Culturele uitjes in jouw studentenstad

4 april 2018 door Demi Falkmann

Als student moet je soms op een beperkt budget leven, waardoor leuke dingen doen wat moeilijker wordt. Uitstapjes worden verschoven naar de volgende maand, terwijl dat helemaal niet nodig is! Met een Museumjaarkaart heb je bijna overal gratis toegang, maar mocht je deze niet hebben dan is het alsnog mogelijk om goedkoop naar een museum te gaan in jouw studentenstad.

Leiden
Leiden is de stad met de oudste universiteit van Nederland, en sinds jaar en dag heerst hier al een academisch klimaat. Dit is terug te zien in de hoeveelheid belangrijke musea die hier te zijn. Zo is er het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave, waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van de Nederlandse wetenschap. Daarnaast vind je in Leiden ook het Rijksmuseum van Oudheden en het Museum Volkenkunde. Wat betreft Boerhaave en Volkenkunde, kun je hier als Leids Universitair student gratis naar binnen. Oudheden kost voor studenten slechts €6,00. Mocht je toch wat artistieker willen, wacht dan nog even tot 2019 en bezoek het vernieuwde Museum de Lakenhal!

Amsterdam
Om nou te beginnen met het Rijksmuseum ligt misschien wat voor de hand, maar als student ben je wel verplicht om naar hét nationale museum van Nederland te gaan. Mocht je geen Museumjaarkaart hebben, dan betaal je wel €17,50, maar nu ook nog met de tentoonstelling High Society krijg je wel waar voor je geld. Gelukkig heeft Amsterdam nog genoeg andere culturele hoogtepuntjes voor een wat minder toereikende portemonnee die buiten het Museumplein te vinden zijn. Als je geen zin hebt om €9,00 (studentenprijs!) voor een kaartje te betalen voor het Stedelijk, kun je ook naar het Vondelpark gaan. Wist je dat hier een origineel Picasso beeld te vinden is? Gratis en voor niets te aanschouwen! Naast het Stedelijk hanteren de meeste musea wel een studentenprijs. Zo ook fotografiemuseum Foam Amsterdam, waar een studentenkaartje slechts €8,00 kost. Wat meer geïnteresseerd in Amsterdam zelf? Op dit moment vindt er in het Stadsarchief van Amsterdam ook een tentoonstelling plaats over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en een tentoonstelling over Jacob van Lennep (Nederlands schrijver, taalkundige en politicus).

Wageningen
In Wageningen en omgeving is van alles te doen, van historische- tot kunstmusea. Zo bevindt zich in Wageningen zelf de beeldengalerij het Depot, waarvan de toegang gratis is. Het Depot is een museum gericht op hedendaagse beeldhouwkunst. Naast permanente en tijdelijke tentoonstellingen organiseert het Depot ook lezingen en andere activiteiten. In het nabijgelegen Oosterbeek bevindt zich het Airborne Museum Hartenstein. Dit museum is toegankelijk voor studenten voor slechts €8,00. In het museum kun je van alles leren over de Slag om Arnhem, wat niet ver van Wageningen heeft plaatsgevonden. Het is dus zeker leuk om hier langs te gaan en zo wat meer te weten te komen over de geschiedenis van jouw studentenstad!

Groningen
In Groningen is het Groninger Museum een echte must. Met een collectie waarin ook vele werken van kunstenaars te vinden zijn die tot de kunstenaarsvereniging De Ploeg horen, kan je hier veel leren over de Nederlandse kunstgeschiedenis. Naast een goede vaste collectie, creëren ze ook interessante tijdelijke tentoonstellingen. Voor een student kost een kaartje hier €10,00 in plaats van €15,00! Ook bevindt zich in twee mooie Middeleeuwse gebouwen in Groningen het Noordelijk Scheepvaartsmuseum. Er is hier geen speciale studentenkorting, maar een normaal kaartje kost €6,00. Mocht je student zijn in het noordelijke Groningen, dan is het zeker aan te raden om dit museum te bezoeken en op deze manier meer te leren over de stadshistorie.

Utrecht
Utrecht heeft een divers museumaanbod. Van het Spoorwegmuseum tot het Nijntjemuseum, voor iedereen is er wel wat te doen. Het Centraal Museum is wel een echt must visit kunstmuseum. Utrecht heeft een rijke geschiedenis op het gebied van kunst en cultuur, en in dit museum is dit te zien. Met je studentenkaart kun je hier voor slechts €5,50 naar binnen. Een voorkeur voor fotografie? Ga dan naar het museum FOTODOK. Een studentenkaartje kost hier €3,00 en past dus goed in de studentenbegroting.

Enschede
​Helemaal in het oosten van het land is er ook genoeg cultureels te doen. Als student in Enschede kun je gratis het Rijksmuseum Twenthe bezoeken. Ondanks dat dit museum misschien zich ver van de Randstad bevindt, zijn hier topstukken te aanschouwen van schilders als Jan Steen en George Hendrik Breitner. Een wat interactiever museum, gericht op techniek, is te vinden in het nabijgelegen Hengelo, namelijk techniekmuseum Oyfo. Daarnaast kun je ook een tripje ondernemen naar het kleine dorpje Ootmarsum, waar zich vele galerieën van lokale kunstenaars bevinden.