VOORNEMENS Ã LA 2022

19 januari 2022 door Vincie Gijsbers - Integrand Nijmegen

Hoe overleef ik nóg een studiejaar dat in het teken staat van COVID-19?

Het nieuwe jaar is aangebroken en daar horen uiteraard goede voornemens bij. Je zit waarschijnlijk op de helft van je collegejaar en de tentamens komen er weer aan. Daarnaast lijkt het erop dat aan de maatregelen rondom Covid-19 nog geen einde komt. Wij begrijpen dat dit geen prettig vooruitzicht is. Misschien heb jij al wat voornemens voor het nieuwe jaar voor jezelf op een rijtje gezet of ben jij hier helemaal niet mee bezig? Wij helpen je graag op weg met een aantal tips en voornemens, waarmee jij 2022 goed van start gaat en alles uit de rest van je (studie)jaar kunt halen! Velen kampen met het feit dat we wederom een jaar ingaan dat in het teken staat van Covid-19. Dus kun jij wel wat hulp gebruiken bij het aankomend semester? Lees dan vooral verder!

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten of al gemerkt hebben is het onderhouden van je sociale kringen een opgave deze dagen. Desalniettemin is het zien en spreken van je vrienden, familie en studiegenoten ontzettend belangrijk. Niet alleen voor het onderhouden van deze relaties, maar ook voor je mentale gezondheid. En alleen als je lekker in je vel zit kun jij optimaal presteren! Daarom is de eerste tip: Probeer sociale isolatie te voorkomen. Zorg dat je je vrienden, familie en/of studiegenoten met regelmaat spreekt. Zo kun je, samen in kleine groepjes (online) studeren. Of, de coronaregels in acht houdend, een wandeling met ze maken. De frisse buitenlucht zal je ook goed doen en het wordt langzaam maar zeker ook langer licht. 

 

Brengt ons bij het volgende onderwerp: selfcare. Zorg dus goed voor jezelf! Een tip om dit te bevorderen is: Probeer structuur en regelmaat in je dag te brengen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door op tijd op te staan, een uurtje sport in te plannen en op regelmatige tijden te eten. Mocht je er helemaal voor willen gaan, dan kun je zelfs nog kiezen voor een gezonde hap! Denk ook aan het kopen van een nieuwe agenda waar je lekker gestructureerd al je (studie)plannen voor 2022 in kunt opschrijven. 

 

Na het belang van onze mentale en fysieke gezondheid te hebben besproken, is het tijd om bovenstaande tips om te zetten in goede voornemens voor 2022. Hoe ga jij van het jaar 2022 jouw jaar maken? Wij helpen je graag een beetje op weg:


1. Ochtendroutine. We hebben net al besproken hoe goed structuur en regelmaat is voor je. Daarom maken we dit nog wat grijpbaarder. Plan een ochtendroutine voor jezelf. Sta bijvoorbeeld dagelijks op om 7:00 uur, neem een douche, maak een uitgebreid ontbijt voor jezelf en bereid je voor op de dag die gaat komen. Misschien kun je zelfs even een ochtendwandeling maken? Op deze manier kom je gelijk aan je beweging van de dag. Zeker tijdens de lockdown is het niet makkelijk om altijd de discipline te vinden die nodig is, dus daarbij kan een ochtendroutine erg helpen!

2. Leg je telefoon vaker weg. Hoeveel werkuren zijn daadwerkelijk effectief? En in welke mate heeft dit te maken met jouw schermtijd? Om echt effectief aan de slag te gaan is het belangrijk dat je je zo min mogelijk laat afleiden. Je smartphone is hoogstwaarschijnlijk ook een erg grote afleiding. Neem jezelf voor om deze buiten handbereik te leggen en open ook geen Web Whatsapp op je laptop! Als iemand je echt nodig heeft kan deze persoon prima bellen. Een tip: Zet je geluid aan voor telefoontjes, maar uit voor andere notificaties. 

3. Leef je planning na. Het maken van een planning is voor sommigen al een hele opgave, maar het naleven van een planning is een hele uitdaging op zichzelf. Het is al eerder benoemd, maar studeren tijdens een pandemie vergt ontzettend veel discipline. Probeer jezelf daarom ook in 2022 uit te dagen door deze keer écht je planning na te leven. Een tip met betrekking tot het naleven heeft alles te maken met de planning zelf. Dus: Maak een realistische planning en koop een fijne agenda. Niemand wordt blij en gelukkig van een dag waar het kijken van 100 colleges centraal staat. Begin vroeg met leren, zodat niet alle stof in de laatste drie dagen nog langs moet komen. 

4. Minder alcohol, meer water. Het is waarschijnlijk geen populair voornemen onder de studenten, maar het is wel een voornemen dat je even wat rust biedt na de drukke feestdagen. Erg veel mensen doen dan ook aan ‘dry-january’. Januari is nu natuurlijk al bijna op de helft, maar het is wellicht een uitdaging die je, op welk moment van het jaar dan ook, aan kan gaan. Tip: Maak er een leuke uitdaging van voor vrienden en familie. Samen een challenge aangaan is altijd leuker! Daag daarom je vrienden en familie uit om mee te doen en wie weet verbazen jullie jezelf en anderen wel. Het tweede gedeelte van het voornemen spreekt natuurlijk voor zich. Drink meer water om je lichaam en geest als het ware een detox te geven. Tip: Koop een leuke bidon en zet deze al gevuld met water naast je laptop. Op deze manier heb je altijd water in handbereik en stimuleer je hydratatie. 

 

Zoals te lezen, zijn er genoeg tips en voornemens waar jij komend jaar mee aan de slag kan gaan. Onthoud vooral: zorg goed voor jezelf en elkaar, dan wordt 2022 een geweldig jaar!