4 redenen waarom stage lopen tijdens je studie een goed idee is

18 september 2017 door Willemijn Keeris
Integrand Stage Studie vaardigheden

Een afgeronde opleiding met een mooie cijferlijst is tegenwoordig niet altijd meer voldoende om aangenomen te worden voor jouw droombaan. Bedrijven kijken steeds meer naar wat je naast je studie doet en hoe jij je onderscheidt van de rest. Dit kan natuurlijk door je aan te sluiten bij een studie- of studentenvereniging of door middel van een academische bijbaan. Maar je kunt er ook voor kiezen om een half jaartje fulltime stage te lopen. Wij geven jullie 4 redenen waarom dit zo’n goed idee is!

Ten eerste staat het natuurlijk goed op je cv als je naar een functie solliciteert waar je ervaring in hebt opgedaan tijdens je stage. In je sollicitatiebrief kun je dan schrijven dat je al ervaring hebt met die bepaalde functie en dat het je tijdens je stage erg goed afging. Daarnaast kan je stagebegeleider een mooie aanbeveling voor jou schrijven. Zeker weten dat jij dan een voorsprong hebt op je concurrenten!

Daarnaast is een stage de ideale gelegenheid om je beroepskeuze onder de loep te nemen. Voor sommige universitaire studies hoef je tijdens je gehele studie geen enkele keer verplicht stage te lopen. Het kan dan zo zijn dat je afstudeert en er tijdens je eerste baan pas achter komt dat de job toch niets voor jou is. Om dit te voorkomen is het goed om tijdens je studie al stage te lopen zodat je erachter kunt komen wat je daadwerkelijk leuk vindt om te doen en - niet geheel onbelangrijk - of je hier ook de juist skills voor hebt.

De derde reden is netwerken. Als je bij een groot bedrijf komt te werken kom je met veel collega’s in aanmerking, en wie weet hou je er een paar vrienden aan over. Probeer met zoveel mogelijk collega’s een praatje te maken, want je kunt erg veel leren van de loopbaan van anderen en hier kun je zelf inspiratie uit halen. Daarnaast is het altijd handig als je mensen kent binnen een groot bedrijf; wie weet kunnen zij ooit nog iets voor jou betekenen. Probeer daarom tijdens je stage zoveel mogelijk collega’s toe te voegen op LinkedIn. Op deze manier vergroot je je netwerk en blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen binnen jouw stage bedrijf.

Last but not least; je eigen ontwikkeling. Door stage te lopen waag je een sprong in het diepe en treed je uit je comfort zone. Misschien heb je nog nooit binnen het bedrijfsleven gewerkt, en is dit de eerste keer dat je kennismaakt met deze wereld. Als dit zo is dan weet je waarschijnlijk helemaal niet hoe het eraan toe gaat binnen een bedrijf. Je zult je in het begin misschien onzeker voelen omdat je ‘de nieuwe stagiaire’ bent die nog niets weet en weinig zegt in vergaderingen. Maar juist hierom is het goed dat je deze stap zet, want je zult er ongelofelijk veel van leren en je zult er uiteindelijk juist veel zelfvertrouwen uit halen. Door deze ervaring zal jij je veel meer voorbereid voelen op de volgende stap in je carrière en weet je beter wat je te wachten staat. Hierdoor ga jij vol zelfvertrouwen de arbeidsmarkt op wanneer je afgestudeerd bent!

Al met al word je dus alleen maar rijker van een stage, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Ga er dus voor en stap uit je comfort zone!