Word je uitstelgedrag de baas!

25 november 2020 door Manouk de Groot, Integrand Wageningen
uitstelgedrag

We kennen het misschien allemaal wel: je hebt een megadrukke dag met veel verschillende taken en ondanks dat lig jij ’s ochtends in je bed eerst nog een uur je hele tijdlijn van Instagram door te scrollen.  “Uitstel maakt gemakkelijke dingen moeilijk en moeilijke dingen nog moeilijker”, een bekende quote van Mason Cooley en eigenlijk weet iedereen dat dit zo is. De definitie van uitstelgedrag of procrastinatie is niet dat je je voorgenomen taken niet doet, maar dat je je voorgenomen taken niet doet én dat je je er slecht over voelt. Je ervaart stress doordat je lichaam de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol aanmaakt, je piekert en maakt je zorgen. Uit onderzoek blijkt dat uitstellen slecht is voor je gezondheid en je ontwikkeling. Je wordt als minder krachtig en professioneel gezien, je ervaart regelmatig stress en voelt je minder trots op jezelf. Deze gevolgen geven alle reden om je uitstelgedrag eens goed aan te pakken. Dit artikel geeft 10 praktische tips om je uitstelgedrag de baas te worden! 

1. Stel kortetermijndoelen

Mensen die laag scoren op doelen stellen, scoren hoger op uitstelgedrag. Door kortetermijndoelen te stellen, kun je in kleine stappen je langetermijndoel bereiken. Zonder deze kleinere doelen komen mensen pas te laat (vlak voor de deadline) in actie, wat gepaard gaat met veel stress.

 

2. Creëer overzicht

Je hebt een deadline voor de uni, je moet nog mails beantwoorden, je moet werken en je hebt met een vriend(in) afgesproken om een koffietje te gaan doen. Je hebt iedereen van alles beloofd en hierdoor geen overzicht meer van je taken. Hierdoor ervaar je veel onrust en stress. Als je je taken duidelijk opschrijft, heb je meer overzicht op papier én in je hoofd. 

 

3. Voel je motivatie

Als je een taak of project wilt afronden, is het heel belangrijk dat je je intrinsiek gemotiveerd voelt. Je moet ervan overtuigd zijn dat je taak echt waarde toevoegt aan de doelen die je graag wilt bereiken. Als je oprecht gelooft dat het realiseren van je werk effect heeft, geeft dit je energie. Op deze manier ligt je uitstelgedrag minder op de loer.

 

4. Zorg voor zo min mogelijk afleidingen en onderbrekingen

Even een e-mail checken of snel reageren op iemand via WhatsApp, zijn afleidingen die je weerhouden van je taak die je op dat moment wilt doen. Het heeft impact op je effectiviteit en het vergroot de kans op uitstelgedrag. De taken die je uitstelt, zijn vaak de taken die jouw volledige focus nodig hebben. Zorg er dus voor dat je niet afgeleid wordt, zodat je die belangrijke taak zo effectief mogelijk kan uitvoeren. 

 

5. Beperk je stresslevel tot het minimum

Als je je zorgen maakt, veel aan het piekeren of angstig bent, is het moeilijk om productief te zijn en jezelf op iets te focussen. Doordat je zo aan het malen bent in je hoofd, kom je lastig in de juiste actiestand. Probeer dus als je ergens aan moet beginnen, je bijvoorbeeld eerst even tien minuutjes te ontspannen zodat je je daarna volledig kan focussen op je taak.

6. Je werkt niet goed onder druk

Dit is een misopvatting van veel mensen. Uit onderzoek is gebleken dat onder druk werken niet uitmaakt. Het gaat erom waar je van overtuigd bent. Geloof jij dat je goed presteert als je vlak voor je deadlines aan de slag gaat? De kans is groot dat je dan je werk blijft uitstellen tot vlak voor de deadline en op deze manier jouw uitstelgedrag alleen maar versterkt wordt. 

 

7. Focus je op het resultaat

Denk bij alles dat je wilt doen altijd aan het eindresultaat. Soms is het werk zelf niet per se een pretje, maar word je wel ontzettend gelukkig van het resultaat. Bedenk dus altijd wat je wilt bereiken en visualiseer je resultaat, zodat de taken zelf ook wat beter te verdragen zijn en je voorkomt dat je ze gaat uitstellen.

 

8. Vertel mensen in je omgeving dat je deadlines hebt

Wanneer je alleen met jezelf afspreekt iets te doen, komt het vaak sneller voor dat je het na een week nog niet hebt gedaan. Om grip te krijgen op je uitstelgedrag, kan het helpen je deadline te beloven aan je studiegenoten of collega’s. Wanneer je namelijk een concrete toezegging doet aan iemand die voor jou belangrijk is, is de kans op uitstellen een stuk kleiner.

 

9. Begin met de moeilijkste taak

Als je je dag begint met een taak waar je een hekel aan hebt, is je uitstelgedrag hele dag minder. Het zorgt voor een gevoel van voldoening en het geeft je meer energie de rest van de dag. 

 

10.  Doe je meest effectieve routines na

Wanneer je dit doet, kom je in een soortgelijke mentale staat, waardoor je zaken sneller aanpakt. Dus doe alles zo veel mogelijk zoals op je meest effectieve dagen: trek dezelfde kleding aan, sta op dezelfde tijd op en doe zoveel mogelijk dezelfde dingen die je ook doet op jouw meest effectieve momenten. Zo kom je sneller in je productiemodus en stel je dus minder uit!

Na het lezen van dit artikel weer helemaal scherp en gemotiveerd?