De beste tips voor het vinden van een stageplaats

9 mei 2022 door Extern

Als student kunnen stages een geweldige kans zijn om de kennis uit je studie te benutten en nieuwe professionele vaardigheden op te bouwen. Maar hoe vind je - en krijg je - een waardevolle stage die je niet aan het kopieerapparaat laat zitten? Hier zijn een paar van de beste tips om je te helpen de stage van je dromen te vinden en je professionele carrière een kickstart te geven.

Richt je op specifieke industrieën en bedrijven

Zodra je alle praktische informatie hebt die je nodig hebt, kun je op zoek gaan naar de stage van je dromen. De eerste sleutel tot het vinden van de juiste stage is het kiezen van een branche waarin je geïnteresseerd bent. Als je bijvoorbeeld aan een communicatieschool studeert, wil je dan betrokken raken bij sectoren als voeding, mode en technologie? Of ben je meer geïnteresseerd in openbare instellingen en verenigingen? Natuurlijk is de enige 'regel' bij het nemen van je beslissing om aandacht te besteden aan wat je drijft. Wat voor betekenis wil je dat je toekomstige baan krijgt? Welke bedrijven promoten dezelfde waarden als je? Aan welke sectoren van de samenleving zou je een bijdrage willen leveren?

Wees selectief over je stagemogelijkheden 

Heb je een aantal stagemogelijkheden gevonden die lijken te passen bij wat je zoekt en bij je vaardigheden? Niet zo snel! Voordat je op je sollicitatie klikt, raden we je aan de vacaturetekst van de stage aandachtig te lezen en wat tijd te nemen om wat onderzoek te doen naar het bedrijf. Stel jezelf de volgende vragen om er zeker van te zijn dat de stage je de ervaring biedt die je zoekt:

  • Welk doel wil ik aan het einde van mijn stage bereiken?

  • Welke vaardigheden wil ik ontwikkelen?

  • Wat kan ik meenemen naar het bedrijf?

Leg contact met mensen, niet met bedrijven

Als er iets is dat we kunnen afleiden uit ons advies, dan is het dit: om een ​​stage te krijgen, moet je absoluut met mensen praten, niet met afdelingen of bedrijven. Dit betekent dat je prioriteit moet geven aan direct contact met mensen die je waarschijnlijk zullen aannemen. Dit is wat je kunt doen:

  • Vind mensen op LinkedIn die werken op de afdeling waarvoor je wilt solliciteren

  • Zoek het e-mailadres of telefoonnummer van de persoon die verantwoordelijk is voor de werving van het bedrijf, in plaats van je sollicitatie naar een algemeen e-mailadres te sturen

Maak een cv en sollicitatiebrief

Het is tijd om aan de slag te gaan en je stageaanvraag voor te bereiden. Bezorgd over hoe je je talenten kunt bewijzen als je niet veel professionele ervaring hebt? Geen stress - we hebben deskundig advies om je te helpen je aanvraag vast te leggen. Heb je een vierwieler? Je auto verzekeren is dan al gedaan, maar geef zeker aan in je stageaanvraag dat je beschikt over een auto.
Gebruik bovendien de onderstaande tips! 

  • Zorg ervoor dat je cv er goed uitziet

  • Wees specifiek over je vaardigheden en gebruik actiewerkwoorden

  • Beschrijf waarom je voor het bedrijf hebt gekozen 

  • Benadruk je interpersoonlijke vaardigheden