Hoe vind je de perfecte stage?

19 januari 2023 door Teun - Integrand Groningen

De perfecte stage vinden is niet zo makkelijk als je denkt. Waar begin je bijvoorbeeld  met zoeken, en naar welke criteria moet je kijken? Om je perfecte stage te vinden moet je over een aantal belangrijke criteria nadenken. Ten eerste, wat voor soort stage zoek ik? Ten tweede, bij welk soort bedrijf/sector wil ik stage lopen? En tot slot, in welke plaats zoek ik een stage? Als je deze vragen kan beantwoorden kan je gerichter op zoek naar jouw perfecte stage.

Soort stage

Beginnend bij het eerste punt, naar wat voor soort stage ben je op zoek? Dit is een simpele maar essentiële vraag om jouw perfecte stage te vinden. Er zijn veel verschillende soorten stages. Ze kunnen gegroepeerd worden in vier verschillende categorieën. Je hebt een meeloopstage, een afstudeerstage, een zomerstage en een werkstudentschap. Een meeloopstage is de standaard stage waar iedereen meestal aan denkt. Je maakt volwaardig deel uit van het bedrijf: je loopt mee om van hun te leren en werkervaring op te doen. Een afstudeerstage is een soortgelijke stage die je doet als onderdeel van je scriptie of ter onderzoek voor je studie. Een zomerstage is simpelweg een stage die je in de zomermaanden loopt en een werkstudentschap is een combinatie tussen een stage en een bijbaan. Je werkt hierbij naast je studie voor het bedrijf en krijgt zo alvast een kijkje in de keuken. Vaak ondersteun je in deze rol vaste medewerkers. 

Het focussen op één of twee van deze categorieën zorgt ervoor dat je specifieker kan zoeken. Dit maakt het makkelijker om te zoeken naar wat jij precies zoekt in een stage, in een markt waarin het stage aanbod enorm is.  

 

Functie en sector

Nu je weet wat voor soort stage je zoekt, is de tweede belangrijke vraag wat voor functie en in welke sector je wilt zoeken. De sector die je kiest kan specifiek zijn voor je studie, maar dat is geen vereiste. Je kunt ook gaan voor een sector die je interesse wekt, of voor een bredere, meer algemene sector. Dat laatste is zeker aan te raden als je brede interesses hebt. Sommige studies hebben ook geen hele voor de hand liggende sector. 

Naast het kiezen van een sector is het ook belangrijk om te bepalen in wat voor functie je aan de slag zou willen gaan. Binnen een bepaalde sector kunnen er veel verschillende functies bestaan: van marketing manager tot consultant, van HR medewerker tot engineer. Waar begin je dan? Stel eerst een lijstje op met functies, die bijvoorbeeld goed bij jouw studie of bij jou als persoon passen. Ga daarna op onderzoek uit: staan er voor de functies op het lijstje veel vacatures open, binnen jouw gekozen sector en het soort stage dat je wilt? Als dat het geval is, is dat fijn! Dan kun je op basis van die drie filters zoeken. Als er blijkt dat er niet erg veel vacatures zijn, is het belangrijk om je lijstje met mogelijke functies uit te breiden. Zo houd je de opties open. Wie weet dat een functie die jou in eerste instantie niks leek, jou wel enorm verrast! 

Locatie

Het laatste belangrijke punt om je perfecte stage te vinden is te bepalen waar je je stage wil gaan lopen. De locatie van je stage heeft invloed op meerdere manieren. Ten eerste heeft je locatie invloed op je reistijd. Elke dag twee uur op een neer reizen vindt niemand fijn, dus is het belangrijk om een stage te zoeken op een locatie waar je binnen een redelijke tijd kan komen en die goede verbindingen heeft met het OV. Een stage in Groningen als je in Utrecht woont is bijvoorbeeld niet ideaal. Ten tweede, is het aanbod binnen een locatie belangrijk. In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam zijn er veel stages beschikbaar, omdat dit grote steden zijn en dus ook veel bedrijven. In een minder bevolkte plek zijn er veel minder stages beschikbaar en is het ook moeilijker om een stage te vinden die aan jouw specifieke eisen voldoet. Daarom moet je soms een balans vinden tussen reistijd en het aanbod. Sommige specifieke stages zijn nou eenmaal moeilijk te vinden in bepaalde delen van Nederland.

 

En nu... waar zoek ik?

Na het bepalen van de criteria waarop je wil zoeken moet je natuurlijk weten waar en hoe je kan zoeken voor dit soort stages. Ten eerste is het altijd handig om je eigen netwerk eens langs te gaan. Daarnaast raden wij je aan om je zoektocht online te beginnen. Er zijn een hoop vacaturebanken. Ook zijn er organisaties die jou persoonlijk kunnen helpen bij jouw zoektocht waaronder Integrand, de grootste academische stagebemiddelaar in Nederland. Bij Integrand helpen wij studenten om hun perfecte stage te vinden met ons grote aantal stage vacatures. De hulp die Integrand aanbiedt is voor studenten geheel gratis. Dit betekent dat Integrand zonder kosten persoonlijke hulp kan bieden bij van zoeken van een stage. Mocht je hulp nodig hebben met het vinden van je perfecte stage, schrijf je dan in via onze site!