Tips & Tricks voor een online sollicitatie

17 september 2020 door Kjelt Kokke, Integrand Leiden

Sinds Covid-19 hebben veel bedrijven hun sollicitatieprocedure moeten aanpassen. Op locatie langskomen voor een sollicitatie is vaak niet meer mogelijk. Tegenwoordig gaan sollicitaties online via Zoom, Skype, Teams en andere online video call-mogelijkheden. Ook bij Integrand zijn de laatste sollicitaties voor het bestuur online verlopen. Deze nieuwe manier van solliciteren brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de sollicitant. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze sollicitatie hebben wij hier een aantal tips & tricks op een rij gezet zodat jij er helemaal klaar voor bent!

Wees optijd met de technische voorbereiding 

Nu je niet meer naar een locatie moet afreizen, betekent dit niet dat je geen tijd hoeft vrij te maken voor de voorbereiding. Check ruim van te voren of alles werkt, want je wilt natuurlijk geen technische problemen zodra je begint. Lees het programma ook goed door voordat je begint. Daarnaast is het slim om je internetverbinding te checken door bijvoorbeeld met een vriend of vriendin te bellen. Zo zie je ook gelijk of het geluid en het beeld juist zijn. 

Kleding

Ook al is een sollicitatie online, kleed je dan alsnog alsof je naar een “normale” sollicitatie gaat. Dit zit er niet alleen professioneel uit, maar zo zul je je ook professionel voelen en daardoor beter overkomen. Vergeet niet, dit betekent volledig gekleed! Dus draag geen joggingbroek onder je nette hemd. Hiernaast is het handig om te checken of je kleding niet dezelfde kleur heeft als de achtergrond, aangezien je anders wegvalt en niet goed te zien bent.

Profielfoto

Check of je profielfoto en gebruikersnaam van het programma dat tijdens de sollicitatie gebruikt wordt wel recent en professioneel zijn. Dit zijn namelijk de eerste dingen die een recruiter opvallen. Dus kijk of je skype- of facetimeprofielfoto nog wel recent is en daarnaast of je er professioneel op staat. De eerste indruk is erg belangrijk (extra tip: Integrand organiseert fotoshoots voor professionele foto’s die je bijvoorbeeld voor LinkedIn, je CV, maar ook voor Zoom of Skype kunt gebruiken)!

Locatie en afleiding

De locatie van je sollicitatie is natuurlijk erg belangrijk. Kies een rustige of neutrale achtergrond, zo leid je de recruiter niet af. Verder is het van belang dat je locatie ook rustig is, aangezien je natuurlijk niet gestoord wilt worden tijdens de sollicitatie. Zoek dus een plek op waar waar weinig achtergrondgeluiden zijn en waar je weet dat je niet zomaar gestoord zal worden door bijvoorbeeld een huisgenoot of familielid. Laat hen van te voren weten dat je een belangrijk sollicitatiegesprek hebt! Daarnaast is het ook belangrijk dat je eigen afleidingen uit de weg gaat. Doe dit door meldingen van programma's of apps uit te zetten en je mobiel weg te leggen of op stil te zetten. Ook dingen op je locatie zelf die kunnen afleiden kan je beter weghalen, zoals een tikkende klok of knipperende lamp. Denk daarnaast ook aan overbelichting of een te donkere ruimte; het is van belang dat jij duidelijk te zien bent tijdens de sollicitatie!

De presentatie

Een online gesprek is net wat anders qua interactie. Let erop dat je houding goed is. Zit dus goed recht overeind en niet onderuitgezakt. Ga dus ook niet naar de computer hangen om het beter te kunnen horen. Mocht je geluid of microfoon niet goed zijn, doe dan gewoon oortjes in. Daarnaast werkt het oogcontact wat anders, dus zorg ervoor dat je regelmatig oogcontact maakt met je recruiter. Dit doe je door naar de webcam te kijken en niet naar het beeldscherm! Verder is het ook goed je handen te gebruiken om je verhaal beter te laten overkomen. Dit alles draagt erg bij aan de indruk die je achterlaat.