Consultancy afstudeerstage
Mondriaan Management & Consultancy | Afstudeerstage, B Consultancy| accounting / finance| S Consultancy|

Bedrijfsinformatie

De managementconsultancy praktijk Mondriaan Management & Consultancy is in 2007 opgericht door Alfred Algra en gevestigd te Goirle. Zij richt zich op het middelgrote bedrijf en de businessunits van internationale ondernemingen. De keuze voor de naam ‘Mondriaan Management & Consultancy’ is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Zo staat Mondriaan Management & Consultancy voor Nederlands ondernemerschap, waarin duurzaamheid centraal staat (Mondriaan overleeft generaties). Ook kenmerken als, out-of-the-box-thinking ( het lijnenspel gaat verder dan wat je ziet), helderheid & transparantie (komt tot uiting in zijn manier van werken) en efficiëntie (rechte lijn is de kortste route van A naar Beter) komen terug bij zowel Mondriaan Management & Consultancy als bij de grootmeester zelf. Tenslotte staat bij Mondriaan Management & Consultancy het vertalen van complexiteit naar eenvoud centraal, hetgeen Mondriaan terug liet komen in zijn werken. Mondriaan Management & Consultancy heeft als doel het bedrijfsresultaat van haar klanten structureel te verbeteren door het continu verbeteren van de bedrijfsvoering. De dienstverlening van Mondriaan Management & Consultancy bestaat uit drie pijlers:

* Advies en Implementatie (Recovery, Corporate Finance, Strategie, Marketing, Processen)

* Management (Sparringspartners, Coach en Ad Interim)

* Teamontwikkeling (Strategie, Klanten & Toegevoegde waarde, Prestatiemanagement, Leiderschap & Cultuur)Onze mensen

Het personeelsbestand, momenteel bestaande uit zeven consultants, bestaat uit een mix van senioriteit en jonge potentials allen hooggeschoold en zeer ambitieus. Kenmerkend zijn verder de hoge mate van flexibiliteit, toewijding en positivisme. Onze methode MM&C werkt pragmatisch en resultaatgericht samen met haar klanten aan duurzame verbetering van de bedrijfsvoering, waarbij altijd aansluiting wordt gezocht tussen theorie en praktijk.

Onze Filosofie

Bij MM&C staat helderheid en transparantie hoog in het vaandel. Filosofie is dat verbetering van bedrijfsvoering een duurzame impact dient te hebben. MM&C wil dit bereiken door o.a. voor haar klanten de complexiteit te vertalen naar eenvoud, de veranderingen te borgen via met management van de bedrijven, en ondersteund met een heldere commun iceerbare boodschap richting de divesere stakeholders van het bedrijf.

Functieomschrijving

VACATURE: Afstudeeronderzoek (WO)

De afgelopen jaren zijn gekenmerkt door explosieve groei, waarbij een groot aantal projecten in uiteenlopende sectoren zijn volbracht. Om deze groei te kunnen doorzetten en zelfs verder te kunnen uitbreiden zijn wij op zoek naar een ambitieuze afstudeerder.

Afstudeerstage

Sinds de economische crisis is het voor bedrijven moeilijk geworden om financiering te realiseren voor hun bedrijfsvoering. De regels voor banken zijn aangescherpt waardoor deze voorzichtiger zijn geworden om financiering te verstrekken aan haar klanten. Dit geldt niet alleen voor bedrijven in ‘zwaar weer’, maar ook voor gezonde bedrijven. Dit effect is duidelijk zichtbaar in het Nederlandse MKB, welke in grote mate afhankelijk is van bancaire financiering, omdat dit type bedrijven (in vergelijking met grote beursgenoteerde bedrijven) minder gemakkelijk toegang heeft tot kapitaalmarkten.

