Op vakantie? Wat nu?

2 juli 2020 door Varisha Steneker, Integrand Groningen
Nu alle studenten hun tentamens en deadlines aan het afronden zijn, maakt het thuis studeren plaats voor de zomervakantie! Hoewel veel grenzen weer open gaan, zullen de vakantietripjes er dit jaar toch wat anders uitzien. Hier moet je op letten als je dit jaar wél op vakantie gaat.

1. Bestemming

Voor de meeste Europese landen geldt op dit moment een ‘code geel’ reisadvies. Dit betekent dat je er naartoe op vakantie mag, maar dat je wel bewust moet zijn van de veiligheidsrisico’s. Hou er rekening mee dat verschillende landen verschillende maatregelen hanteren. Zo geldt in Duitsland bijvoorbeeld dat je een mondkapje op moet in winkels en als je in een restaurant naar de wc gaat. 
Daarnaast geldt voor verschillende landen in Europa ‘code oranje’. Naar deze landen mogen alleen noodzakelijke reizen plaatsvinden. Vakanties vallen hier niet onder! Dit geldt bijvoorbeeld voor Zweden en het Verenigd Koninkrijk.
 

2. Verzekering

In principe ben je verzekerd in landen met een code geel reisadvies. Maar een code geel kan van de ene op de andere dag een code oranje worden. In dit geval ben je niet meer (altijd) verzekerd! Ook kan het zijn dat verzekeringen hun voorwaarden hebben gepast. Neem dus voordat je op vakantie gaat contact op met je verzekeringsmaatschappij. Daarnaast is het boeken van vakanties geheel op eigen risico; als je vakantie wordt geannuleerd krijg je geen geld terug. 
 

3. Eigen verantwoordelijkheid

Mocht het coronavirus onverhoopt toch weer oplaaien, is het je eigen verantwoordelijkheid om weer veilig terug op Nederlandse bodem te komen. Mocht je door bepaalde (nieuwe) maatregelen vast komen te zitten in het buitenland, gaat de overheid je niet helpen om terug te komen. Hou dus ook als je op vakantie het nieuws goed in de gaten.

4. Vervoer

Mocht je met het vliegtuig op vakantie gaan, moet je natuurlijk in het vliegtuig een mondkapje op. Daarnaast meten sommige vliegtuigmaatschappijen voor het boarden je temperatuur. Ook in de auto moet je rekening houden met coronamaatregelen. In Nederland mag je inmiddels weer met meerdere in een auto zitten, maar in België geldt bijvoorbeeld nog wel een maximum van 2 personen.

5. Geniet van de vakantie

Of je nou besluit om naar het buitenland te gaan of in Nederland te blijven; ga lekker ontspannen. Sommige studenten hebben veel stress ervaren door het thuis studeren. Des te belangrijker om dit jaar goed van de vakantie te genieten! 
Geen plannen deze zomer, maar toch opzoek naar een leuke invulling? Kijk dan bij onze vacatures voor een leerzame zomerstage! 
Kijk hier!