Doorstuderen of werken?

27 maart 2017 door Marloes Brugman
Baan Doorstuderen Keuze Master Studie Werken

Wat een opluchting; je diploma is binnen! Nooit meer tentamens, ellendige herkansingen, late uurtjes stampen en gedoe met je scriptie. Maar dan komt de vraag; ga ik doorstuderen of ga ik werken? Werkzoekende vrienden waarschuwen je dat je beter kan blijven studeren. Maar andere vrienden met nieuwe succesvolle banen pleiten ervoor om lekker te gaan solliciteren. Twijfels, twijfels, twijfels.

Tegenwoordig worden wij van allerlei kanten geprikkeld en zijn er ontelbaar veel opties die je kan gaan doen na het afronden van je bachelor of master. Helaas is het niet meer zo makkelijk om meteen aan een baan te komen en daarom kiezen veel mensen ervoor om door te studeren en een (tweede) master te volgen. Of je nou gaat werken of blijft studeren; het blijft een moeilijke beslissing en je zult je vaak afvragen of jouw uiteindelijke keuze wel de juiste was.

Na het afronden van je studie denk je na over wat je hierna wilt gaan doen en wat voor jou een verstandige volgende stap zou zijn. Om het nog even makkelijker te maken word je tijdens deze keuze continu geconfronteerd met eventuele opties en mogelijkheden voor in de toekomst. Al deze opties leiden tot vragen zoals: 'Misschien kom ik nooit aan een baan en blijf ik eindeloos zoekende?' 'Kan ik daarom beter blijven studeren wat ik eigenlijk ook wel leuk vond?' 'Of word ik tijdens zo’n premaster en master helemaal in het diepe gegooid?'

Deze vragen en daarbij veel onzekerheden spoken door je hoofd en feit dat er zoveel opties zijn maakt de keuze er niet eenvoudiger op. Daarom zetten wij de voordelen van doorstuderen en werken even op een rijtje.

Doorstuderen omdat:

  • Je jezelf verder kan ontwikkelen op persoonlijk maar ook op academisch niveau.
  • Je een specialisatie kan gaan doen die jouw baankansen vergroten.
  • De banenmarkt er niet heel goed voorstaat, misschien is dit beter wanneer jij je studie hebt afgerond.
  • Stel dat je een hbo-bachelor hebt gedaan, kan je het beste van 2 werelden combineren; praktijkkennis vanuit het hbo en academische vaardigheden vanuit het wetenschappelijk onderwijs.
  • En laten we toegeven; het studentenleven was toch gewoon heerlijk. Geen fulltime baan verplichtingen, doordeweeks de stad in en zelf bepalen of je naar college gaat of niet.

Meteen gaan werken omdat:

  • Je praktijkervaring op doet. Dit staat goed op je cv en je komt er op deze manier achter wat je wel of niet zou willen qua beroep in de toekomst.
  • Je kan lekker je eigen geld gaan verdienen.
  • Je kan je netwerk op een snelle manier uitbreiden door alle mensen die je ontmoet.
  • En niet te vergeten: je hoeft nooit meer naar school! Geen lange uren meer op de oncomfortabele collegestoelen en struggelen met pittige deadlines. Aantrekkelijk toch?


Doorstuderen of werken, het kan allebei. Een extra studie doen kan moeilijk zijn en veel energie kosten, maar het kan ook heel zinvol en waardevol zijn als je de verdieping krijgt die je zocht. Maar is je studie niet heel aantrekkelijk voor functies die jij op het oog hebt en ben je eigenlijk wel klaar met al die theorie die je hebt moeten bestuderen? Dan kan je ook je zoektocht naar een baan starten om zo vervolgens de praktijk in te gaan. Een andere optie is om parttime een studie te volgen en daarnaast parttime te werken, dan heb je het allebei! Maar het belangrijkste is: doe waar jij denkt het meeste uit te kunnen halen, waar je zelf helemaal achter staat en denkt plezier in gaat hebben, dan houd je de uiteindelijke keuze die je maakt namelijk nog vol ook!