Ben je op zoek naar een uitdagende startersfunctie waarbij aandacht is voor jouw potentie en ontwikkeling? Wil je graag op meerdere plekken binnen eenzelfde of meerdere organisaties ervaring opdoen? Dan kan een traineeship bij een bedrijf of non-profit een goede match zijn. Integrand biedt een actueel overzicht van het traineeshipaanbod in Nederland. Bekijk hier de de sollicitatiedata en andere belangrijke info om je te oriënteren op jouw ideale traineeship!

Traineeships als startersfunctie

Traineeships worden door steeds meer organisaties aangeboden, maar wat houdt het eigenlijk in? Je kunt dit het beste omschrijven als een (starters)functie bij een organisatie waarin je als trainee wordt opgeleid tot specialist in een bepaald vakgebied. Tijdens een traineeship staat de combinatie van werken en leren centraal. En dat is juist de reden waarom het volgen van een traineeship steeds populairder wordt. Een traineeship is dus deels een leertraject. Het betreft vaak een intensief programma, waarin leren en werken gecombineerd wordt en je een volwaardige functie binnen het bedrijf of organisatie bekleedt. De verhouding waarin leren tot werken staat en de lengte van het traject, verschillen per organisatie. 

Unieke kans

Je wordt tijdens je traineeship begeleid door een persoonlijke coach, leidinggevende of directe collega, waardoor je altijd iemand hebt om je vragen aan te stellen als je er even niet uitkomt. Je doorloopt een intern programma met diverse workshops en trainingen, zodat jij ook daadwerkelijk de kennis opbouwt om voor het bedrijf aan de slag te gaan. Het geeft je de unieke kans om een bedrijf goed te leren kennen. Als trainee mag je met verschillende afdelingen meelopen. Zo krijg je de kans om kennis te maken met diverse onderdelen van het bedrijf. Met een traineeship breng je de stof die je hebt geleerd in de schoolbanken direct in de praktijk. Je leert ontzettend veel over het bedrijfsleven maar ook over jezelf. Je ontdekt waar er nog uitdagingen voor je liggen en misschien kom je wel achter tot nu toe verborgen talenten. Twijfel je of het bedrijf bij je past? Bezoek dan de inhousedagen. Op die manier kun je alvast kennis maken met een organisatie.

Pionieren en specialiseren

Bij de meeste traineeships krijg je een starterssalaris en wordt je opleiding betaald. Dit is een verschil met een reguliere stage, waarbij de nadruk meer ligt op ervaring opdoen binnen een organisatie en daarnaast een onderzoek uit te voeren. Tevens verschilt het einddoel van een traineeprogramma in vergelijking met een stage. Als trainee wordt er van je verwacht dat je dusdanig integreert in het bedrijf, dat je als volwaardig allround medewerker mee kan draaien. Het geldt dus als reguliere startersfunctie. Tijdens een traineeship ben je natuurlijk wel grotendeels gewoon aan het werk, maar het blijft een aantrekkelijke combinatie om verder te leren en werkervaring op te doen. Een goede motivatie en doorzettingsvermogen zijn onmisbaar om een traineeship te bemachtigen en succesvol te doorlopen. Laten zien dat jij er echt voor gaat, zal door de organisatie zeker gewaardeerd worden!

Heb jij de ambitie om jezelf te specialiseren in een werkgebied gerelateerd aan je studie? Wil jij pionieren en continu bezig zijn met je ontwikkeling? Die kansen krijg je bij het volgen van een traineeship. Integrand biedt een actueel overzicht van het aanbod in Nederland. 

Bekijk de sollicitatiedata en pak je kans!

Traineeships

Een traineeship is een (starters)functie bij een organisatie waarin je als trainee wordt opgeleid tot specialist in een bepaald vakgebied. Tijdens een traineeship staat de combinatie van werken en leren centraal.
Nee, een traineeship is niet hetzelfde als een stage. Bij de meeste traineeships krijg je een starterssalaris en wordt je opleiding betaald. Hierin verschilt het met een reguliere stage, waarbij de nadruk ligt op ervaring opdoen binnen een organisatie en daarnaast een onderzoek uitvoeren. Bovendien verschilt het einddoel van een traineeprogramma in vergelijking met een stage. Als trainee wordt er van je verwacht dat je dusdanig integreert in het bedrijf, dat je als volwaardig allround medewerker mee kan draaien. Het geldt dus als reguliere startersfunctie.
Organisaties bieden regelmatig traineeships. Om hiervoor in aanmerking te komen zal je moeten solliciteren. Bereid je goed voor - check onze sollicitatietips - en reageer snel. Traineeships bij bekende organisaties zijn vaak gewild. Check het actuele overzicht en stuur je sollicitatie er vandaag nog uit!
Een traineeship staat gelijk aan een startersfunctie bij het bedrijf. Je krijgt dus hetzelfde salaris als een starter. Eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van het bedrijf.

Vaak zijn het de wat grotere organisaties waar je een traineeship kunt volgen, aangezien deze bedrijven de tijd en middelen hebben om een trainee goed te begeleiden. Heb je er altijd al van gedroomd om te werken bij de organisatie bij jou om de hoek, maar worden daar geen traineeships aangeboden? Neem dan zelf het initiatief en probeer een afspraak te maken om ze te interesseren in een trainee. You never know!

Kijk bij het actuele overzicht van het traineeship aanbod op deze pagina om snel jouw perfecte organisatie te vinden!

Jazeker, omdat een traineeship vergelijkbaar is met een normale startersfunctie bij een organisatie, zul je moeten solliciteren. Daarnaast zijn er (veel) andere geïnteresseerden. Een motivatiebrief schrijven en cv opstellen hoort er dus zeker bij. Hoe de sollicitatieprocedure voor een traineeship er verder inhoudelijk uitziet, is per bedrijf verschillend.
Dit verschilt per organisatie. Het kan variëren van een paar maanden tot wel twee jaar. Bedenk van tevoren dus goed waar je voorkeur naar uitgaat. Bij een programma voor langere tijd leer je natuurlijk meer en is er ruimte voor extra verdieping. Bij een korter programma heb je echter meer flexibiliteit, mocht het bedrijf toch niet helemaal bij je passen, dan zit je er niet zo lang aan vast.
Je vindt op deze pagina een actueel overzicht van het aanbod aan traineeships. Er staan klinkende namen tussen, wat dacht je bijvoorbeeld van een traineeship bij Mars, Ahold, Achmea of de Rijksoverheid? Specialiseer jezelf in een werkgebied gerelateerd aan je studie en maak een mooie start op de arbeidsmarkt!