Digital Nomads! Werken & reizen in het buitenland

28 februari 2016 door Michelle Bonten

Het is een droom voor velen, werken & reizen in het buitenland! De vraag is vaak, hoe doe je dat? Door de digitalisering is het inmiddels mogelijk om over de hele wereld online te werken. Of je nu aan het strand met een laptop zit of op een saai kantoor. Het maakt niet meer uit! Internet heb je overal . Dat was ook de gedachte van Peter en Marieke, beter bekend als de digital nomads, toen ze besloten om hun baan op te zeggen en samen met hun 2 jonge kinderen naar Bali te gaan om daar een eigen bedrijf op te zetten.

Peter heeft een IT achtergrond en is goed in het bouwen van websites en Marieke is goed in het schrijven van blogs en het promoten van hun bedrijf. De focus ligt hierin op het maken van websites, mobiele apps en een interactief bagagelabel (www.moustag.com). Sinds kort heeft Marieke een eigen webshop met sloophouten tekstborden, gemaakt op Bali. 

De voordelen van wonen en werken in Bali is dat het leven er in vergelijking met Nederland erg goedkoop is. Voor een gemidelde huurprijs van Nederland leven zij daar met het hele gezin een villa met zwembad, schoonmaakster en iemand die voor hen kookt.  De kosten liggen gemiddeld tussen de €500 en en €1500 euro per maand.  Afhankelijk van hoe luxe je wilt leven. Aangezien deze digital nomads zich richten op de Europese markt, hebben zij inkomsten naar westerse maatstaf.

Momenteel zijn ze alweer 2 jaar  van huis en het bevalt ze erg goed. Leven in volledige vrijheid en er is genoeg tijd voor de kinderen en het reizen. Een droom die is uitgekomen! Peter werkt gemiddeld 40 uur per week en met name in de avonden vanwege het tijdsverschil. ’s Middags houden ze daardoor genoeg tijd over om leuke dingen te doen met de kinderen.

Er wordt veel samengewerkt met andere ZZP-ers. Ubud is bij uitstek een van de bekendste flexplekken ter wereld. Er worden wekelijks workshops gehouden door een van de ZZ-pers om kennis te delen en met elkaar te netwerken. Ook zijn er flexwerkplekken zodat je toch het gevoel hebt dat je met collega ’s aan het werk bent.

De voorbereiding van dit avontuur was ongeveer een half jaar.  Voordat alle visums geregeld zijn en alle benodigdheden binnen zijn , heb je wel een paar maanden nodig.  De voordelen van het leven als een digital nomad is met name dat je meer tijd hebt voor sociale acitiviteten en om te reizen. Daarnaast kom je in een heel andere cultuur terecht waardoor je inspiratie op doet en met nieuwe ideeën naar huis gaat. Het nadeel is dat je vrienden en familie zo ver weg zijn. In mei gaan ze weer terug naar Nederland om daar hun bedrijf verder uit te bouwen en anderen te inspireren om verder te denken dan alleen ons kikkerlandje! Volg Peter en Marieke op www.digitalnomad.nl

Wil jij dit ook? De digital nomads adviseren je: “heb je een droom? Ga het dan ook doen. Het kan nooit mislukken, neem de stappen om je droom te verwezenlijken en begin met de eerste”!