Eerste hulp bij solliciteren

17 november 2021 door Hélène Porro - Integrand Utrecht

Je zult het in je leven nog vaak genoeg moeten doen: solliciteren. Misschien ga jij binnenkort wel solliciteren voor een stage, je eerste baan of een bestuursjaar bij Integrand! Hoewel dit soms spannend kan zijn, kun je je sollicitatieproces sturen door er tijd in te steken en je goed voor te bereiden. In dit artikel hebben we daarom alle belangrijke tips & tricks die je kunt gebruiken bij de sollicitatieprocedure voor je op een rijtje gezet, zodat jij je (eerste) sollicitatie gaat knallen! 

 

Eindelijk heb je de knoop doorgehakt en wil je gaan solliciteren voor die vette stage, nieuwe baan of functie binnen dat bestuur. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Vaak wordt er van je gevraagd om eerst een CV en motivatiebrief op te sturen, alvorens je eventueel voor een gesprek zult worden uitgenodigd. Het is dus belangrijk dat je je hierin van je beste kant laat zien. 

 

CV

In je cv, ofwel Curriculum Vitae, laat jij overzichtelijk zien wat je studie-, werk- en extra curriculaire ervaring tot nu toe is geweest. Een goed cv bevat de volgende onderdelen: contactgegevens, een stukje over jezelf, werkervaring, opleidingen, kennis en vaardigheden en eventueel een foto. Het doel hiervan is om de werkgever snel een goed overzicht te geven van wat jij allemaal in huis hebt. 

 

De relevante werkervaring is het onderdeel waar een recruiter als eerste naar kijkt. Zet daarom, in volgorde van heden naar verleden, de banen op je cv die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert en benoem hierbij kort wat jouw taken waren. Als je niet veel werkervaring hebt, dan kun je ook interessante of relevante projecten opschrijven en laten zien wat jij daaraan hebt bijgedragen. 

 

Ook je opleidingen zet je, in volgorde van heden naar verleden, op je cv, beginnend vanaf de middelbare school. Zet erbij of je je diploma hebt gehaald en benoem eventueel een interessante scriptie, minor of extra studieactiviteiten. Je kan hier ook je gemiddelde cijfer benoemen als dit een 7 of hoger is geweest.  

 

Zorg bij je kennis en vaardigheden dat je onderscheidend bent, door het benoemen van talen die je spreekt of bijvoorbeeld kennis van contactmanagementsystemen die je hebt. Kennis van Word is niet erg relevant om te noemen, gezien bijna iedereen dit heeft. 

 

Tot slot kun je ervoor kiezen om een foto op je cv te zetten, zodat een recruiter direct een beeld van je heeft. Zorg echter wel dat dit een professionele foto is en geen foto van jezelf op strandvakantie met een biertje in je hand. Probeer je cv verder op een A4’tje te laten passen, gebruik een representatief e-mailadres en lever het in als PDF-bestand, zodat deze niet verspringt! 

Motivatiebrief

In je motivatiebrief ga je laten zien waarom je in aanmerking wilt komen voor een bepaalde functie. Je vertelt wie je bent, wat je kunt en waarom je de geschikte persoon bent voor die baan, stage of bestuursfunctie.

 

Het is belangrijk dat je motivatiebrief een duidelijke opbouw heeft. Zoek uit bij wie je brief terecht komt zodat je de naam van deze persoon kunt gebruiken bij de aanhef. Zorg dat je de naam goed spelt en gebruik formeel taalgebruik. 

 

In de eerste alinea ga je duidelijk maken waarom je de brief schrijft, namelijk het solliciteren voor een functie binnen een bedrijf of bestuur. Laat dan ook goed zien dat jij je hebt ingelezen in het bedrijf en benoem bijvoorbeeld kort waar het bedrijf voor staat en wat je aanspreekt aan de functie waarvoor je solliciteert. 

 

Vertel vervolgens iets over jezelf. Laat duidelijk en gemotiveerd blijken waarom jij geschikt bent voor deze baan. Benoem de competenties die je hierbij zou kunnen inzetten en gebruik praktijkvoorbeelden van situaties of (werk)ervaringen waarin jij deze hebt laten zien. Probeer je te onderscheiden en op een creatieve en professionele manier te laten zien wat jij kunt toevoegen aan het bedrijf. Vertel echter ook wat jij denkt van deze functie te kunnen leren en hoe jij jezelf hierin zou kunnen ontwikkelen. 

Op zoek naar een stage of startersfunctie?

Schrijf je bij ons in en wij gaan voor jou op zoek naar de perfecte stage of startersfunctie. 
Schrijf je in!

Sluit je brief af met een vraag om een gesprek waarin jij bereid bent toe te lichten waarom je geschikt bent. Let op dat je motivatiebrief geen uitgeschreven cv is, maar een toelichting van je motivatie voor het vervullen van de functie. Wees hierbij eerlijk over je kwaliteiten en motivatie. Zorg tot slot dat je brief maximaal een A4 lang is en laat anderen je brief nalezen op taalfouten. 

Sollicitatiegesprek

Yes, je bent naar aanleiding van je cv en motivatiebrief uitgenodigd voor een vervolggesprek! In dit gesprek gaat het vooral om je persoonlijkheid, je achtergrond en de algehele indruk die je achterlaat. Het lijkt spannend, vooral als het je eerste sollicitatiegesprek is, maar: voorbereiding is alles! Hoe beter je je voorbereidt op het gesprek, hoe meer zelfvertrouwen je hebt en hoe geïnteresseerder en professioneler je overkomt. 

 

Zorg allereerst dat je je goed hebt ingelezen in de werkzaamheden en de functie binnen het bedrijf of bestuur waar je voor solliciteert. Bezoek de site van het bedrijf en krijg inzicht in de grootte, de sfeer en de missie en visie van het bedrijf en ga na wat jou aanspreekt en waarom. Lees ook de functie-eisen van de vacature nog eens door en bedenk wat jou hierin aanspreekt en of je alle eisen begrijpt. Bedenk vervolgens voor jezelf op welke manier je aan deze eisen voldoet: heb jij bijvoorbeeld goede (werk)ervaringen die hierop aansluiten? Hoe beter je je hebt ingelezen, hoe meer indruk je maakt!

 

Daarnaast zijn drie vragen die je vrijwel op elke sollicitatie zult krijgen: vertel iets over jezelf, wat zijn je goede en slechte eigenschappen en waarom wil je hier werken? Daarnaast heb je op het internet talloze lijsten met sollicitatievragen: lees deze door en zorg dat je op elke vraag een goed gemotiveerd antwoord klaar hebt. 

 

Het klinkt logisch maar wees ruim op tijd voor het gesprek en, indien er geen duidelijke dresscode is, kleed je dan netjes. Wees daarnaast beleefd en onthoud de naam van de persoon met wie je in gesprek bent. Neem een actieve houding aan en luister goed naar je gesprekspartner, zodat je direct kunt reageren, maar let er wel op dat je rust en zelfvertrouwen niet overkomen als arrogantie.

 

Tot slot zal de recruiter het gesprek vaak eindigen door te vragen of jij nog vragen hebt. Stel je vragen dan vooral! Door het stellen van een vraag die aansluit op het gesprek kom je geïnteresseerd over. Sommige recruiters knappen zelfs af op studenten die geen vragen stellen. Zelfs dit kun je van te voren voorbereiden door het verzinnen vragen met betrekking tot de functie waarvoor je solliciteert of de gang van zaken binnen het bedrijf. Dus ook hier geldt: voorbereiding is alles!