Integolf 2021 - een recap

8 oktober 2021 door Lotte Stroeks - Integrand Utrecht

Op 24 september vond Integolf plaats. Een dag waarop rechtenstudenten de kans krijgen om kennis te maken met verschillende advocatenkantoren tijdens een netwerkevenement met golfclinic. Daarnaast bood het kantoren de mogelijkheid in contact te komen met ambitieuze rechtenstudenten op een informele, sportieve manier. Dit jaar namen advocatenkantoren HVG Law en Lexence deel aan het evenement. Afgelopen week heb ik met twee advocaten mogen spreken, ieder in dienst bij een van deze kantoren en aanwezig op de dag zelf.

 

Myrthe Taekema is na haar bachelor Rechtsgeleerdheid in Groningen en master Onderneming en Recht in Utrecht de kant van het insolventierecht opgegaan, een rechtsgebied waar zij zich sinds ruim een jaar mee bezig houdt bij HVG Law. Daarnaast sprak ik met Luca Veth, die na een bachelor Rechtsgeleerdheid en master in Commerciële Rechtspraktijk te hebben afgerond aan de UvA, in januari 2020 is begonnen bij Lexence als advocaat-stagiaire. Naast hen heb ik ook de ambitieuze Isabel Elias Torres kunnen spreken, een van de studenten die deelnam aan het evenement. Hun verhalen, ervaringen en tips omtrent Integolf en netwerkborrels in het algemeen lees je hier!

Deelnemen aan Integolf

Na een korte persoonlijke introductie tijdens het interview kwam al snel het onderwerp van deelname op. Want waarom zou het voor een rechtenstudent gunstig zijn om zich op te geven voor een netwerkevent?

Volgens Isabel schuilt het antwoord op deze vraag in de bijdrage die deelname levert aan persoonlijke groei. Tijdens ons gesprek vertelde ze me hoe je dankzij een netwerkborrel als Integolf communicatieve vaardigheden toepast en verbetert. Daarnaast is het volgens haar enorm leerzaam, omdat het je de mogelijkheid biedt in contact te komen met grote advocatenkantoren met elk hun eigen expertise. Op die manier kun je je alvast oriënteren binnen de verschillende rechtsgebieden, ook omdat dit maar beperkt wordt aangeboden vanuit de universiteit. Myrthe voegt daaraan toe dat Integolf studenten de kans biedt om op een informele manier vragen te stellen aan kantoren, om zo een helder beeld te krijgen van hoe het eraan toegaat binnen een kantoor. 

Daartegenover staat natuurlijk de vraag waarom het voor kantoren aantrekkelijk kan zijn om deel te nemen aan Integolf. In mijn interview met Luca legt hij me uit dat zo’n dag draait om het ‘enthousiasmeren van potentiële kandidaten’. Volgens hem maakte de combinatie tussen netwerken en activiteit dit heel toegankelijk, omdat je op een laagdrempelige manier met elkaar kennismaakt en ervaringen met elkaar deelt. Zo is het voor beide partijen aantrekkelijk om deel te nemen aan Integolf.

 

De sfeer tijdens het evenement

Naast gegronde redenen om deel te nemen aan Integolf, voor zowel student als bedrijf, is het ook niet onbelangrijk hoe deelnemers de dag en sfeer hebben ervaren.

Myrthe keek op een positieve manier terug op de vormgeving van het event. Volgens haar was het actief bezig zijn met sport en spel een pré voor het netwerken. De informele sfeer maakte het makkelijker om met elkaar in gesprek te raken: ‘Omdat het een relatief klein evenement is, kan je gemakkelijker contact met elkaar leggen’.

Wat zowel Myrthe als Luca opviel, was de motivatie vanuit de aanwezige studenten. Zo waren ze volgens Luca “oprecht geïnteresseerd in de advocatuur en Lexence”. Volgens hem lag dit aan de selectie die aan het event vooraf is gegaan.

In mijn interview met Isabel voegde zij hieraan toe dat er een toegankelijke sfeer hing. “Wanneer je een kantoor opzoekt op internet zit er toch een bepaalde filter overheen”, beschreef ze. “Als je met mensen op een event spreekt, is er geen filter, dat is waardevol”. Volgens Isabel krijg je op die manier een goede indruk van het kantoor en met name de mensen die er werken.

 

Tips & tricks voor studenten

Het laatste onderdeel van mijn interview betrof tips voor studenten met betrekking tot netwerkborrels. Op welke manier presenteer jij jezelf het best? Wat vinden bedrijven of kantoren nou belangrijk om te zien bij een student op een netwerkborrel?

Luca vertelt me dat het vooral om de sociale vaardigheden en gemotiveerde houding van een student gaat. Myrthe beaamt in mijn interview met haar het belang van deze houding: je pro-actief opstellen, op mensen af durven te stappen en vooral gerichte vragen durven te stellen. Daarnaast benadrukte ze dat het op zo’n dag niet alleen draait om opleidingsniveau en extra-curriculaire activiteiten, maar ook om het sociaal kunnen meegaan met gesprekken op een informele manier. Hoe een student zich presenteert is immers hetgeen wat je het meest onthoudt.

 

Al met al bleek het een succesvol netwerkevenement, waarbij deelname voor zowel student als kantoor ontzettend waardevol was. Bovendien viel het concept van Integolf enorm in de smaak. De afwisseling tussen sport en spel in combinatie met de kleinschalige omvang van het event zorgde ervoor dat deelnemers actief en goed met elkaar in gesprek konden gaan. Integolf is dus zeker voor herhaling vatbaar!