Zon, zee en studiepunten

17 september 2015 door Wieneke van Koppen

Na een paar jaar studeren ken je de stad waar je studeert op je duimpje. De weg naar de sociëteit of de stamkroeg van jou en je vrienden kun je dromen. In de Albert Heijn ben je verzekerd van een begroeting door de caissière en in de universiteitsbibliotheek kun je zelfs met je ogen dicht de weg vinden. Tijd om over de grenzen te gaan gluren!

Welke mogelijkheden heb je?
Duizenden studenten uit Nederland vertrekken jaarlijks naar het buitenland om los te komen van hun normale omgeving, een nieuw deel van de wereld te leren kennen en verse studiepunten binnen te slepen. De meeste studenten studeren een tijd aan de universiteit of hogeschool in het buitenland. Meestal worden vakken gevolgd in de vrije ruimte en met een beetje geluk ontvangt de student hiervoor een zogeheten Erasmusbeurs. Deze Erasmusbeurs is een Europese subsidie voor studenten uit Europa die in een ander Europees land gaan studeren. Deze Europese uitwisselingsstudenten komen vaak terecht in de 'Erasmusbubbel': een netwerk van internationale studenten die in het buitenland verblijven en enkel contact hebben met andere internationale studenten. Dit klinkt negatief en hoewel het contact met locals inderdaad minimaal is, is ook een Erasmusbubbel erg leerzaam. Het contact met internationale studenten is waardevol en dwingt studenten om zich aan te passen. Stage lopen is ook een optie. Waar je tijdens een studie veel contact hebt met andere internationale studenten, ligt dit iets anders bij een internship. Tijdens een stage is het contact met de locals vaak groter omdat je dagelijks met hen werkt. Studenten die een stage lopen komen hierdoor minder snel in de 'Erasmusbubbel' terecht en hebben eerder last van een culture shock.

Behalve de gebaande paden: studie of stage, zijn er ook onderzoeksprojecten voor studenten die zich op het grensgebied daartussen bevinden. Deze onderzoeksprojecten zijn dikwijls geïnitieerd door de universiteit en worden georganiseerd door studenten: gedurende dit project voer je een praktijkgericht onderzoek uit in opdracht van een andere universiteit of het bedrijfsleven. Behalve door de universiteit, richten diverse studentenorganisaties zich op dit soort projecten. Een voorbeeld van zo'n organisatie is AIESEC. Naast onderzoeksprojecten is het ook mogelijk om je onder andere via AIESEC vrijwillig in te zetten voor het goede doel in het buitenland. Hoewel je tijdens het doen van deze projecten vrijwel altijd geld kwijt bent aan levensonderhoud en andere activiteiten, levert het je ook wat op. Naast dat het doen van vrijwilligerswerk een goed gevoel oplevert is het leerzaam om te zien hoe men in een ander deel van de wereld leeft. Tot slot kun je natuurlijk ook altijd op de bonnefooi met je backpack en de Tripadvisor-app de wereld gaan verkennen..

Leuk en aardig zo'n reis, maar is een stage of een studie thuis niet net zo leerzaam?
Zeker voor een stage in Nederland is wat te zeggen. Een netwerk hier zal je over het algemeen eerder een baan opleveren dan een netwerk in Australië. Toch zijn er grote voordelen aan stage lopen en studeren in het buitenland. In eerste instantie is het natuurlijk vooral heel erg leuk om je onder te dompelen in een nieuwe cultuur, maar er zijn meer redenen waarom een periode in het buitenland het overwegen waard is. De linguïst Michael Byram stelt dat een verblijf in het buitenland zeer goed is voor je interculturele competenties: je leert nieuwe sociale groepen, rituelen en praktijken kennen en kunt praktijken, rituelen en documenten uit een andere cultuur beter interpreteren en vergelijken met eigen culturele producten. Een verblijf in het buitenland zorgt dikwijls voor een meer open houding en je leert je eigen en de andere cultuur kritischer te analyseren. Deze eigenschappen -interculturele competenties- zijn natuurlijk zeer waardevol na je studie wanneer je in een nieuwe (arbeids)omgeving komt. Ook daar zul je je makkelijker kunnen aanpassen en je collega's beter kunnen begrijpen. Tot slot weten we bij Integrand dat werkgevers van gerenommeerde bedrijven vaak voorrang geven aan mensen die een periode in het buitenland hebben gewoond.

Hoe is het om in het buitenland te verblijven?
​Peter van Osch (27) ging voor een halfjaar naar Singapore om stage te lopen bij International SOS. Na het afronden van zijn master Communicatiestudies wilde hij graag ervaring op doen in het buitenland en beter Engels leren. ''Backpacken ging het voor mij niet worden, ik wilde liever een professionele stage lopen.'' Via AIESEC deed hij mee aan de selectieprocedure voor International SOS en hij werd Marketing Communications Coordinator. Dit bedrijf houdt zich bezig met risicopreventie en veiligheidsdiensten van andere grote internationale bedrijven en overheden. ''Tijdens mijn stage heb ik erg veel geleerd. Enerzijds heb ik veel vaardigheden binnen mijn vakgebied opgedaan en anderzijds ben ik assertiever en zelfstandiger geworden door een periode in het buitenland te wonen. Ik heb mijn grenzen verlegd. '' Behalve leerzaam, was zijn ervaring ook erg leuk: 'Met andere stagiairs die via AIESEC in Singapore waren, heb ik een leuke vriendengroep opgebouwd gedurende een halfjaar. Elk lang weekend gingen we op reis, zo ben ik naar Indonesië geweest en gaan we binnenkort naar de Filippijnen en naar Bangkok.'' Peters stage is net afgelopen, maar zijn tijd bij International SOS is nog niet voorbij. ''Ik blijf nog drie maanden werken in Singapore en mogelijk ga ik daarna verder bij een andere afdeling van International SOS in Europa.''