Hoe schakel je om van luie vakantie naar productief studiejaar?

29 september 2022 door Kees Vrijmoet - Integrand Utrecht
#motivatie #Plannen
Studenten! Nu de zomer van lekker weer, geen verplichtingen, feesten en luieren achter de rug is, wordt het weer tijd om aan de slag te gaan. Een vast ritme met hoorcolleges, werkgroepen en andere activiteiten. Misschien ga jij wel beginnen bij je stageplaats of traineeship, of moet je je afstudeerscriptie schrijven. In ieder geval, het is weer tijd om aan de bak te gaan. Maar hoe zorg jij dat je weer in het ritme komt om zo functioneel mogelijk te zijn? Wij zullen jullie een paar tips meegeven om de after-holiday-dip te verkorten of misschien wel helemaal te kunnen skippen.
  1. Geef jezelf tijd om op te starten. Niemand komt na zijn of haar vakantie direct weer in de werkmodus. Gun jezelf een tussenfase waarin je langzaamaan weer op gang komt. Begin bijvoorbeeld met het checken van je mail en het kijken naar de planning van je komende maand. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt:

  2. Maak een planning. Een planning zorgt ervoor dat je alles van de komende tijd op een rijtje hebt, wat ga je doen? Wanneer? Waar? Met een planning wordt alles overzichtelijk en kan je je verplichtingen spreiden over de week. 

  3. Laat je vakantie nog een beetje ‘doorleven’. De vakantie hoeft niet de enige leuke periode te zijn in je leven. Je kan zeker ook tijdens het academisch jaar of tijdens je stage plezier hebben. De leuke dingen van je vakantie, zoals uit eten gaan of met vrienden afspreken kan je alsnog plannen om je verplichtingen heen!

  4. Maak goede voornemens. Wat wil en ga jij de komende periode bereiken? Duidelijke en haalbare doelen zijn goed om ervoor te zorgen dat je je motivatie terugvindt en behoudt. Zo kan je bijvoorbeeld stoppen met roken, om ervoor te zorgen dat je niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk scherp wordt. Ook voornemens op het gebied van cijfers of het halen van een bepaalde stageplek zorgen ervoor dat jij motivatie krijgt om je dagelijkse taken te voltooien. 

  5. Sporten. Net als het stoppen met roken, zorgt sport ervoor dat jij lekkerder in je vel gaat zitten. Zo kan een rondje hardlopen na een werkgroep bijvoorbeeld je hoofd leeg maken, en kan het je weer scherp maken. Het sporten in groepsverband zorgt ervoor dat je naast het fysieke aspect er ook nog een gezellig sociaal moment ervan maakt.

Nou, met deze tips zal het hopelijk wel moeten lukken. Wij wensen jullie veel succes met de komende periode en vergeet niet al een beetje uit te kijken naar de volgende vakantie! Tips nodig? Neem contact op met onze bestuursleden!

 

Nog geen idee hoe jij jouw studiejaar productief kunt maken? Schrijf je in bij Integrand en onze lokale bestuursleden nemen contact met jou op om jou hierin te begeleiden.