Van huiskat tot carrièretijger

13 september 2017 door Barbara Marques
bestuursjaar carrièretijger inhousedag praktijkervaring Stage studievereniging

Iedereen kent ‘m: de carrièretijger onder studenten. De opleiding nominaal, een bijbaantje én stage ernaast, goede cijfers en precies weten waar hij of zij van start wil zodra het felbegeerde diploma op zak is. Het lijkt soms alsof de meerderheid in jouw omgeving het zo duidelijk voor zich heeft maar vergis je niet, genoeg studenten weten nog niet exact wat ze willen doen en/of waar ze dit willen doen. Dus mocht je op dit moment zwetend je laatste jaar in gaan met het idee dat je nooit aan een baan zal komen? Relax, wij geven je een aantal tips om je te oriënteren of om wat meer praktijkervaring op te doen voordat je afstudeert.

Zelfs als het toekomstperspectief jou geen slapeloze nachten oplevert is het nooit een slecht idee om je te oriënteren en praktijkervaring op te doen tijdens je studie. Het is voor de meeste studenten namelijk niet haalbaar om veel meer dan een bijbaantje in de horeca te combineren met lange uren in de bibliotheek, een overdosis aan cafeïne en een chronisch gebrek aan nachtrust. Echter, bedrijven vragen wel weer heel graag om allerlei ervaring op het moment dat je solliciteert. Om die reden zijn er verschillende organisaties voor studenten die hier maar al te graag aan mee willen helpen. Daarnaast zijn er vaak meer manieren om ervaring op te doen dan je denkt dus wij zetten ze even voor je op een rijtje.

Studievereniging

Je studievereniging is meestal niet alleen de ideale partij voor korting op je boeken maar ook een bron van activiteiten, commissies en veel contacten. Waarschijnlijk hoorde je al zoiets voorbijkomen toen je aan je studie begon maar hoorde je het woord ‘’korting’’ en ging de rest aan je studentenbrein voorbij. Hoewel het voor elke studievereniging zal verschillen, zijn er normaliter altijd commissies waar je een aantal uren per week aan mee kan werken. Samen met een groepje organiseer je leuke uitjes of misschien zelfs een business event. Het is de ideale manier om verschillende skills op te doen die belangrijk zijn voor de praktijk of om contacten op te bouwen. Daarnaast geeft het je een idee van waar jouw krachten liggen en bovenal, waar jouw interesses liggen. Een groot pluspunt is dat er altijd rekening wordt gehouden met je time management skills want ja, het is immers je ‘’studie’’ vereniging.

Bestuursjaar

Als je echt een kijkje wilt nemen in het bedrijfsleven, grote events wilt organiseren of gewoon heel veel wilt leren, is een bestuursjaar de ideale manier om dit te doen. Je werkt meestal een (half)jaar nauw samen met een vast aantal andere bestuursleden en runt dus als het ware jullie eigen kleine organisatie. Besturen waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld de organisatoren van de Introductieweek, een jaarlijks campus event, het bestuur van je studievereniging en nog zoveel meer. Het spreekt voor zich dat je ontzettend veel leert met betrekking tot teamwork, timemanagement en veel andere belangrijke skills. Wat er te doen is verschilt per studiestad maar kun je vaak overzichtelijk online vinden. ‘’Actief’’ worden is namelijk niet eens alleen van enorme toegevoegde waarde voor jezelf maar ook voor andere studenten.

Campus events & Inhousedagen
Is zelfs die twee uur per week besteden aan een commissie voor jou te veel gedoe? Geen probleem, er is meer! Campus events en Inhousedagen zijn dé ideale manier om je vrijblijvend te oriënteren, jezelf te ontwikkelen, een kijkje te nemen in het bedrijfsleven en belangrijke contacten op te doen. Vaak worden er events georganiseerd door studieverenigingen of andere studentenorganisaties die jou graag in contact brengen met de praktijk. Hierbij kun je denken aan sprekers van leuke organisaties of een recruitmentdiner. Inschrijven is meestal gratis en kan gepaard gaan met toffe workshops om bijvoorbeeld je CV op te schroeven of te leren hoe je een goede motivatiebrief schrijft. Inhousedagen bieden zelfs de mogelijkheid om bij het bedrijf langs te gaan, alles over het bedrijf te weten te komen en ook met recruiters in gesprek te gaan. Wie weet maak je op zo’n Inhousedag al zo’n goede indruk dat je er na je studie gelijk terecht kan!

Stage
Ah, daar is ie dan weer. Een van de meest vanzelfsprekende manieren om ervaring op te doen is natuurlijk het lopen van een stage. Over dit onderwerp op zich is er al een boekwerk te schrijven dus wil jij specifiek meer weten over de toegevoegde waarde van stage lopen? Hou dan de Intekrant in de gaten want volgende week duiken we hier volledig in.