Van de kantoortuin terug naar werken op locatie

23 juni 2022 door Julie Aarts - Integrand Utrecht

Sinds een tijd is het welbekende thuiswerkadvies geschrapt. Dit betekent dat er weer meer mensen naar kantoor komen voor hun dagelijkse zaken. We zijn drukke werkomgevingen echter niet meer gewend en zullen even moeten schakelen. Maar hoe doe je dat? Hoe blijf je gefocust in een ruimte met veel collega’s terwijl je de afgelopen twee jaar alleen in je ligstoel in de tuin je mails kon beantwoorden? 

We zijn inmiddels gewend geraakt aan een prikkelarme omgeving. Ook merken mensen dat op kantoor werken veel meer tijd in beslag neemt: het reizen, kopjes koffie halen, praatje maken met collega’s, enzovoort. Ondanks dat we het sociale contact heel erg hebben gemist in de coronatijd, daalt nu het besef in dat op een druk kantoor werken niet altijd goed is voor de productiviteit. Een steuntje in de rug kan daarom helpen. Hoe pak je het ‘oude nieuwe normaal’ dan aan? Hierbij een aantal tips. 

 

1. Deel je tijd goed in: stress maakt focussen nog lastiger. In stressvolle situaties maakt het lichaam namelijk een stresshormoon aan, genoemd cortisol. Bij langdurige stress begint dit hormoon de hippocampus aan te tasten: het gebied dat verantwoordelijk is voor informatieverwerking en het controleren van gedrag. De hippocampus neemt af in grootte omdat de zenuwcellen in de hippocampus afsterven bij een aanzienlijke aanwezigheid van cortisol. Begrijpelijk dus dat stress de concentratieboog vermindert. Probeer daarom rustig te blijven! 

 

2. Zorg voor een opgeruimde werkplek. Een opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimde geest. Daarnaast word je minder snel afgeleid door spullen om je heen en heb je dus meer rust in je hoofd. Belangrijk is ook na het werken je bureau gelijk even op te ruimen zodat je de volgende ochtend sneller bent opgestart! 

 

3. Houd meer, maar kortere pauzes tussen het werk door. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een pauze van maar liefst tien minuutjes je hersenen al genoeg te activeren om de rest van de dag creatief te denken en productief te zijn. Daarbij is het bewezen dat een mens zich gemiddeld niet langer kan concentreren dan 45 minuten. Probeer bijvoorbeeld focusblokken te maken, waarin je taken verdeelt per 45 minuten tot een uur. 

4. Maak een to-do list. Iedereen kent het wel: de lijstjes met taken die af moeten zijn aan het eind van de dag. Een lijstje maken zorgt voor meer overzicht en productiviteit. Daarnaast kan je met behulp van een to-do list makkelijker prioriteiten stellen, het ontlast je geheugen en activeert het beloningssysteem in de hersenen wanneer er een taak kan worden afgevinkt. Anderzijds vrezen sommigen juist voor een to-do list, simpelweg omdat je dikwijls niet alles gedaan krijgt en dat kan voelen als een teleurstelling. Mocht jij nou één van deze mensen zijn: draai het eens om! Maak een ‘gedaan’-lijst. Deze lijst biedt ook een realistische kijk op je taken en geeft meer voldoening aan het eind van de dag. Daarbij is het heel gezond om als mens juist te proberen meer focus te leggen op de positieve ervaringen van de dag om gemotiveerd te blijven!

 

5. Beweeg veel. Wanneer je veel beweegt, wordt er extra Brain Derived Neurotrofic Factor aangemaakt: een groeihormoon dat ervoor kan zorgen dat hersenprocessen zoals geheugen, leervermogen en regulatie van gedrag goed verlopen. Veel blijven bewegen is in het kader van hersenfuncties essentieel. Let op: beweging waarvan de hartslag nauwelijks omhoog gaat zorgt echter niet voor een verhoging van BDNF, en heel intensief sporten zorgt juist voor een toename van cortisol. Probeer daarom matig intensief te bewegen voor een optimaal resultaat! 

 

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips om gefocust te blijven in een (weer) drukkere werksfeer. Mocht je je nou nog meer willen inzetten om productiever en geconcentreerder te zijn, kan je met behulp van eten je productiviteit nog een ‘booster’ geven. Producten die je in dit geval het beste kunt eten zijn vis, noten, zaden, avocado, blauwe bessen en wortels!