Stage lopen in coronatijd, hoe doe je dat?

21 januari 2021 door Manouk (IGWA)
Stage studeren student interview

Veel studenten hebben in deze periode te maken met dezelfde uitdagingen: moeite met concentratie bij online colleges, twijfel over de toekomst, een gebrek aan sociale contacten, maar ook: online stage lopen. Hoe doen studenten dit anno 2021? Lees hier het verhaal van Arjen Brak, Masterstudent Management, Economics and Consumer Studies uit Wageningen.

Waar loop je precies stage en wat is je functie daar?

Univé Dichtbij, dat is een regionale Univé. Mijn stage is een opdracht vanuit het management, gericht op procesoptimalisatie. Ik richt mij op kennismanagement en onderzoek hoe adviseurs efficiënter kunnen werken en gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot de juiste informatie. Dit onderzoek werk ik uit in een adviesrapport dat ik uiteindelijk presenteer aan het managementteam. Het onderzoek wordt vervolgens ook geïmplementeerd. 

 

Wat voor studieachtergrond heb je?

Master Management, Economics and Consumer Studies (MME) - Specialisation Business Studies.

 

Wat is er binnen het bedrijf allemaal veranderd door Corona?

Iedereen werkt sinds het aanscherpen van de coronaregels vanuit huis. Vóór de lockdown waren de winkels van Univé nog wel open. Voor afspraken gingen buitendienstadviseurs nog naar de klant. Nu zijn alle afspraken online.

 

In hoeverre is je stage online of fysiek?

Mijn stage is geheel online. Ik ben enkel op het hoofdkantoor geweest om mijn laptop op te halen.

 

In hoeverre is jouw stageprogramma veranderd door Corona?

Ik ben begin november begonnen met mijn stage. In eerste instantie was het plan om één à twee dagen op kantoor te werken. Dit was helaas niet meer mogelijk na het aanscherpen van de regels. Vóór corona wilde ik graag naar Nieuw-Zeeland om daar mijn stage te lopen. Dit was uiteindelijk simpelweg niet meer mogelijk. Gelukkig was het na mijn eerste poging direct gelukt bij Univé.

 

Heb je gedacht over het uitstellen van je stage vanwege corona?

Deze gedachte is wel even door mijn hoofd geschoten, maar ik heb het niet serieus overwogen. Ik ben juist blij dat ik nu stage kan lopen, ondanks dat het natuurlijk anders is dan ik mij had voorgesteld. De stage biedt afleiding en zorgt er ook voor dat je ritme in je dagen houdt. Ik had mijn stage kunnen uitstellen, maar wat had ik dan gedaan? Reizen is geen optie en ik rond liever mijn studie af dan dat ik nu een bijbaan had genomen in plaats van  een stage. Daarnaast weet je ook niet hoelang het duurt voordat de crisis voorbij is en je op een normale manier stage kunt lopen.

Denk je dat je nog steeds zoveel uit je stage kan halen?

Je bent meer op jezelf aangewezen en hier komt ook een stukje verantwoordelijkheid bij kijken. Ik ben met mijn eigen onderzoek bezig, maar heb nu minder de mogelijkheid om echt binnen de organisatie mee te draaien. Je weet nu simpelweg niet hoe het er normaal gesproken op de werkvloer aan toegaat. Dit is wel iets wat ik mis.

 

Zijn er ook voordelen van corona in je stage?

Ik kom heel gemakkelijk ik contact met werknemers. Ik heb in mijn eerste maand ongeveer vijfentwintig kennismakingsgesprekken gevoerd en later nog eens dertig interviews. Iedereen geeft aan dat je altijd kan bellen of mailen, mocht je vragen hebben. Daarnaast kan ik zo aanhaken bij verschillende meetings en kom ik in contact met veel verschillende afdelingen. Het werkgebied van Univé Dichtbij is behoorlijk groot en bestaat uit vijfentwintig winkels. Via Teams kom makkelijk ik contact met veel medewerkers en ik vraag me af of dit anders ook het geval was geweest. 

 

Zou je andere studenten aanraden om een stage te gaan lopen in coronatijd?

Zelf had ik ook het liefste stage gelopen onder normale omstandigheden. Het kost nu meer energie om een goed beeld te krijgen van het bedrijf en wat voor werk er wordt uitgevoerd.

 

Heb je nog tips voor studenten die een stage gaan doen in coronatijd?

Zorg ervoor dat de verwachtingen aan het begin van de stage duidelijk zijn. Wat voor begeleiding ga je krijgen en wat verwacht het bedrijf van jou? Geef zelf aan wat er van jou wordt verwacht vanuit de universiteit en wat je wilt leren.

De eerste twee maanden van mijn stage had ik een vaste dagstart. Hierin kon ik vragen stellen en nam ik mijn werkzaamheden door met een kwaliteitsadviseur. Daarnaast sluit mijn stagebegeleider elke vrijdag aan bij de dagstart. Hierin bespreken we de stand van zaken en wat mijn planning is. Ik raad aan een vast moment te plannen met je begeleider. Zo weet je waar je aan toe bent en weet je zeker dat je de begeleiding krijgt die je nodig hebt.

Vanuit mijn stagegever werd verwacht dat ik een proactieve houding zou aannemen. Dit is belangrijk met thuiswerken, aangezien mensen minder snel aan je denken. Neem contact op en plan zelf meetings in. Iedereen is meer dan bereid je te helpen dus maar hier ook gebruik van.