Wat te doen tussen je Bachelor & Master

21 mei 2020 door Maud Duinmeijer, Integrand Delft

Nog niet klaar om aan het masterleven te beginnen, wat nu?

Word je al bang van het idee over 1 of 2 jaar alle boeken weg te moeten leggen en een baan te moeten zoeken, en daarmee het échte leven te beginnen? Met het eind van je bachelor in zicht en toch geen zin om binnenkort al aan je master te beginnen, zijn er gelukkig genoeg dingen waarmee je een half of een heel jaar nuttig kunt opvullen. We hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet!
Reizen
Tussen je bachelor en master is de perfecte tijd om er eens tussenuit te knijpen! Even je hoofd helemaal leeg maken tussen alle drukke jaren door, en als je aan het werk bent krijg je de kans niet meer om zo maar een half jaar met je backpack door bijvoorbeeld Zuid-Amerika te reizen. Het nadeel van reizen is wel dat het veel geld kost, maar dan zou je bijvoorbeeld een half jaar ervoor kunnen gaan werken.
 
Werken
Als je wil gaan reizen of gewoon je studieschuld alvast wat wil afbetalen kan je ook gaan werken. Er zijn genoeg studentenbanen die goed verdienen. Een nadeel hiervan is wel dat het soms saai kan zijn. En als we eerlijk moeten zijn, geld verdienen kan altijd nog!
 
Stage lopen
Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende optie. Je doet ervaring op, werkt aan je CV en je netwerk! Je kan hiermee ontdekken wat voor soort functie voor jou weggelegd is, of juist niet. Misschien besluit je wel een heel andere master te gaan volgen dan je in eerste instantie van plan was. En met een leuke stagevergoeding kan je er zelfs nog je huur van betalen. Nog niet overgehaald? 
Extra minor
Ook een goede manier om nog een half jaar van je tijd nuttig in te vullen is een tweede minor. Je blijft gewoon ingeschreven bij je studie, dus je kan nog door lenen en je krijgt er 30 studiepunten bij! Kan je nog een keer naar het buitenland of een vette minor volgen in bijvoorbeeld een andere stad.
 
Bestuursjaar (parttime)
Een parttime bestuursjaar kan je doen bij een vestiging van Integrand in een studentenstad, maar bijvoorbeeld ook voor een andere stichting. Je krijgt een leuke nieuwe groep mensen om je heen en je leert te werken in een groep. Je maakt mee hoe het is om deel uit te maken van een bestuur, maar je kan het ook nog combineren met stage lopen of werken! Zo heb je het beste van beide werelden.
 
Bestuursjaar (fulltime)
Een fulltime bestuursjaar kan je doen bij bijvoorbeeld je studie- of studentenvereniging, maar ook bijvoorbeeld bij Integrand Nederland! Het is een unieke ervaring met veel verantwoordelijkheid en je leert in een groep elkaar te helpen in goede, maar ook minder goede tijden. En je bent ook niet zó serieus dat je nooit meer een biertje kan drinken. En natuurlijk staat het goed op je CV! Een nadeel is wel dat je vaak een hogere studieschuld opbouwt.