Eerste hulp bij het Paasontbijt

31 maart 2018 door Madelon Brand
Studie vaardigheden

Naast kerst is Pasen het moment van nette lunches, chique outfits en goede tafelgesprekken. Of het nou dé familiebrunch van het jaar is, waar je je oudtantes en oudooms weer eens ziet, of dat het een vrienden- en vriendinnen ontbijtje is waarbij de mimosa’s rijkelijk vloeien: de vragen “hoe gaat het met je?” en “wat doe je op dit moment?” kunnen helaas niet worden ontweken.

De druk ligt natuurlijk een heel stuk hoger bij de eerste ontmoeting met je kersverse schoonouders, dan bij een ontbijtje met je eigen gezin, maar in beide gevallen is het toch wel fijn om je verhaal klaar te hebben. Trust me, in elke situatie waarin het misschien niet zo goed met je gaat als je had gehoopt, kun je iets positiefs vinden. Je studeert immers toch?

De Intekrant geeft jou graag wat tips voor tijdens jouw belangrijkste events dit Paasweekend, waarbij je natuurlijk geen flater wilt slaan. Deze tips, in combinatie met een klein verhaaltje over je huidige ‘status’ met betrekking tot je studie of stage, zorgen vast voor een fantastisch weekend! Zet hem op!

  1. Kledingkeuze: kies iets degelijks, maar vanwege Pasen mag het natuurlijk wel heel feestelijk zijn. Dames, let op de lengte van jullie rokjes en op de hoogte van jullie hakken. Vooral bij de oudere visite, zoals de opa en oma van je nieuwe vlam, kunnen té korte rokjes nog wel eens verkeerd vallen.
  2. Telefoon: stop je telefoon diep weg in je handtas, broekzak of jaszak. Vergeet daarbij ook niet je telefoon op ‘stil’ te zetten. Je zou toch niet willen dat je telefoon afgaat terwijl de heer des huizes iedereen welkom heet!
  3. Cadeaus: neem een klein cadeautje mee voor de gastheer of gastvrouw. Een fles wijn, chocolaatjes of een klein bosje bloemen zijn al voldoende. Mocht je de gastheer of gastvrouw al wat beter kennen, probeer dan aan een iets persoonlijker cadeautje te denken. Oh, en mocht je al aan de lunch zitten tegen de tijd dat je dit leest (foei, niet op je telefoon kijken!), dan kun je het eventueel nog goed maken door een old fashioned kaartje met de post te sturen als bedankje. Dit kan overigens natuurlijk altijd, ook als je al een flesje wijn hebt meegenomen.
  4. Conversatie: stel vragen aan de andere gasten aan tafel. Wees geïnteresseerd en luister aandachtig. Daarnaast is het belangrijk om de ‘chef-kok’ te complimenteren met het eten, ook al is je eitje hard in plaats van zacht, het blijft belangrijk! Tip: kijk in de boekenkast van de dame- of heer des huizes (dit deden je ouders vroeger ook al als ze bij iemand op bezoek gingen). Wie weet helpt dit met je search naar gespreksonderwerpen!
  5. Manieren: hoe cliché het ook klinkt: let op je manieren! Smak niet, staar de andere gasten niet eindeloos aan en praat niet met volle mond. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar toch nog eventjes als tip.

Dus, mocht je nog weg kunnen sneaken van tafel en een andere outfit aan kunnen trekken, ben je nu onderweg en is het tankstation om de hoek nog open voor een doosje chocolaatjes of heb je tijd om even een blik op de boekencollectie van de gastheer of gastvrouw te werpen; doe het! Wees jezelf en succes!