Brainfood

24 oktober 2017 door Barbara Marques
Brainfood Eten Studie Tentamens

Een veelgemaakte fout tijdens de tentamenperiode is ongezond eten. Het enige dat telt in deze cruciale tijd is natuurlijk cijfers, cijfers en ja.. cijfers. Dus waarom zouden we ons ook druk maken over iets onbenulligs als wat we in die weken eten? De consensus: drie dagen pizza laten bezorgen in de UB is gewoon prima. Helaas, dit gedrag is niet alleen op lange-termijn schadelijk voor je gezondheid maar kan ook je prestatie beïnvloeden tijdens tentamens. Wetenschappelijk onderzoek laat het verband zien tussen onze gezondheid en het voedsel dat we binnen krijgen. Dus wil jij weten hoe jij je hersens zo gezond mogelijk houdt? Lees dan snel verder want wij schotelen het je voor!

     1. Vis
Ja sushi liefhebbers, vis is héél gezond. Het helpt je brein door deze te voorzien van de goede vetten Omega-3 wat in de meeste vissen te vinden is. Aangezien je brein voor het grootste gedeelte bestaat uit vetweefsel is het best logisch dat de toevoer van vet hiervoor essentieel is. Probeer daarom geregeld vis te eten maar ook andere goede vetten zoals olijfolie binnen te krijgen. Naast beter kunnen studeren zal het ook je risico op dementie verminderen. Wat wil je nog meer?!

     2. Noten
Pinda’s, cashews, pistache noten.. je kan het zo gek niet maken. Noten zijn een bron van rijke vetten die, eigenlijk net als vis, je brein optimaal helpen presteren. Daarnaast bevordert het de toevoer van zuurstof naar je hersenen wat ervoor zorgt dat je alert blijft en informatie beter opslaat. Hoog in onverzadigde vetten en calorieën, zal een handjevol noten je energie gedurende de dag goed op peil houden. We zullen niet moeilijk doen, pindakaas mag ook.

     3. Chocolade
Oké, oké... Misschien niet alle soorten chocolade voldoen. Melkchocolade en witte chocolade gaan het helaas niet halen. Gauw die Milka reep weg leggen dus. Donkere chocolade (minimaal 70%) helpt bij een goede doorstroom van bloed naar de hersenen waardoor je dus wederom meer alert bent maar ook helderder denkt.

     4. Bessen
Één woord: antioxidanten! Bessen doen echte wonderen voor je lichaam door je bloed te reinigen van gifstoffen. Daarnaast zijn ze ook gewoon ontzettend lekker dus win-win?! Recepten met bessen zijn er in overvloed; zo is er niets beters dan Griekse yoghurt met blauwe bessen en frambozen of wat kersen gewoon zo uit het vuistje.  Gooi ze in je pannenkoeken of hey, drink een pure bessensap. Wat jij wil, het kan allemaal.

     5. Avocado
Voorkomt bloedproppen, verbetert je geheugen en concentratie, houdt je suikerspiegel op peil én zelfs je huid mooi glanzend. Wat zijn avocado’s toch fijn! Ook heerlijk in sushi trouwens. Maar om terug te komen op de voedingswaarde; avocado’s bevatten vitamine B, C en K. Alsof het hele alfabet niet genoeg is, hebben avocado’s ook het laagste suikergehalte en veel proteïne. Oh.. en avocado’s zijn fruit. Dus je kan ook nog eens met trots tegen je ouders vertellen dat je tegenwoordig fruit binnenkrijgt. Hoera!

     6. Eieren
Waarschijnlijk is je altijd verteld dat je niet te veel eieren moet eten voor je cholesterol. Misschien eet je al een aantal jaar alleen het eiwit aangezien je wel met de fitness trends mee moet. Goed nieuws, het tijdperk van de eieren is weer aangebroken! Natuurlijk is het belangrijk om eieren te consumeren met mate, echter zijn er meerdere studies die aantonen dat het “normaal” eten van eieren geen invloed heeft op het cholesterolniveau van een volwassene. Eieren zijn niet alleen een goede bron van proteïne maar zijn bewezen voedingsstoffen te bevatten die dementie vertragen.

     7. Koffie
Ja mensen, jullie lezen het goed: koffie! Mocht koffie nou het hoogtepunt van iedere dag zijn voor jou en kom jij je tentamens niet door zonder? Dat mag gerust, zolang je er niet te veel van drinkt. Het komt op twee dingen neer: antioxidanten en cafeïne. Meerdere studies tonen aan dat cafeïne je alertheid en concentratie verhoogd, je humeur verbetert en depressie tegengaat. Daarnaast is er een verband gelegd tussen levenslange koffie consumptie en lagere kansen op ziekten als Parkinson en Alzheimer.

Dus wil jij je beter kunnen focussen op je studie, je geheugen een steuntje geven en zo hard mogelijk knallen op je tentamens? Het begint allemaal bij wat je eet!