Yes! Je bent uitgenodigd voor de baan/stage waar je op hebt gesolliciteerd en nu mag je op gesprek komen. Gefeliciteerd! Belangrijk is dat je een goede indruk achterlaat, maar hoe? Wij geven je sollicitatie tips!

Voorbereiding

Het is van belang dat je je goed voorbereid op je sollicitatiegesprek. Maar ieder gesprek is verschillend toch? Klopt, maar vaak willen recruiters toch hetzelfde weten: pas jij in deze functie? Daarom kun jij je voorbereiden op een aantal punten:

 • Lees je in over het bedrijf: zoek op de website naar informatie over het bedrijf, kijk naar hun doelen, visie, waarden, imago etc. Bedenk vervolgens hoe jij je identificeert met deze informatie en het bedrijf. Als je dit naar voren laat komen in het gesprek toont dat interesse in het bedrijf en waar het voor staat. Zorg dat je (indien bekend) de namen weet van degene met wie je het gesprek hebt. 

 • Zoek standaard sollicitatie vragen op en bereidt deze voor: iedere sollicitatie is anders maar uiteindelijk zijn er toch een aantal vragen die standaard gesteld worden zoals:
  - Wat zijn je sterke & zwakke punten?
  - Waarom pas jij binnen deze functie?
  - Beschrijf een probleem die je in je leven bent tegengekomen, en hoe je deze hebt opgelost.
  - Wat denk je over X jaren te doen?
  - Welke uitdagingen verwacht je?
  - Wat is jouw rol binnen een team?
  - Wat zijn je hobby’s en waarom?
  - Wat zijn onze merken/producten?
  - Wat weet je over ons bedrijf?
  - Op welke prestatie ben je tot nu toe het trotst?
  - Waarom moeten we jou aannemen?

 • Check minimaal een dag van tevoren waar je moet zijn en hoe laat: te laat komen laat natuurlijk geen goede indruk achter, check daarom op tijd de reistijd en plan in er een half uur van tevoren te zijn. Je weet nooit of je het gelijk kan vinden en/of er onderweg wat tussenkomt!

 • Zoek een gepaste outfit: zoek uit welke stijl bij je werkgever past door bijv. op linkedin of op de website te kijken. Verder is over het algemeen aangeraden netter te kleden dan de werknemers: dus een blouse met of zonder blazer/colbert met een nette zwarte broek en nette schoenen, géén hoofddeksel (tenzij om religieuze redenen). Zorg hierbij dat je kleding schoon, netjes, gestreken en onbeschadigd is. En om je verzorgde look compleet te maken: zorg dat je lekker ruikt! Verder is het belangrijk om iets aan te trekken wat bij jou past en waar je je comfortabel in voelt. Meer weten over de juiste outfit? Check dan onze andere artikelen hier: Suit Up!, Eerste hulp bij dress codes

Tijdens het sollicitatiegesprek

En dan gaat het gesprek eindelijk beginnen, je hebt je goed voorbereid op de vragen en hebt er zin in! Let dan tijdens het gesprek nog op een aantal dingetjes om extra goed over te komen:

 • Wees beleefd tegen iedereen. Ook tegen de receptioniste en eventuele andere personen die je tegenkomt.

 • Stel je netjes voor, met een goede stevige handdruk en noem je gesprekspartner(s) bij hun naam. 

 • Spreek je gesprekspartner(s) met ‘u’ aan tenzij hij/zij anders aangeeft

 • Maak oogcontact

 • Let op je lichaamstaal. Zorg dat je rechtop zit!

 • Praat rustig en duidelijk

 • Glimlach. Dit laat je zelfverzekerder en sympathieker overkomen.

 • Onderbreek de ander niet

 • Toon belangstelling en stel vragen. Bijvoorbeeld waarom hij/zij het leuk vindt om in het bedrijf te werken.

 • Wees positief. Dus kraak geen zaken/mensen af, dit kan het idee wekken dat je dit tijdens je nieuwe baan ook zal doen

 • Sluit het gesprek netjes af. Geef een hand en bedank de gesprekspartners voor hun tijd.

Wil je nog meer weten over solliciteren? Check dan onze andere artikelen Tips & Tricks voor online solliciteren en De introverte sollicitant.

Nog vragen of extra tips nodig? Vraag het hieronder!

Naam is verplicht.
Telefoonnummer is verplicht.
Uw bericht is verplicht.