IT = de toekomst, ook voor jou?

20 februari 2017 door Erica Huppelschoten
Baan IT Studiekeuze

'Tienduizenden banen weg door automatisering' of 'Duizenden banen verdwijnen door robots', regelmatig staan op nu.nl of in de krant zulke verontrustende koppen. Meer en meer processen worden geautomatiseerd. Daardoor verdwijnen banen, maar is de IT-sector juist booming.

Misschien vind jij de IT-sector ook wel interessant, maar heb je niet de goede studie gekozen. Of je weet niet goed hoe die wereld in elkaar zit en waar je moet beginnen. Geen nood, Integrand helpt je op weg!

Verschillende functies
'De' IT-wereld bestaat natuurlijk niet. Binnen de sector zijn er veel verschillende bedrijven en ook functies. De ene functie is daarbij technischer dan de ander en ze vragen verschillende soorten kennis. Enkele belangrijke functies op een rijtje:

  • Backend Developer - Programmeur die de 'achterkant' van websites en programma's maakt. Je werkt vaak met databases waar een site of programma informatie in stopt of uithaalt. Naast het ontwikkelen van nieuwe functies herstel je ook fouten in de software en los je andere acute problemen op, zodat alle programma's goed blijven draaien.
  • Frontend Developer/Webdeveloper - Programmeur die alle dingen bouwt die je als gebruiker van een website of programma kunt zien en gebruiken. Ook een technische functie waar je goed voor moet kunnen programmeren en waar je niet alleen ontwikkelt, maar ook fouten in de software oplost.
  • Designer- De designer zorgt dat de website of het programma er mooi uitziet. Hij/zij ontwerpt knopjes, achtergronden en dergelijke. Designers kijken daarbij vaak ook naar gebruiksvriendelijkheid. Als designer moet je goed kunnen lay-outen. De Frontend Developer bouwt het vervolgens in de site of het programma.
  • Tester - De tester test, als een (deel van een) programma of website klaar is, of alles werkt zoals is afgesproken. Een tester hoeft niet te kunnen programmeren, maar moet wel heel precies en systematisch kunnen werken.
  • Business analist - De business analist is de link tussen het team dat de website of het programma ontwikkelt en de klant. De business analist zet de (soms vage) wensen van de klant om in concrete opdrachten voor het team.  Als business analist voer je ook regelmatig analyses uit om klanten goed te kunnen adviseren.
  • Beheerder - Als beheerder houd je in de gaten of websites, servers en/of applicaties goed blijven draaien. Je let extra op wanneer nieuwe programma's worden toegevoegd. Gaat er ergens iets kapot, dan ben jij vaak degene die wordt gebeld. Als beheerder weet je vaak wat minder van software dan een programmeur, maar juist meer van hardware (de laptops, PC's en andere apparaten).


Zelf aan de slag
Lijkt programmeren je interessant? Dan kun je daar zelf mee aan de slag. Online zijn er veel verschillende websites die je leren programmeren. Maar waar moet je beginnen? Want er zijn zeer veel verschillende programmeertalen. Programmeertalen die in het bedrijfsleven veel worden gebruikt, zijn Java, C#, C++, JavaScript en Python.

Een goede taal om mee te beginnen is Python, omdat die niet al te ingewikkeld in elkaar zit. Een duidelijke website om de beginselen van Python te leren vind je hier. Achtergrondinformatie over Python vind je hier .

Traineeships
De overige functies zelf leren, is lastig. Gelukkig zijn daarvoor verschillende traineeships. Het bedrijf Calco is één van de bekendste. Dit bedrijf biedt voor alle niet-programmeerfuncties traineeships aan voor wo- en hbo-afgestudeerden, ongeacht welke studierichting. Andere bedrijven die IT-traineeships aanbieden, zonder eisen aan de studierichting te stellen, zijn Capgemini en Qquest.