Bang voor het zwarte gat na je studie?

30 januari 2017 door Marloes Brugman
afgestudeerd Baan Netwerken Solliciteren Studie zwartgat

Je hebt net je veelbelovende studie afgerond en vraagt jezelf af wat het volgende plan is. Tot grote irritatie lijkt opeens de hele wereld daar ook geïnteresseerd in te zijn en hoor je van alle kanten de vraag ‘Wat ga je nu doen?’. Een over het algemeen confronterende en onzekere periode: het zwarte gat.

Dit klinkt natuurlijk wel erg deprimerend, en dat is het deels ook. Ineens heb je dan eindelijk die scriptie ingeleverd en ben je klaar met je studie. Veel onzekerheden over de toekomst duiken op terwijl je daar eigenlijk niet echt op voorbereid was. Je vraagt je af wat je kan en wil in het leven en de arbeidsmarkt heeft er ook weleens beter voor gestaan. Veel mensen hebben je van tevoren al gewaarschuwd voor dit gat en dan is het nu toch eindelijk zo ver.

Maar is deze periode wel echt zo vreselijk? Misschien wel. Het zoeken naar een baan kan meer stress op leveren dan dat je ooit tijdens je studie hebt gekend. En het kan zijn dat je honderd keer solliciteert en de ene na de andere afwijzing ontvangt. Maar gelukkig zijn er verschillende manieren om deze ‘zwarte periode’ voor jou wat kleurrijker te maken.

  • Zie ten eerste deze periode als een kans om eens goed te kunnen nadenken over je afgeronde studie, jezelf en wat je wilt gaan doen in de toekomst. Dit maakt de zoektocht en het solliciteren een stuk overzichtelijker.
  • Ga er niet vanuit dat je binnen een maand je droombaan hebt gevonden. Probeer misschien eerst een andere baan te zoeken en kijk vanuit daar verder want dit geeft wat meer rust.
  • Probeer in de tijd die je nu hebt mensen van je vakgebied op te zoeken en je netwerk uit te breiden. Bezoek congressen, conferenties, bijeenkomsten, lezingen etc. om mensen te ontmoeten.
  • Werk als vrijwilliger bij een bedrijf waar je interesses liggen zodat je toch de connectie met je vakgebied blijft houden. Daarnaast staat dit ook nog eens goed op je CV.
  • Of misschien is een traineeschip iets voor jou? Dit is een werk- en opleidingsprogramma binnen een bedrijf. Je volgt een opleidingstraject en hebt daarnaast een volwaardige functie in het bedrijf.
  • Ook kunnen uitzendbureaus je soms helpen, want zij bieden vaak startersfuncties aan.
  • Maar bovenal: heb geduld en vertrouwen in jezelf en het feit dat het goed komt. Dit betekent wel dat je zelf voldoende actie moet ondernemen en initiatief moet tonen. Want die droombaan komt niet aanwaaien natuurlijk. Daarnaast ben je niet de enige in deze fase maar maak je deel uit van een grote laag in de maatschappij die hetzelfde meemaakt en waar je misschien tips mee kunt uitwisselen.


​Er zijn natuurlijk ook maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je in dit gat belandt. Ondanks het feit dat je tijdens het schrijven van je scriptie vaak aan niets anders kan denken dan dat, is het handig om in deze periode of al eerder te gaan zoeken naar een baan. Daarnaast is het belangrijk om je netwerk al op te bouwen tijdens je studie en daar niet pas de laatste maanden mee te beginnen. Wil je graag stage lopen? Zoek naar stageplekken waar ze leuke baanmogelijkheden hebben, wie weet kun je daar wel gaan werken als je klaar bent met je studie!

Natuurlijk blijft het zwarte gat een onzekere en moeilijke periode. Maar het kan ook een periode zijn waar je ontzettend veel van kan leren. Je wordt gedwongen eens goed naar jezelf te kijken en alles op een rijtje te zetten. Misschien kunnen we proberen wat meer afstand te nemen van de term ‘het zwarte gat’ en kunnen we het zien als een periode van zelfreflectie, inspiratie, nieuwe ontmoetingen en uitdagingen!