Het MKB vormt de ruggengraat van de Nederlandse economie. Tevens is het MKB de voornaamste klantengroep van Mondriaan.  Deze bedrijven doen een beroep op MM&C in uiteenlopende situaties, waarbij vaak eerst een ‘foto’ van het bedrijf gemaakt, om het bedrijf te kunnen doorgronden; de zogenaamde Quick Scan.  Op basis van de Quick Scan wordt een advies- en implementatieplan geformuleerd, waarbij het vaak voor komt dat additionele financiering een onderdeel is van de uiteindelijk oplossing (bijvoorbeeld voor investeringen, extra werkkapitaal, financiële herstructurering, versterking eigen vermogenspositie, aanvraag seizoenskrediet, of het mogelijk maken van een schuldensanering).

Doordat banken minder gemakkelijk krediet verstrekken, wordt het MKB gedwongen om over te stappen naar alternatieve financieringsbronnen, buiten de tradionele bancaire financiering. Voorbeelden hiervan zijn private equity, informal investors, bancaire recovery fondsen, participatie maatschappijen en regelingen vanuit de overheid, zoals borgstellingskredieten.

Voor MM&C speelt hierbij de volgende vraag:

“Hoe kan MM&C inspelen op de veranderende wereld van financieringsvormen in het MKB, om zo klanten met een financieringsbehoefte beter van dienst te kunnen zijn?”

Dit onderwerp kan vanuit twee invalshoeken worden benaderd:

 1. Academisch: Wat is de impact van de crisis op de manier van financieren in het MKB in Nederland en welke lering kan hier uit worden getrokken, kijkend naar het bedrijfsleven/praktijk? (de afstudeeropdracht)
 2. Praktisch: Hoe kan MM&C inspelen op de veranderende financieringsmarkt om haar klanten beter van dienst te kunnen zijn? Welke vormen van alternatieve financiering zijn beschikbaar in Nederland en hoe kan MM&C toegang krijgen tot deze bronnen?

De opdracht van de student is om de Nederlandse financieringsmarkt van het MKB in kaart te brengen en de invloed van de crisis hierop aan te duiden. Vervolgens zullen de praktische implicaties van deze bevindingen worden opgesteld zodat MM&C in de toekomst haar klanten verschillende vormen van alternatieve financiering kan aanbieden.  Hierbij kan de student ook betrokken worden bij de praktische implementatie hiervan, bijvoorbeeld bij het opzetten van een investeringsfonds.

Naast bovenstaande opdracht zal de student gedurende de afstudeerstage volwaardig meedraaien in het team als junior consultant. Dit houdt in dat de student actief betrokken zal zijn bij de bredere bedrijfsvoering van MM&C en kan meedraaien op verschillende projecten bij de klant.

Tijdens de stageperiode (4-6 maanden) krijg je de tijd om aan je afstudeeronderzoek te werken en doe je tegelijkertijd ervaring op in het consultancy vak, doordat je meeloopt op diverse projecten.

Functie-eisen

Profiel

Geschikte kandidaten voor deze vacature voldoen aan het volgende profiel:

 • Academisch werk -en denkniveau (in de afrondingsfase van een universitaire master)
 • Interesse in organisatieadvies / consultancy, op het gebied van organisatieverbetering
 • Sterk analytisch vermogen
 • Zelfstandigheid, pragmatisch en proactief
 • Goede communicatieve vaardigheden op alle niveaus
 • Hands-on mentaliteit
 • Nevenactiviteiten zijn een pré
 • In bezit van Rijbewijs 

Wat biedt het bedrijf je?

Arbeidsvoorwaarden

MM&C is een organisatie met professionele en open cultuur, waar persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel staat. De stagevergoeding is marktconform met daarnaast een aantal aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Zo krijgt de stagiair intensieve begeleiding en zijn vaste beoordelingsmomenten ingebouwd in de stage periode. Daarnaast is er zicht op een vaste aanstelling na afloop van de stage periode!

Regio

Locatie

 • Goirle

Branche

Studie

Dagen

Maanden