aan het hebben van sociale vaardigheden wordt door werkgevers steeds meer belang gehecht. Zorg er daarom voor dat je vlot en direct kunt communiceren en je kunt inleven in anderen. Wees eerlijk, maar probeer iets negatiefs op een nette manier te brengen. Het is helemaal mooi als je ook nog eens je collega’s goed weet te motiveren.


Bron: http://www.stepstone.be/Carriere-Tips/Tips-Trucs/10-vaardigheden-voor-de-toekomst.cfm