Online Diner op Hakken

3 maart 2022 door Marlis te Hennepe - Integrand Nijmegen

Op 9 februari vond de achtste editie van Diner op Hakken plaats. Dit is een evenement waarbij vrouwelijke technische studenten kennis kunnen maken met bedrijven uit de technische sector om zo de kloof tussen hen te verkleinen. Ondanks dat het evenement vanwege de coronamaatregelen online plaatsvond, was het een groot succes. Voor dit interview sprak ik met een van de organisatoren van Diner op Hakken: Annelisse Timar, en een deelneemster van het evenement: Lidewij te Hennepe.

Het programma

De online editie van Diner op Hakken begon met een opening van de Co-Founder & Managing Partner van SparkOptimus, Alexandra Jankovich. Volgens Annelisse een groot voorbeeld voor technische studentes: “Alexandra heeft een groot technisch bedrijf opgericht en is dan ook een hele inspirerende vrouw.” Na de aftrap van het evenement gaven de vier deelnemende bedrijven een presentatie en werd door de deelnemers in groepen aan cases gewerkt. Na een welverdiende pauze en een winactie werd het evenement vervolgd. Annelisse vertelt: “In het onlineprogramma waar de deelnemers in zaten konden ‘boots’ gemaakt worden. In elke boot zat een bedrijf waar je vragen aan kon stellen. De deelneemsters konden vervolgens zelf kiezen aan welke boot zij deelnamen.” De studentes konden met alle bedrijven een kort gesprek voeren. Volgens Lidewij was de hele dag erg leerzaam: “Ondanks dat alles online was, heb ik veel geleerd. Ik vond het erg inspirerend om te zien wat mijn mogelijkheden voor later allemaal zijn.”

 

Organisatie

Het afgelopen halfjaar is Annelisse druk bezig geweest met het organiseren van Diner op Hakken. Hierover vertelt ze: “Je leert tijdens het organiseren van zo’n evenement heel goed wat er allemaal bij komt kijken. Vooral de weken vóór ‘de grote dag’ was het soms erg druk. Het is heel erg leerzaam geweest, omdat je alles vanaf het begin zelf op moet pakken. Hierdoor heb ik nog beter leren plannen.” Ze heeft zich in de maanden ervoor bezig gehouden met de offline promotie. Dit houdt in dat ze de goodies, de flyers en de banner heeft ontworpen en het borrelpakket dat iedereen thuis gestuurd kreeg, heeft samengesteld. Ze zegt hier het volgende over: “Ik vond het heel tof om te zien dat we zoveel goede fysieke promotie hadden. Dit maakt het evenement nog leuker.”

 

 

Hoewel het uiteraard de bedoeling was dat het evenement fysiek plaats zou vinden, werd in januari helaas besloten dat dit toch online moest. Annelisse vond dit erg jammer maar het had volgens haar ook een voordeel: “Omdat het evenement online was konden alle 45 meiden er bij zijn. Het was echt niet fijn geweest als twintig deelneemsters zich hadden afgemeld vanwege bijvoorbeeld quarantaine.” Dat het online was, was ook voor Lidewij geen probleem: “Ik merkte dat ik het makkelijk vond om vragen te stellen omdat je in kleine groepjes aan een virtuele tafel zat. Hierdoor kwam het gesprek juist makkelijk op gang.”

 

Waarom Diner op Hakken?

Diner op Hakken is een van de weinige evenementen in Nederland die zich specifiek op vrouwen in de techniek richt. Volgens Annelisse is het om meerdere reden waardevol om mee te doen aan het evenement: “Als vrouwelijke technische studente is dit een hele goede plek om in contact te komen met technische bedrijven. De hele dag draait dan ook om de deelneemsters.” Er zijn bij het evenement daarom geen mannen betrokken. Ze zegt hierover dat dat voor sommige misschien raar klinkt, maar er is een goede reden voor: “Vrouwen krijgen veel minder de kans om zichzelf neer te zetten bij zo’n bedrijf dan mannen, dus daarom kiezen we ervoor om ons met dit evenement alleen op vrouwen te richten.” Aandacht geven aan de positie van (technische) vrouwen in het bedrijfsleven is dan ook de grootste reden voor Annelisse geweest om dit evenement te organiseren. Ook voor Lidewij was dit een belangrijk reden om mee te doen. “Na drie jaar projectgroepjes met alleen maar jongens was dit een welkome afwisseling,” vertelt Lidewij lachend.

 

Techniek op Hakken

Ben je enthousiast geworden en wil je ook een keer deelnemen aan een soort gelijk evenement? Op 3 juni 2022 zal de volgende editie van Techniek op Hakken, het grote zusje van Diner op Hakken, plaats vinden. Kijk dan even op de Instagram van Techniek op Hakken voor meer informatie!