Vergeet niet te bewegen in de coronatijd!

2 maart 2021 door Fleur Vaandrager - Integrand Utrecht
#bewegen #coronatijd #lichaamsbeweging #online #sporten #studenten #studiedag

Online colleges, team meetings en zoomsessies. Zo zit je opeens een hele dag stil op je stoel in je donkere studentenkamertje. Na je online studiedagen is het zo makkelijk om een hele dag niet buiten te komen en in de avond zelfs ook nog op de bank te ploffen of dan juist van je quality time met je vrienden te genieten. Helaas schiet sport er dan vaak bij in en dit is niet zonder consequenties! Kan je hierdoor nog wel gezond je online studiedagen doorkomen?

Voor een gezonde studiedag is beweging essentieel. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat de hersenen beter functioneren bij meer beweging. Sporten overslaan is dus niet bevorderlijk voor de studieresultaten en concentratie. Tijdens de beweging train je dus niet alleen je spieren, maar ook nog eens je leer- en denkvermogen en creativiteit. Twee vliegen in één klap dus!

''Het is wetenschappelijk bewezen dat de hersenen beter functioneren bij meer beweging''

Je hebt vast wel van de uitspraak ‘’zitten is het nieuwe roken’’ gehoord. Deze wordt sinds korte tijd vaak gebruikt om aan te geven dat lang achter elkaar zitten schadelijk is voor je lichaam en dat dit misschien wel even slecht voor je is als roken. Het UMC Utrecht roept mensen hiermee op om echt genoeg te bewegen, want zoals wordt gesteld: wie onvoldoende beweegt, wordt eerder ziek. Lichamelijk én geestelijk.

In coronatijd wordt het ons nu ook steeds lastiger gemaakt om ons te houden aan de benodigde lichaamsbeweging. De sportscholen zijn dicht, je wekelijkse voetbal- of hockeytraining is gestaakt en het fietstochtje naar de uni of ander studiegebouw is zelfs niet meer van toepassing. Het enige alternatief: wandelen, hardlopen of online sportklasjes op je kamer. Hoe lastig het ook is, het is heel belangrijk om deze beweging er in te houden! Volgens neuropsycholoog Erik Scherder is stevig doorwandelen optimaal voor lichaam en geest en is het essentieel om tijdens een dag waar je zo’n acht uur achter je laptop zit, minstens twee keer een pauze van een half uur in te lassen om lekker te gaan wandelen in de buitenlucht. Let erop: even naar het koffiezetapparaat lopen voor je derde cappuccino valt hier niet onder!

Het is dus belangrijk om tijdens je online studiedagen even naar buiten te gaan, te bewegen en bezig te blijven. Zo word je alleen maar productiever en hier zullen je studieresultaten zeker baat bij hebben! Het is misschien lastig om jezelf hiervoor te motiveren, maar het wordt niet voor niks zo vaak geroepen nu: zitten is het nieuwe roken.

Meer informatie over motivatie?