Top 10 Nederlandse badplaatsen

31 juli 2020 door Christiaan van der Feltz, Integrand Delft

1. Scheveningse Strand

Het Scheveningse strand heeft alles wat je als vakantieganger nodig hebt. Doordat het een vrij uitgerekt strand is, heb je verschillende gebieden. Zo is er het toeristische gedeelte rondom de Pier en het Kurhaus, waar je prima op het strand kan liggen, maar je dan niet moet opkijken van een woordje over de grens. Maar waar je als student moet komen is toch wel het Zwarte Pad. Bikini’s in overvloed, goeie tunes en lekkere drankjes maken een stranddag tot in de late uurtjes compleet!

2. Bloemendaal aan Zee 

Ten noorden van het strand van Bloemendaal is ook een onwijs leuke spot om als student langs te gaan voor een feestje op het strand. Hier bevindt zich Woodstock en daarnaast gewoon een uitgebreid strand met leuke strandtenten. Het verschilt een beetje per dag, dus kijk vooral op de facebookevenementen van Woodstock, maar er worden allerlei verschillende soorten feestjes gehouden, waar nu ook in Coronatijden kan worden genoten van een drankje in de zon. Het is bij deze strandtent belangrijk om een tafel met de groep te reserveren! Dus ben je van plan hier een golden hour mee te pakken, vergeet dan niet een tafel te boeken!

3. Bergen aan Zee

Op zoek naar een wat rustigere badplaats met diepe stranden? Dan ben je hier op het juiste adres. Voor feestjes zou ik het toch echt bij nummer 2 gaan zoeken, maar voor een lekker dagje beachvolleyballen en duikjes nemen ben je hier perfect. Het is hier niet zo toeristisch, dus er zal plek genoeg zijn om te voetballen of eventueel te vliegeren. Ook is het mogelijk om hier blowkarts te huren en met de wind in de zeilen over het harde strand te racen. Zeker een aanrader voor jong en oud!

4. Cadzand-Bad of Kijkduin

Over vliegeren gesproken, wat dacht je van kitesurfen! Voor de sportievelingen onder ons zijn dit uitgelegen plekken om de vlieger de lucht in te laten en wat trucks aan de andere kitefanaten te showen. Het voordeel bij Kijkduin is een zandmotor, een plas op het strand, waar geen stroming is en ook maar een meter diep, waardoor het de perfecte spot is om deze sport te beoefenen.

5. Zoutelande

Vakantie in eigen land? Daarvoor moet je eigenlijk naar Zoutelande, en om precies te zijn Westkapelle. Er zijn daar alleen maar vakantiehuisjes en alles is gemaakt voor het toerisme. Oftewel een sfeer alsof je aan de Costa Brava zit. Toch brengt dit ook nadelen met zich mee. Het wemelt er van de Duitsers en Fransen, dus voor je rust zal je er niet komen, maar het is wel lekker even weg van thuis. Aanrader voor een lang weekend!

6. Wassenaar

Een erg leuk maar druk strand is het strand van Wassenaar. Kom je uit de Randstad, dan is een stukje rijden het zeker waard. Kom vooral ook niet te laat, want dan zijn de parkeergelegenheden voor de auto (De Kuil voor een paar euro per dag) overvol. Met het OV is dit slecht bereikbaar, dus ga met de auto en vrij vroeg. In Wassenaar heb je een mooi strand en zijn de strandtenten de ideale plek om eens lekker uit eten te gaan!

7. Waddeneilanden

De Waddeneilanden mogen niet vergeten worden. Deze stranden zijn juist wat minder druk en de beste keuze als je een weekend weg wil gaan. Neem vooral de fiets mee want zo zie je nog eens wat.

Als je die niet hebt is het een dikke aanrader om mountainbikes te huren voor het weekend. Je bent sportief bezig en bent eigenlijk binnen een notendop overal waar je wil zijn. Onze voorkeur gaat uit naar Texel of Ameland (meer voorzieningen), maar ook de andere eilanden zijn juist erg in trek, omdat ze nog wat minder toeristisch zijn.

8. Lemmerstrand

Woon je nou vrij ver van de kust af en wil je toch graag lekker naar het strand? Bezoek dan eens het Lemmerstrand. Dit strand is heerlijk om een dagje uit te waaien en daarnaast is het leuk om voor een ochtend of middag een zeilbootje te huren om even het IJsselmeer op te gaan. Kom je terug na een lange dag op het water of toch bakkende op het strand, dan is de boulevard bij Lemmer dé plek om lekker een drankje te doen en een visje af te halen.

9. Rockanje

Deze badplaats net onder Zuid-Holland is ook heerlijk vertoeven. Het is hier wel toeristisch, maar gek is dat niet, want je hebt er heerlijke uitgestrekte stranden en veel vakantiehuisjes. Op zoek naar een voor Nederlandse begrippen niet enorm bekende badplaats, dan is Rockanje erg leuk om met huis of vriendengroep een huisje te huren in één van de vakantieparken.

10. Callantsoog

Last but not least heb je nog een mooie badplaats in het puntje van Noord-Holland. Dit oude strand staat bekend om z’n leuke strandtenten en net over de duinen allerlei gekke huisjes. Vooral voor de wat ouderen is dit een hele leuke plek om dagen op het strand te beleven. Daarnaast staan ze hier ook bekend om de vele sportplekken op het strand. Je zult genoeg volleybalnetten tegen komen en ook is het verschil tussen eb en vloed hier erg groot, waardoor je in tijden van laag water goed kan vliegeren of een potje voetbal spelen.