Eerste hulp bij dresscodes

2 oktober 2017 door Valérie van Hoof
Baan Carrière Kleding Solliciteren Studie

Tegenwoordig zit aan zo’n beetje elk evenement een dresscode verbonden. In theorie klinkt het gemakkelijk: je kleedt je volgens de dresscode en er kan weinig misgaan. Maar in de praktijk blijkt het een stuk ingewikkelder te zijn. Wat houden de kledingadviezen nu exact in?

De dresscode Business Formal is straight forward: mannen en vrouwen worden in een (mantel)pak verwacht. Professionaliteit en formaliteit uitstralen is bij dit kledingadvies noodzakelijk. Over de dresscode Business Casual is er echter veel onduidelijkheid. Kun je bij dit kledingadvies een spijkerbroek aan? En moet je als vrouw verplicht hakken dragen?

Integrand schiet te hulp! Hieronder vind je een duidelijke toelichting van de meest voorkomende dresscode tijdens stages en carrière-evenementen: Business Casual.

Laten we beginnen met het grootste raadsel omtrent de dresscode Business Casual: de spijkerbroek. “Voldoet een spijkerbroek aan het kledingadvies Business Casual?” is bij uitstek de meest gestelde vraag. Het antwoord is simpel: Nee. Het kledingadvies Business Casual wordt omschreven als zakelijk met een informele twist. Een spijkerbroek wordt niet als zakelijk beschouwd, maar juist als volledig casual. Het is dan ook een no go als je in een spijkerbroek binnen komt lopen. Maar, wat kun je dan wel dragen?

Mannen worden goedgekeurd in een nette broek of chino in een neutrale kleur. Loop dus niet binnen in een knalrode pantalon and keep it basic. Combineer de broek met een effen overhemd. Een alternatief voor het overhemd is een effen trui. Bonuspunten worden gescoord als je op je overhemd of trui een bijpassend jasje draagt. Let hierbij wederom op het kleurenschema: de kleuren moeten neutraal zijn, professionaliteit uitstralen en bij elkaar passen.

Vrouwen worden geacht een nette pantalon te dragen, dan wel een nette rok of zakelijke jurk. Op de broek of rok is een effen blouse of hooggesloten, geklede top gepast. Zorg dat er geen decolleté te zien is, dit is namelijk onprofessioneel. Als je gaat voor een rok of zakelijke jurk let dan goed op de lengte. De rok of jurk moet namelijk tot de knie komen.

What about the shoes?

Voor mannen zijn loafers, brogues en veterschoenen in leer of suède geschikt. Kies hierbij voor effen sokken in een neutrale kleur die goed aansluiten bij de rest van je outfit. Daarnaast is het noodzakelijk dat je schoenen netjes gepoetst zijn. 

Loafers, ballerina’s en hakken zijn geschikt om te dragen voor vrouwen. Als je hakken draagt, zorg dan dat je niet gaat voor een model waarbij je tenen te zien zijn. Vermijd daarnaast grove (korte) laarzen, deze worden namelijk niet als zakelijk beschouwd. Wat betreft accessoires: ga voor subtiele sierraden zodat de aandacht gevestigd is op jou, en niet op je opvallende oorbellen.

Zoals je kunt begrijpen, geeft ieder bedrijf een andere invulling aan de Business Casual dresscode. In het algemeen hanteert een multinational de dresscode strikt. Een jong en creatief bedrijf zal juist een eigen stijl meer waarderen, dus houd hier rekening mee. Als je nog niet echt bekend bent met de cultuur van het betreffende bedrijf, laat dan de Happy Socks nog even in je sokkenla liggen.

And always remember… Blijf dicht bij jezelf en trek aan waar jij je lekker in voelt!