Luisterend leren!

15 april 2021 door Femke Moolhuizen - Integrand Delft
#economie #podcast #studeren

Je verder verdiepen in je studie door het luisteren van een podcast.

 

Het woord podcast komt van de welbekende Apple iPod en het woord broadcast (uitzending). Ondanks dat de iPod misschien een beetje achterhaald is, is de podcast de laatste jaren aan een grote opmars bezig. Steeds meer mensen luisteren deze audio-afleveringen tijdens het reizen, koken, werken, bankhangen of sporten. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand een podcast luistert. De meesten zullen er een opzetten ter ontspanning, maar ook kan je werken aan je zelfontwikkeling door het luisteren van podcasts. Daarnaast is het een goede kans om je te oriënteren op iets waar je nog weinig vanaf weet om je juist te verdiepen in je eigen vakgebied. Hieronder staat een aantal aanraders, zodat je op een luchtige manier jouw kennis in een sector van jouw keuze kan vergroten. 

Gezondheidszorg

KoffieCo - Een podcast voor en door geneeskunde studenten. Onder het genot van een kopje koffie spreken de studenten verschillende medisch specialisten. Het doel van het team van KoffieCo is de kloof tussen de coassistent en de specialist te verkleinen. Een luchtig, maar informatief interview.

 

Economie

Frederique vraagt door - Misstanden in de financiële sector, dat is waar Follow the Money zich voornamelijk op richt. In deze podcast gaat Frederique dieper op in verschillende artikelen van ftm.

 

Gedrag & Maatschappij

Daders - Hierin wordt een moordenaar, ex-tbs’er of op een andere veroordeelde geïnterviewd over wat hen deed beslissen een gruwelijke daad uit te voeren en hoe ze er nu over denken. Een openhartig interview en een uniek kijkje in het hoofd van een misdadiger.

 

Landbouw & Natuurlijke omgeving

Club groeneveld - Terug naar de Natuur - Tijdens een wandeling door de natuur wordt er door diverse ervaringsdeskundigen gesproken over menszijn, natuur en samenleving. Leuk voor tijdens je eigen wandeling door de natuur!

 

Onderwijs

Het meisje van het Vossius - Het waargebeurde verhaal van een leerling die door een ongeluk veel uren op school mist. Joost van Egmond duikt in dit dossier en spreekt de leerling zelf, haar moeder en andere betrokken partijen over passend onderwijs vinden en wat voor gevolgen het heeft als dit niet wordt gevonden.

 

Taal & Cultuur

Laura H. - Het meisje dat vanuit ‘Sweet Lake City’ een reis maakte richting het kalifaat van IS. Na bijna een jaar in het kalifaat geleefd te hebben, weet ze te ontsnappen en wordt ze gevonden in de woestijn, samen met haar 2 kinderen. Ze wil naar huis, naar Zoetermeer. Laura is zelf ook in de podcast te horen, een zeer meeslepend en verbazingwekkend verhaal.

Recht

Cocaïnekoorts - De moord op een advocaat: Derk Wiersum wordt gelinkt aan een Marokkaanse jongen uit Vianen: Ridouan Taghi. In deze podcast wordt er onderzoek gedaan naar hoe Taghi tot drugscrimineel heeft kunnen uitgroeien.

 

Techniek  

Cases - Een informatieve podcast over wat techniek in deze dagen voor invloed heeft op ons leven. De nieuwste soorten van cybersecurity, autonome auto’s en artificial intelligence. Ook wordt er soms een student uitgenodigd om te vertellen over een project waar hij/zij mee bezig is.

 

Sectoroverstijgend

Tot slot een aantal podcasts die voor iedereen interessant zijn:

 

NRC Vandaag - Elke werkdag een aflevering waarin er dieper wordt ingegaan op een actueel onderwerp. Waarom vaccineerde Nederland als laatste land in de EU? Hoe verleiden partijen kiezers online? En raakt China verstrikt in zijn eigen covid-succes?

 

Universiteit van Nederland - Per aflevering is er een andere hoogleraar van een universiteit in Nederland aan het woord om een interessante/grappige/gekke vraag te beantwoorden.

 

Alle bovengenoemde podcasts zijn te beluisteren via Apple Podcasts en Spotify. Hopelijk kan jij nu tijdens je fietstocht, wandeling of schoonmaakuurtje een stukje wijzer worden over een onderwerp uit jouw vakgebied, of misschien wel kennis opdoen uit een ander vakgebied. Dan nog een laatste tip: steeds meer bedrijven beginnen een eigen podcast, zoek eens op of jouw favoriete bedrijf ook een podcast heeft, misschien wel interessant en een goede voorbereiding op jouw stage ;)