Een optimale studiesfeer is wat je wil!

8 april 2021 door Julian Wets - Integrand Twente
#geur #kleur #sfeer #studeren

Deze tips helpen bij een optimale studeersfeer!

 

Studeren of een stage volgen is een groot deel van je studententijd en er zijn vele methode om de ideale studeersfeer te creëren. Vaak is de Universiteit Bibliotheek, ook wel de UB, de meest populaire plek voor studenten om de studiepunten binnen te koppen. Nu tijdens de tweede lockdown de plekken in de UB schaars zijn door de coronamaatregelen, kan het zijn dat je als student vaak op je kamer zit te studeren. Daarom hebben wij hier een paar tips die je kunnen helpen bij het omtoveren van jouw kamer tot een waar studiepaleis.

Geur

Het hebben van externe prikkels tijdens het studeren is erg belangrijk voor de hersenen. Dit helpt je om beter te focussen op de taak waar je mee bezig bent. De geur in de kamer is erg belangrijk voor een helder brein. Zo werken citroen en kaneel kalmerend en verhoogt dit je concentratievermogen. Op dezelfde manier werken minder prettige geuren, denk aan zweet of een stinkende vuile was, averechts voor je studie gedrag.

 

Kleur

De kleur in je kamer is ook een erg belangrijke factor en heeft grote invloed op jouw welzijn. Zo werkt de kleur blauw kalmerend en verhoogt dit je productiviteit. Groene kleuren zouden je concentratievermogen verhogen. Rode en gele kleuren zorgen voor een energierijk gevoel en is dit ideaal voor als je laat in de avond nog eventjes door moet studeren of als je gewoon snel in slaapt valt tijdens het studeren.

 

Maak een plan

Studeren gaat vaak niet over een kleine hoeveelheid stof, maar vaak over hele boekwerken of vele opdrachten verspreid over verschillende vakken. Om het overzicht niet te verliezen is het van levensbelang om een planning te maken van de te behandelen studiestof. Het hebben van bijvoorbeeld een whiteboard of een Excel bestandje op je pc is een grote aanrader om zo het overzicht te bewaren over de stof.

Genoeg pauzes houden

Studeren vergt een grote hoeveelheid concentratie van een individu en studeren kan, zeker in de tentamenperiodes, soms uren achter elkaar gebeuren. Het is daarom belangrijk om geregeld pauzes in te lassen. Het wordt aangeraden om voor elke 60 tot 90 minuten die gestudeerd word, een pauze in te lassen van minimaal 10 minuten. De invulling en de kwantiteit van de pauzes verschilt per persoon. Wel is het belangrijk dat je niet stil zit en afleiding opzoekt zodat je hersenen wat rust kunnen krijgen. Een koffietje doen of een korte wandeling zijn goede voorbeelden van een gezonde invulling.

 

Je studentenkamer heeft ontzettend veel afleiding als je het vergelijkt met een UB. Studeren of een afstudeer- of meeloopstage volgen is ineens een stuk moeilijker. Deze tips kun je gebruiken om je studentenkamer een upgrade te geven om zo je hersenen te stimuleren tijdens het studeren op de beste en efficiëntste manier!