Een verfrissende Start-up in Utrecht

5 februari 2016 door Melissa van Rooijen
Startup

Steeds vaker starten studenten hun eigen bedrijfje. Integrand Magazine zoekt naar nieuwe studentenbedrijfjes met frisse ideeën. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen op zoek naar kledingstukken die uniek zijn en een eigen verhaal vertellen. Hoe ideaal zou het zijn als je unieke kledingstukken zou kunnen afwisselen en je kledingkast dus telkens uit nieuwe ‘oude’ kledingstukken bestaat? De Utrechtse Kledingbibliotheek biedt hiervoor uitkomst! Drie studentes, Evita, Maud en Karin, startten De Kledingbibliotheek en houden deze start-up samen draaiende. Tijd om in de wereld van De Kledingbibliotheek te duiken. Evita vertelt. 

Het ontstaan van De Kledingbibliotheek
In mei 2014 is het idee van De Kledingbibliotheek ontstaan. Vanuit het afstudeeronderzoek van Evita zijn Karin, Evita en Maud op het idee gekomen. Evita deed onderzoek naar de winkelbeleving van klanten. Evita: ''Mensen vinden het fysieke winkelen nog steeds het leukst, maar er werd wel steeds meer kleding geruild, gedeeld en geleend.'' Na de gedachte dat het ontzettend leuk zou zijn om het ruilen, delen en lenen van kleding naar één plek toe te trekken, ontstond het idee voor een kledingbibliotheek. Uiteindelijk is deze in december 2014 gerealiseerd. Karin, Evita en Maud zijn met z’n drieën begonnen. Het team groeit nog steeds met verschillende designers, stagiaires en vrijwilligers, die zij ambassadrices noemen. Ze zoeken continu naar nieuwe ambassadrices en proberen op deze manier een soort community te bouwen.

De Kledingbibliotheek in vogelvlucht
De Kledingbibliotheek werkt eigenlijk net als een gewone bibliotheek. Na het afsluiten van een abonnement kun je kleding gaan lenen. Je zoekt iets uit, je neemt het vier weken mee en je mag het eventueel met twee weken verlengen. ''Het leuke is dat we aan de ene kant tweedehands kleding hebben, waarbij ieder kledingstuk zijn eigen verhaal heeft. En aan de andere kant hebben we onze ontwerpers en die hebben van oude kleding nieuwe dingen gemaakt'' vertelt Evita. Er zijn verschillende abonnementen: je kunt een strippenkaart nemen of kiezen voor een abonnement waarbij je veel of weinig kledingstukken kunt lenen. Het komt er ongeveer op neer dat je per kledingstuk 6 euro betaalt dat je dit kledingstuk leent voor 4 tot 6 weken.

Het succes van De Kledingbibliotheek
Ondanks een heftige opstartperiode loopt De Kledingbibliotheek inmiddels goed. ''We hebben allemaal wel een punt gehad waarop we het even niet meer zagen zitten, maar omdat je het met z’n drieën doet kom je daar goed doorheen'' vertelt Evita. Het jongste lid is dertien, en heeft van haar eerste kleedgeld een abbonement afgesloten. Tevens komen veel jonge werkende vrouwen die er graag goed uit willen zien op de werkvloer. Evita: ''Dat mensen elkaar een abonnement van De Kledingbibliotheek cadeau doen is iets wat we vaak zien, dit hadden we van tevoren nooit kunnen bedenken''. Om studenten te bereiken werken ze samen met studentenverenigingen.

De toekomst
​''We hebben veel plannen voor de toekomst: we willen allereerst groeien in onze bekendheid en ervoor zorgen dat we echt goed draaien. Ook krijgen we regelmatig mails van andere steden die graag een kledingbieb willen, dus daar zouden we best graag wat mee willen. Daarnaast willen we ons verhaal blijven vertellen, evenementen organiseren, workshops organiseren en een boek schrijven. Heel veel plannen!'' lacht Evita. Over tien jaar ziet Evita graag dat iedere grote stad een kledingbibliotheek heeft, zodat bibliotheken kleding met elkaar kunnen uitwisselen en ontwerpers hun kleding aan de vrouw kunnen brengen. Ook hoopt Evita dat zij, Karin en Maud tegen die tijd een nieuw idee kunnen opzetten en de kledingbieb meer kunnen overlaten aan anderen. Evita: ''Het is echt een beetje onze baby, we hebben het in negen maanden hier neergezet. In de toekomst moeten we het als moeders los gaan laten, volwassen laten worden en het op eigen voeten laten staan.''

De Kledingbibliotheek is op zoek naar ambassadrices die het leuk vinden om te helpen in De Kledingbibliotheek. Heb je interesse? Kijk dan op www.dekledingbibliotheek.nl of bezoek de Facebookpagina. Op vertoon van je studentenpas is het tevens mogelijk om een eenmalig abonnement voor € 5 euro p/m af te sluiten in plaats van € 7,50 p/m.