‘Ervaring vereist’

5 februari 2017 door Jasmijn Van Raemdonck
Stage

‘Ervaring’ is het haast niet weg te denken sleutelwoord in zo goed als iedere jobaanbieding. Werkgevers uit alle sectoren, van de horeca tot aan de bankensector, zijn op zoek naar werkkrachten die hen via ervaring kwaliteit kunnen garanderen. Maar wat te doen als je die ervaring aan je potentiële werkgever in spe niet kan voorleggen?

Voor veel pas afgestudeerde universitaire studenten staat dit ene woord op de vacature een vlotte start van een professionele carrière in de weg. Verschillende jaren haalden zij het onderste uit de kan om goede cijfers te halen, sommigen zelfs met de ambitie om cum laude af te studeren. Na enkele sollicitaties groeit het besef dat niet langer deze hoge cijfers op je diploma maar wel de ervaring op je CV de sleutel tot die droombaan is. “Sorry, maar wij verkiezen iemand met ervaring in het vakgebied”, klinkt het dan, wat leidt tot frustratie bij menig pas afgestudeerde student. Wil jij voorkomen dat een gebrek aan ervaring je de kop kost tijdens een sollicitatie? Grijp dan als student met beide handen de verschillende kansen die zich aanbieden om jezelf te verrijken met ervaring: loop een stage of zet je in als vrijwilliger! Hiermee zal je je CV gegarandeerd versterken.

Stage lopen

Slechts een paar universitaire opleidingen nemen een stage op als verplicht onderdeel van het curriculum, waardoor vele studenten precies die ervaring mislopen. Toch geven stages pas afgestudeerde studenten tijdens het solliciteren een streepje voor. Je wekt namelijk meteen een goede indruk bij werkgevers wanneer je kan aantonen dat je al eerder in een professionele omgeving hebt gewerkt. Op die manier verzeker je jouw toekomstige baas ervan dat je weet wat het betekent om verantwoordelijkheden te nemen en om je aan afspraken te houden. Je toont aan dat je communicatieve vaardigheden hebt ontwikkeld en dat je geoefend bent in de samenwerking met collega’s.

Daarnaast heb je met een stage ook een streepje voor, aangezien je hiermee aantoont daadwerkelijk in staat te zijn de theorieën uit colleges op een creatieve manier toe te passen op een levensechte situatie. Een stageperiode helpt je je kritisch inzicht en vaardigheden te vergroten, wat alleen maar voordelen met zich meebrengt. Zeker wanneer je vrijwillig een stage hebt gevolgd, toon je aan dat je gedreven bent, bereid om je grenzen af te tasten en bij te leren. Bovendien toont dit aan dat je als student niet alleen uren in de kroeg hebt versleten maar je ook actief hebt beziggehouden met het oog op de toekomst. Een stage draagt ook bij aan het ontwikkelen van jezelf. Je haalt niet alleen voldoening uit de bereikte doelen maar je wordt je eveneens bewust van je eigen sterktes en zwaktes. Welke taken en verantwoordelijkheden liggen je en welke minder?

Wees ambitieus en daag jezelf uit door bijvoorbeeld een stage in het buitenland te volgen. Op die manier sla je twee vliegen in één klap: je doet niet enkel ervaring op binnen een vakgebied maar leert ook zelfstandig je plan te trekken in een nieuwe taal én cultuur. Hiermee scoor je gegarandeerd bij je toekomstige werkgever!

Vrijwilligerswerk

Toch is het niet altijd even eenvoudig om zonder ervaring aan een stageplek te komen, tot grote verontwaardiging van vele studenten. Het lijkt wel een contradictio in terminis: studenten worden afgedankt op een stageplek waar ze hun praktische vaardigheden willen vergroten precies door het gebrek aan die vaardigheden. Vrijwilligerswerk biedt op dat moment een uitweg voor deze schijnbaar uitzichtloze situatie. Hoewel vrijwilligerswerk op het eerste zicht misschien niet zo aantrekkelijk is - je verdient er namelijk niets mee- biedt het toch tal van voordelen.

Met vrijwilligerswerk toon je aan dat je gemotiveerd bent maar ook bereid je in te zetten voor de samenleving, wat een goede indruk geeft op een sollicitatie. Zo toon je aan niet enkel door geld maar ook door maatschappelijke verantwoordelijkheidszin en motivatie gedreven te worden. Helemaal ideaal is het wanneer je aan vrijwilligerswerk kan doen binnen de sector waarin je later ook een stage en vaste baan wil zoeken. Je komt in contact met nieuwe mensen, waardoor het vrijwilligerswerk een ideale omgeving wordt om te netwerken. Bovendien doe je praktijkervaring op die jou als potentiële werknemer dan weer aantrekkelijk maakt.

Wil jij je kansen op die droombaan vergroten? Dan weet je wat je te doen staat!