Hoe bouw je je cv op?

1 april 2022 door Lorena Bulte - Integrand Rotterdam

Wist je dat werkgevers over het algemeen maar 6 seconden kijken naar een cv? Over het geheel genomen krijgen bedrijven tijdens een wervingsperiode tientallen cv’s opgestuurd, dus tijd voor een uitgebreide leessessie is er niet! Vergeet de lange paragrafen en impliciete woordspelingen; jouw cv moet pakkend en aantrekkelijk zijn! Maar hoe doe je dat?

Wat is een cv?

Een perfect cv bestaat uit een samenvatting van jezelf, jouw ervaring en de vaardigheden die jou een perfecte kandidaat maken. Zoals we hierboven hebben gezien, willen recruiters doorgaans in één oogopslag kunnen zien en voelen wie jij bent, dus vermijd lappen met tekst en houd het kort en bondig. Het is hierbij belangrijk dat jouw vaardigheden goed uitgelicht worden binnen het profiel.

 

Waarom is een professioneel cv zo belangrijk?

Binnen een sollicitatieprocedure en zeker wanneer de recruiters jou nog niet in het echt gezien hebben, dient een cv als een soort visitekaartje. Het is het eerste contactmoment van het bedrijf met jouw profiel en dus ook de eerste gelegenheid die zich voordoet om ertussenuit te springen. Het is belangrijk dat jouw cv dus aantrekkelijk oogt en jouw vaardigheden goed weergeeft, zodat jij als kandidaat niet gelijk over het hoofd wordt gezien.

 

Wat maakt dan een perfect cv?

Een pakkend cv bestaat uit een kopje met personalia (persoonlijke gegevens), scholing, werkervaring, extracurriculaire activiteiten, talen, vaardigheden en interesses en hobby’s. Voor een kort en bondig cv is het goed om te streven naar 1 tot 2 bladzijdes; zo hoeven recruiters niet eindeloos te scrollen en staat alles netjes bij elkaar. Verder is het belangrijk dat jij jouw werkervaring en eventuele extracurriculaire activiteiten in chronologische volgorde plaatst, zodat het overzichtelijk blijft voor de persoon die het leest. Hierbij is het handig en oogt het compleet als je de data erbij vermeldt en eventueel ook het aantal uren in de week dat eraan zijn uitbesteed.

Moet ik mijn stage op mijn cv zetten? 

Wanneer je een stage hebt gelopen is het erg belangrijk dat je deze op jouw cv benoemt. Voor werkgevers is het zeer belangrijk om te weten of jij al werkervaring hebt opgedaan, wat zeker het geval is bij het lopen van een stage. Daarnaast leer je door een stage het werkgebied en het soort bedrijf kennen waar je stage hebt gelopen. Jouw nieuwe potentiële werkgever vindt het belangrijk dat je gegronde redenen hebt om voor zijn of haar bedrijf te solliciteren. Doordat jij je al hebt geörienteerd op de arbeidsmarkt door het lopen van een stage, kan degene die jou interviewt zien dat jij voorkeuren hebt voor het soort werk en bedrijf. Het is dus van belang dat je jouw stage benoemt op je cv. 

 

Wil je nog meer weten over het bouwen van een ijzersterk cv?

Naast deze vuistregels, valt er nog eindeloos veel te verbeteren en op en aan te merken voor dat knallende cv. Wil je graag meer weten of ben je er niet zeker van dat jouw cv voldoet aan de eisen? Integrand biedt ook cv-trainingen en checks aan! (Wist je dat al?) Kom langs bij een inloopuurtje van de vestiging bij jou in de buurt en laat je cv daar checken. Houd ook de sociale media goed in de gaten en laat de kans niet schieten om alle ins en outs te horen over het perfecte visitekaartje.