Waar moet je op letten bij een stagiair?

7 juli 2022 door Extern

Een stagiaire in een team van je bedrijf opnemen kan een geweldige manier zijn om de capaciteit van je team uit te breiden, en je kunt ook de kans krijgen om iemand te begeleiden die net in hun carrière is begonnen. Maar het inhuren en beheren van een stagiair kan tijdrovend zijn, wat niet het geval is als je een private lease auto neemt - en je moet de tijd die je erin steekt afwegen tegen het rendement. Als je het goed doet, kan het zijn dat je een fulltime medewerker uit de stage haalt. Als dat niet het geval is, kun je terecht bij iemand die iets toevoegt aan je takenlijst in plaats van helpt om items af te vinken. Het geheim om onderscheid te maken tussen de twee? Je moet weten waar je op moet letten!

Ervaring

Hoezeer ervaring ook niet het einddoel is, het maakt wel degelijk uit tot op zekere hoogte. Maar kijk niet alleen naar eerdere stages van een kandidaat. Evalueer ook de kennis uit de klas en buitenschoolse lessen. Meer en meer nemen docenten ervaringen uit het echte leven op in hun opdrachten, en een reeks interessante leiderschapsposities kan aantonen dat ze een doorzetter is die projecten kan aannemen en met hen kan uitvoeren. Houd ook een ronde van korte telefonische interviews, waar je vragen kunt stellen over de kennis van een sollicitant over je branche en bedrijf.

 

Aandacht voor detail

Vaak is het eerste waar mensen aan denken bij het evalueren van een stagiair-sollicitant de eerdere ervaring. Toch is er een betere plek om te beginnen: de aandacht voor detail. Denk er eens over na: wat heb je nodig van een stagiair? Je wilt iemand die je een hoop werk kan overhandigen, en je hoeft je geen zorgen te maken dat wat je terugkrijgt verkeerd is opgemaakt en vol spelfouten zit. De aandacht voor detail van de stagiair is hierbij belangrijk!

Bereid om te werken en te leren

Je kunt er zeker van zijn dat al je sollicitanten ervaring willen, maar niet allemaal per se ervoor willen werken. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van die sollicitanten die eigenlijk alleen maar op zoek zijn naar een cv-boost. Gelukkig is de bereidheid van een stagiair om te werken en te leren een van de gemakkelijkste dingen om te bepalen tijdens een sollicitatiegesprek. Lijkt de kandidaat enthousiast over de functie en het deel uitmaken van je team? Stelt hij/zij vragen?

 

Passend bij de cultuur

Tot slot, ongeacht de grootte van je organisatie, is het belangrijk dat je stagiair goed bij je team past om een ​​geweldige werkomgeving te behouden. Nee, het is niet altijd gemakkelijk om iemands persoonlijkheid uit één interview te beoordelen, maar er zijn een paar belangrijke dingen die je kunt doen om erachter te komen of ze geschikt is. Zo is het een goed idee om eerst snel online te zoeken naar de profielen van de kandidaten op sociale media. Vraag vervolgens tijdens het interview elke sollicitant naar haar carrièreambities en waarom deze specifieke functie en dit bedrijf eruit sprongen.