Een curriculum vitae is een samenvatting van je (professionele) leven, hierin zet je je werkervaring en diploma’s op een rij, samen met je persoonlijke informatie. Om ervoor te zorgen dat jouw cv eruit wordt gepikt, zijn hier een aantal tips:

  • SPRING ERUIT! Zorg dat je opvalt doormiddel van bijvoorbeeld een unieke layout. Recruiters vinden cv’s met wat kleur altijd fijner lezen, maar hou het wel zakelijk.
  • Zorg dat je cv er overzichtelijk uitziet. Gebruik herkenbare tussenkopjes, zoals werkervaring, opleidingen, vaardigheden, etc.
  • Houd het kort. Probeer het bij één pagina te houden.
  • Zet de belangrijkste informatie bovenaan. Je begint dus met je meest recente werkervaring en werkt zo verder naar beneden.
  • Wees niet bang om buitenschoolse activiteiten op je cv te zetten, zoals dat je bijvoorbeeld bij een studie of studenten- (sport)vereniging hebt gezeten. Ook is het heel interessant om een (backpack) reis op je cv te zetten, want tijdens zo’n reis ontwikkel je veel competenties die je niet ontwikkelt in het werkveld.

Voorbeeld CV - Nederlands

Voorbeeld CV - Nederlands

Heb je nog vragen? Stel ze hier!

Naam is verplicht.
Telefoonnummer is verplicht.
Uw bericht is verplicht.

Wat moet je allemaal benoemen in je cv? Als je twintig bijbaantjes hebt gehad, maar de meeste geen betrekking hebben op de vacature waar je voor solliciteert, hoef je ze niet op je cv te vermelden. Of maak een apart kopje voor diverse bijbaantjes. Pas je cv aan op de functie waar je voor solliciteert. Hier een korte uitleg waar je wat bij zet.

Profielschets
Laat in de profielschets zien wie je bent aan de werkgever. Kies de drie belangrijkste trefwoorden die je terug kan vinden in de vacature en die voor jou van toepassing zijn. Zet deze in je eigen woorden in je profiel.
 
Werkervaring
Bij werkervaring zet je niet alleen het bedrijf waar je hebt gewerkt, maar ook de functie, je verantwoordelijken en hoe lang je er werkzaam was. Zorg er wel voor dat dit overzichtelijk blijft en zet er geen lappen tekst bij. Houd het beknopt!
 
Opleidingen
Zet je meest recente studie bovenaan samen met de periode waarin je deze gevolgd hebt. Benoem ook de minor die je gevolgd hebt, je stages, eventuele extra activiteiten binnen je studie en de titel van je afstudeerstage met een korte samenvatting.
 
Activiteiten
Heb je buiten je studie om nog meer activiteiten gedaan, zoals commissiewerk bij je vereniging of vrijwilligerswerk? Benoem deze functies en zeg kort wat je verantwoordelijkheden waren.
 
Vaardigheden
Mocht je bepaalde specifieke vaardigheden hebben die relevant zijn voor de vacature, kan je deze ook benoemen. Voorbeelden hiervan zijn het spreken van andere talen of het handig zijn met Excel of InDesign.

Ondertussen is LinkedIn bijna net zo belangrijk geworden als je cv. Zorg dus ook dat je profiel op orde is! Weet je niet hoe? Kijk dan bij onze LinkedIn tips

Voorbeeld CV - Engels

Voorbeeld CV - Engels