Eerste hulp bij diners in december

25 december 2017 door Madelon Brand

December is de maand van nette etentjes, chique outfits en goede tafelgesprekken. Of het nou hét familiediner van het jaar is, waar je je oudtantes en oudooms weer eens ziet, of dat het een vrienden- en vriendinnen dinertje is waarbij de drank rijkelijk vloeit: de vragen “hoe gaat het met je?” en “wat doe je op dit moment?” kunnen helaas niet worden ontweken.

De druk ligt natuurlijk een heel stuk hoger bij de eerste ontmoeting met je kersverse schoonouders, dan bij een dinertje met je eigen gezin, maar in beide gevallen is het toch wel fijn om je verhaal klaar te hebben. Trust me, in elke situatie waarin het misschien niet zo met je gaat als je had gehoopt, kun je iets positiefs vinden. Je studeert immers toch?

De Intekrant geeft jou graag wat tips voor tijdens jouw belangrijkste dinertjes, waarbij je natuurlijk geen flater wilt slaan. Deze tips in combinatie met een klein verhaaltje over je huidige ‘status’ met betrekking tot je studie of stage  zorgen vast voor een fantastische avond! Zet hem op!

  1. Kleding keuze: kies iets degelijks, maar vanwege de december maand mag het natuurlijk wel heel feestelijk zijn. Dames, let op de lengte van jullie rokjes en op de hoogte van jullie hakken. Vooral bij de oudere visite, zoals de opa en oma van je nieuwe vlam, kunnen té korte rokjes nog wel eens verkeerd vallen.
  2. Telefoon: stop je telefoon diep weg in je handtas, broekzak of jaszak. Vergeet daarbij ook niet je telefoon op ‘stil’ te zetten. Je zou toch niet willen dat je telefoon afgaat terwijl de heer des huizes een welkomstspeech geeft!
  3. Cadeaus: neem een klein cadeautje mee voor de gastheer of gastvrouw. Een fles wijn, chocolaatjes of een klein bosje bloemen zijn al voldoende. Mocht je de gastheer of gastvrouw al wat beter kennen, probeer dan aan een iets persoonlijker cadeautje te denken. Oh, en mocht je al aan het diner zitten tegen de tijd dat je dit leest (foei, niet op je telefoon kijken!), dan kun je het eventueel nog goed maken door een old fashioned kaartje met de post te sturen als bedankje. Dit kan overigens natuurlijk altijd, ook als je al een flesje wijn hebt meegenomen.
  4. Conversatie: stel vragen aan de andere gasten aan de tafel. Wees geïnteresseerd en luister aandachtig. Daarnaast is het belangrijk om de ‘chef-kok’ te complimenteren op het eten, ook al is je biefstuk een schoenzool geworden, het blijft belangrijk! Tip: kijk in de boekenkast van de dame- of heer des huizes (dit deden je ouders vroeger ook al als ze bij iemand op bezoek gingen). Wie weet helpt dit met je search naar gespreksonderwerpen!
  5. Manieren: hoe cliché het ook klinkt: let op je manieren! Smak niet, staar de andere gasten niet eindeloos aan en praat niet met volle mond. Lijkt vanzelfsprekend, maar toch nog eventjes als tip.

Dus, mocht je nog weg kunnen sneaken van het diner en een andere outfit aan kunnen trekken, ben je nu onderweg en is het tankstation om de hoek nog open voor een doosje chocola of heb je tijd om even een blik op de boekencollectie van de gastheer of gastvrouw te werpen; doe het! Wees jezelf en succes!