Inside Coach

27 februari 2017 door Agnes Peijster
interview

TheInsideCoach.nl is een platform voor topstudenten met interesse in strategie consultancy en private equity. Het is opgericht door voormalig McKinsey consultant Peter Zeeuw van der Laan, die ook studenten persoonlijk begeleidt. Het platform is kosteloos en helpt je bijvoorbeeld met het voorbereiden van het case interview.

Wat houdt consultancy precies in?
“Consultancy is een eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende typen professionele dienstverlening. Je hebt bijvoorbeeld strategie consultancy. Hierbij ligt de nadruk op grote bedrijven helpen met strategische of organisatorische vraagstukken. Voorbeelden zijn: met welke strategie kunnen we het meeste groei realiseren of hoe kunnen we een lastig proces beter organiseren? Dit gebeurt vaak op projectbasis met relatief korte projecten (enkele maanden). Strategie consultancy is onze primaire specialiteit.

Je hebt ook digital consultancy. Dat is vergelijkbaar, maar dan gericht op online vraagstukken waar er relatief veel gewerkt wordt met data. Dan heb je ook nog allerlei andere type consultants zoals organisatieadviseurs, die meer voor het MKB vraagstukken oplossen, en IT-consultancy, dat meer gericht is op het verbeteren van IT systemen en processen.”

Wat doet The Inside Coach precies?
“Wij helpen getalenteerde studenten met interesse in de top van het bedrijfsleven. Hierbij richten we ons met name op strategie consultancy, digital consultancy en private equity. Wij doen dat op verschillende manieren.

Aan de ene kant hebben we een platform, TheInsideCoach.nl, waar we op allerlei verschillende manieren studenten helpen met bijvoorbeeld het inlezen over verschillende vakgebieden, het voorbereiden van het sollicitatieproces, het oefenen van cases en het vinden van kwalitatief goede mensen om mee te oefenen. Zo zien we dat gemiddeld een op de drie van onze leden consultant wordt, waarvan de helft bij een bekend strategie consultancy kantoor.

Daarnaast bieden we toptalenten persoonlijke begeleiding. We helpen deze talenten persoonlijk te begrijpen of consultancy of private equity bij ze past, helpen ze met de voorbereiding op het case interview en introduceren ze bij onze partners.”

Hoe kwam je op het idee op dit bedrijf op te richten?
“Toen ik zelf nog werkte als strategie consultant werd ik veel benaderd door mensen die vragen hadden over het werken in de consultancy of hulp wilden in het sollicitatieproces. Daarnaast werd er intern heel veel aandacht besteed aan het vinden van de juiste kandidaten. Toen dacht ik: dit kan beter. Vandaar dat ik toen het platform TheInsideCoach.nl heb opgericht.”

Hoe veel mensen werken bij The Inside Coach?
“Bij TheInsideCoach werkt op dit moment een team van vijf mensen. Daarnaast werken we met tien talentscouts in verschillende steden die het toptalent met ons in contact brengen.”

Doe je er zelf nog ander werk naast?
“Ik ben hiernaast nog bezig met een andere online recruitment start-up en actief als freelance strategie consultant.”

Wat heb je hiervoor gedaan?
"Ik ben begonnen aan de TU Delft, waar ik Natuurkunde heb gestudeerd. Tijdens mijn studie heb ik ook veel in het buitenland gezeten voor stages en uitwisselingen, bijvoorbeeld in Barcelona, Singapore, Zwitserland en China.

Tijdens mijn studie heb ik al stage gelopen bij McKinsey. Na mijn studie ben hier ook aan het werk gegaan. Na een paar jaar heb ik voor een secondment gekozen bij Rocket Internet in Indonesië (in plaats van een MBA). Het idee was om hierna terug te keren bij McKinsey, maar door rugproblemen ging dit helaas niet en ben ik voor mezelf te begonnen.”

Waarom zouden studenten volgens jou zich moeten aansluiten bij The Inside Coach?
“Met The Inside Coach heb je simpelweg een betere kans om consultant te worden. Meer dan 30% van de studenten die zich bij ons aanmelden wordt uiteindelijk consultant. Dit hebben we bereikt door het case interview en het algemene sollicitatieproces met onze talenten voor te bereiden. Daarnaast kunnen wij je ook helpen met je oriëntatie op verschillende soorten consultancy en private equity. Het platform is helemaal gratis en gebruik maken van ons begeleidingsprogramma is volledig vrijblijvend.”

Zou je tot slot nog een advies willen meegeven aan studenten?
​“Ik zou twee adviezen willen geven:

Als je graag de consultancy of private equity in wilt en je hebt nog geen master gekozen, dan zou ik een zo analytisch mogelijke master kiezen. Een master met zo veel mogelijk wiskundig analytische vakken. De meest voorkomende reden dat studenten niet worden uitgenodigd op gesprek is dat hun master niet analytisch genoeg is.

Als je in het sollicitatieproces zit is het belangrijkste dat je goed voorbereid het gesprek in gaat. Het advies om te oefenen hiervoor wordt vaak gegeven. Echter is dit alleen nuttig als je oefent met mensen die jou beter kunnen maken. Vaak zijn dit oefenpartners die zelf ook consultant worden. Oefen daarom vooral met mensen die ook op sollicitatie mogen bij topkantoren. Op ons platform wordt 30% van de leden consultant, terwijl landelijk het percentage dat op gesprek mag komen onder de 5% is. Dit toont aan dat de kwaliteit van studenten op ons platform zeer hoog is. Wij raden dan ook ten zeerste aan om via TheInsideCoach.nl je oefenpartner te vinden.”