Oud-Integrand voorzitter Anouk Steenbruggen aan het woord

4 februari 2022 door Laura ten Hagen - Integrand Tilburg

“Het was het meest leerzame jaar van m’n studententijd”. Anouk Steenbruggen heeft nog altijd geen spijt van haar keuze om te solliciteren voor voorzitter van Integrand Nederland. Die rol bekleedde ze uiteindelijk ook in studiejaar 2012-2013 met veel plezier. Een hele tijd geleden, maar nog altijd kan ze van die ervaring de vruchten plukken. Benieuwd naar haar ervaring als voorzitter van Integrand Nederland? Wat ze van haar Integrand tijd geleerd heeft en wat ze nu doet? Je leest het in het interview in dit artikel!

Hoe wist je dat je een bestuursjaar wilde gaan doen en hoe ben je in contact gekomen met Integrand? 

In het begin was ik nog erg zoekende naar wat ik precies wilde tijdens m’n studie. Wat past nou echt bij me en maak ik wel de goede keuzes? Na twee jaar uit boeken te hebben geleerd, tijdens m’n studie International Business Administration in Tilburg, vond ik dat het tijd werd om praktijkervaring op te doen. Ik wist alleen nog niet zo goed hoe. De vriend van een vriendin van mij zat bij het bestuur van de lokale vestiging Integrand Tilburg en ik ging bij hen op kantoor langs voor een CV check. Ik vond het interessant om bij hen op de kamer te komen en te zien hoe het eraan toegaat achter de schermen bij Integrand. Ik hield Integrand die tijd daarna goed in de gaten. Toen ik zag dat de positie voor voorzitter van Integrand Nederland vrij kwam, besloot ik gelijk te solliciteren. 

 

Je eerste kennismaking met Integrand was dus met de vestiging in Tilburg; die opereert op lokaal niveau. Waarom heb je er dan uiteindelijk voor gekozen om voor een positie in het landelijk bestuur te solliciteren en niet voor het lokale Integrand Tilburg bestuur?

Als ik bij Integrand Tilburg had gezeten, zou ik in m’n eigen bubbel blijven hangen en ik wilde juist buiten m’n bubbel treden. Ik wilde meer leren over de verschillende typen studenten en de culturen binnen de verschillende studentensteden. Als je na je studie gaat werken kom je ook allemaal verschillende types tegen en ik wilde dat juist nu al meemaken. Het is daarnaast ook leuk dat je uit elke studentenstad over heel Nederland mensen leert kennen en je breidt zo enorm je netwerk uit! 

 

De keuze voor voorzitterschap bij Integrand Nederland was snel gemaakt als ik je zo hoor, kan je me meer vertellen over hoe je tijd daar uiteindelijk was?

Het begin van m’n Integrand-tijd vond ik best spannend. Ik was jong, onervaren en had soms geen idee of het wel goed was wat ik aan het doen was, en dat maakte me onzeker. Maar het was juist een goede leerschool! Je staat er niet alleen voor en van fouten maken leer je, dus over die onzekerheid ben ik snel heen gekomen. Het samenwerken met de verschillende vestigingen beviel me ook heel goed. Om ze nog beter te leren kennen probeerde ik om minimaal één keer per week op een andere lokale vestiging te werken. Zo zag ik hoe het er bij de vestigingen aan toe ging en hoe de bestuurders daar waren.

Wat heb je het meeste geleerd en meegekregen van je tijd als voorzitter van Integrand Nederland?

Ik heb geleerd om een bedrijf te runnen en te werken met jonge mensen. Die mensen zitten vaak anders in elkaar en hebben andere behoeften. Het was interessant om aan al die studenten leiding te geven. Deze skills nam ik ook mee na mijn bestuursjaar. Na m’n master International Management kon ik namelijk, mede door mijn voorzitterschap bij Integrand Nederland, gelijk een leidersfunctie bemachtigen. Na verschillende banen te hebben gehad ben ik zelf een bedrijf begonnen en ook daar geef ik leiding aan een groep jonge mensen. 

 

Wat leuk dat je een eigen bedrijf hebt en nu eigenlijk weer leiding geeft! Wat houdt je bedrijf precies in?

De naam van het bedrijf is Stone & Bridges. Met het team bieden we bedrijven verschillende vormen van Customer Service & Experience aan. Dit kan via social media, telefoon of e-mail verlopen. De bedrijven met wie we samenwerken zijn erg uiteenlopend: van Tony’s Chocolonely, KNVB tot Schiphol. Deze partijen zijn erg verschillend en daar komen mijn netwerk- en leiderschapsskills, die ik tijdens mijn Integrand-tijd heb geleerd, goed van pas. 

 

Nog even over je Integrand-tijd. Die is eigenlijk niet helemaal voorbij: je bent nu namelijk voorzitter van de Raad van Toezicht van het huidige Integrand Nederland- bestuur. Kan je me iets meer vertellen over je functie daar?

Met de Raad van Toezicht adviseren wij het huidige Integrand Nederland-bestuur over verschillende zaken. Wij zien dingen vanuit een ander perspectief en kunnen vanuit onze eigen ervaringen goed advies geven. Het leuke hiervan vind ik dat ik veel ervaringen en problemen van hen herken uit mijn eigen Integrand-tijd; ik heb natuurlijk een paar jaar geleden in hetzelfde schuitje gezeten. Dat helpt ook met het advies geven: dat kan zo veel gerichter. Ik vind het sowieso leuk om nog mee te krijgen wat er nu binnen Integrand en onder de studenten speelt. 

 

Ten slotte: waarom zouden studenten volgens jou moeten solliciteren voor een functie binnen het bestuur van Integrand Nederland?

Je leert veel dingen die je tijdens je studie uit boeken niet kan leren; je doet direct praktijkervaring op. Door de vele Integrand-vestigingen in Nederland worden je netwerkskills vergroot en groeit je netwerk snel. Daarnaast leer je om een leider te zijn, mensen aan te sturen, samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen. Kortom: ik zou het iedereen aanraden, want het is een waardevolle toevoeging voor je studententijd! 

 

Wil je nou net als Anouk een bestuursjaar doen bij Integrand Nederland? Meld je dan hier aan voor de interesseborrel van 16 februari! Of bezoek onze website voor meer informatie!