Enexis Traineeship

Wil jij een vliegende start maken als toekomstig manager? Ga voor het tweejarige management traineeship van Enexis. Bijdragen aan de energietransitie… Zie je het voor je? Een team van professionals aansturen die het energienetwerk in Nederland optimaliseren en storingen oplossen of ontdek in uitdagende projecten welke richting bij je past. Tegelijkertijd werk je in een uitgebreid trainingsprogramma aan je vakinhoudelijke kennis en persoonlijke ontwikkeling. Reken tijdens het hele traject op gerichte coaching, goede praktijkbegeleiding en ondersteuning van zo’n tien enthousiaste collega-trainees.

 

Sfeerimpressie

Zo ga jij deze uitdaging aan als management trainee

Je start het traineeship met een uitgebreide onboarding. Daarin maak je kennis met je collega-trainees en leer je de rol van Enexis in de energietransitie kennen. Ook bouw je al meteen een groot netwerk op. Daarna kiezen we samen met jou een opdracht die aansluit bij jouw behoefte, ervaring en ambities. Kies je voor beleidsgericht management, dan draag je met je opdracht bij aan strategische sturing op centraal niveau. Je werkt bijvoorbeeld aan de implementatie van een nieuw autorisatieproces en de bijbehorende systemen. Of het uitrollen van een awarenessprogramma om alle medewerkers van Enexis bewuster te maken van digitale veiligheid en privacy.

In je tweede jaar regel je zelf een opdracht binnen Enexis waarmee je je voorbereidt op je toekomst als manager binnen onze organisatie. Denk aan een rol als projectleider of specialist waarin je er mede voor zorgt dat we als netbeheerder onze strategische doelen behalen. Of een functie als adviseur waarin je helpt om het Nederlandse energienet slim te vernieuwen. Misschien maak je zelfs de overstap naar het operationeel management. Er is heel veel mogelijk.

Zo ga jij deze uitdaging aan als operationeel management trainee

Je start op 2 oktober 2023 in een groep met een aantal mede trainees. Al in het eerste jaar ga je aan de slag met een opdracht in de operatie waarbij je direct veel verantwoordelijkheid krijgt. Samen met jou kiezen we een opdracht die aansluit bij jouw behoefte, ervaring en ambities. Denk bijvoorbeeld aan een rol als assistent-manager in een team monteurs en uitvoerders. Je opdracht voer je uit op één van de tien vestigingen in het verzorgingsgebied van Enexis. Maar we gooien je niet meteen in het diepe. Eerst volg je een uitgebreid onboardingstraject waarin je kennis maakt met je collega-trainees en de rol van Enexis in de energietransitie leert kennen. Extra mooi is dat je tijdens dit traject al meteen een groot netwerk opbouwt.

Dat netwerk komt goed van pas in je tweede jaar. Dan verwachten we dat je er zelf op uitgaat binnen onze organisatie of jouw specifieke vestiging om een opdracht te regelen. Daarmee bereid je je voor op je toekomst als operationeel manager binnen Enexis. Je onderzoekt bijvoorbeeld de noodzaak van een team dat zich specifiek richt op netuitbreiding voor kleinverbruik en helpt mee om het team daadwerkelijk op te starten. Of je geeft leiding aan monteurs en uitvoerders die ons gasnetwerk onderhouden. Ben jij juist nieuwsgierig of beleidsgericht management bij je past? Tijdens het hele traineeship geven we je zoveel mogelijke ruimte om te onderzoeken op welke plek in onze organisatie je het beste past. Er is heel veel mogelijk.

In ruil voor jouw energie zorgt Enexis goed voor je. Dit mag je verwachten:

 • Een bruto maandsalaris van € 3.527,- op basis van 40 uur per week. Dit bestaat uit een basissalaris in schaal 13 van € 2.922,- en is aangevuld met persoonlijk budget (10%) en dertiende maand (10,7%).
 • 8% vakantiegeld over je bruto jaarsalaris.
 • We dragen 70% bij aan je ABP Keuzepensioen.
 • De mogelijkheid om je werkweek flexibel in te delen. We vinden een goede balans tussen werk en privé namelijk belangrijk. Dus als je ’s ochtends eerst nog een rondje sportschool wilt doen, helemaal prima.
 • Een jaarlijks vitaliteitsbudget van € 500,-. Bijvoorbeeld voor een sportabonnement of advies van een voedingscoach.
 • Een kilometervergoeding en een mobiliteitskaart met een ov-abonnement eerste klas, inclusief het gebruik van een ov-fiets.
 • Een laptop en telefoon die je ook privé mag gebruiken.
 • Alle ruimte om je verder te ontwikkelen. Dat is voor ons namelijk een topprioriteit. Dus wil je een opleiding of cursus volgen, dan is de kans groot dat we de kosten voor onze rekening nemen.

Dit wordt je werkplek 

Enexis Netbeheer, onderdeel van Enexis Groep, voorziet ruim drie miljoen huishoudens en bedrijven in Nederland van elektriciteit en gas. Je komt bij ons binnen op een interessant moment. De energietransitie is in volle gang en dat merk je in elke vezel van onze organisatie. Slim onderhoud, energie terugleveren, aardgasvrij wonen en windenergie opwekken zijn slechts een aantal maatschappelijke vraagstukken waaraan we hard werken om de energietransitie mogelijk te maken. Jij kunt daaraan een waardevolle bijdrage leveren. Als managementtrainee werk je meestal op ons hoofdkantoor in Den Bosch of in Zwolle. Als operationeel management trainee werk je op een van onze tien vestigingen in Noord- of Zuidoost-Nederland bij jou in de buurt.

Zijn wij een match?

We investeren graag in duurzame relaties. Om zeker te zijn van een goede match, voeren we daarom een screening uit. Deze verschilt per functie en kan bestaan uit een assessment, het opvragen van referenties en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Tijdens je sollicitatiegesprek vertellen we je precies wat de screening in jouw geval omvat.

Let op: vanwege onze veiligheidsvoorschriften is het bij al onze vacatures van belang dat je goed Nederlands spreekt en schrijft.

 

 

In beide traineeships leer je veel

Tijdens je hele traineeship volg je samen met je collega-trainees een uitgebreid trainingsprogramma gericht op vakinhoudelijke kennis en persoonlijke ontwikkeling. Van sectorkennis tot de leanmethodiek en van de verschillende leiderschapsstijlen tot het voeren van moeilijke gesprekken met acteurs; alles komt aan bod. Daarnaast zorgen we voor goede begeleiding bij je praktijkopdrachten en persoonlijke coaching. En je krijgt alle ruimte om je ervaringen te delen met je collega-trainees en te sparren over zaken waar je tegenaanloopt. Zo maak je in twee jaar tijd in sneltreinvaart kennis met Enexis en de energiesector. En zet je flinke stappen in je groei als mens en collega. Ben jij er klaar voor om het beste uit jezelf te halen?

Dit ben jij

Jij hebt een duidelijke visie en de ambitie om een leidinggevende functie te bekleden. Maar je kijkt ook met een kritische blik naar jezelf en wilt jezelf steeds blijven ontwikkelen. Je vindt niets mooier dan je ideeën werkelijkheid te zien worden. Daarom doe je er alles aan om voor elkaar te krijgen wat je voor ogen hebt. Op het juiste moment weet je de verbinding te maken met mensen die je daarbij kunnen helpen. Met enthousiasme, veerkracht en empathie werk je met anderen samen.

 • Je hebt een hbo- of wo-diploma in de richting van bijvoorbeeld economie, IT, (technische) bedrijfskunde, HRM of technische of sociale wetenschappen of een andere relevante richting.
 • Het traineeship past het beste bij jou als je net met je loopbaan start of pas enkele jaren werkervaring hebt.
 • Je hebt affiniteit met de energietransitie, techniek of IT.

Sollicitatieprocedure

Solliciteren kan tot 2 mei. Vóór de zomervakantie wordt de selectie procedure afgerond en weet jij of je start als nieuwe trainee. Als je solliciteert, ontvang je per e-mail meer informatie over hoe de procedure eruitziet.

Interesse? Solliciteer direct via de solliciteerbutton. Vragen? Neem gerust even contact op met Stephanie de Koning, campus recruiter.