Wat heb je nodig om zzp'er te worden?

16 januari 2017 door Erica Huppelschoten

Na de studie gaan de meeste studenten als werknemer aan de slag bij een bedrijf. Soms moet je daarvoor solliciteren, soms mag je blijven na een succesvolle stage. Een andere mogelijkheid is om je eigen bedrijf te beginnen en als zzp'er aan de slag te gaan. Maar hoe doe je dat? Voor een goede start als zzp'er heb je drie dingen nodig:

1. Een goed idee dat geld oplevert
Een goed idee is het begin van elk bedrijf. Dat idee hoeft niet baanbrekend of revolutionair te zijn. De meeste bedrijven worden opgericht door 'gewone' tekstschrijvers, personal assistents, adviseurs of trainers. Als zzp'er doe je meestal niet iets vernieuwends, maar wel iets waar je heel goed in bent. Zo goed, dat andere je ervoor willen betalen.  Dat laatste is wel belangrijk. Je kunt een heel leuk idee hebben of ergens heel goed in zijn, maar als mensen daar geen geld voor overhebben, is het geen goed idee  voor een bedrijf.

2. Een netwerk
Flyers, folders, een hippe website: als je een bedrijf start, moet je reclame maken om klanten te werven, toch? Nee, vaak niet. Wat je vooral nodig hebt, is een netwerk. Klanten komen namelijk meestal via-via en door mond-tot-mondreclame. Als je dus start als zzp'er, moet je vooral aan zoveel mogelijk mensen vertellen wat je doet en wie jij kunt helpen met jouw dienst of product. Daarom duurt het vaak wel een jaar voor je een beetje geld verdient met je bedrijf. Het kost tijd om een netwerk op te bouwen en om via dat netwerk klanten te vinden.

3. Kennis van boekhouden
Als je zzp'er wordt, moet je een boekhouding bijhouden. Je noteert hoeveel geld je binnen krijgt en hoeveel je uitgeeft. De Belastingdienst wil namelijk kunnen berekenen hoeveel belasting je moet betalen. De meeste zzp'ers moeten twee soorten belasting betalen: inkomstenbelasting en omzetbelasting(btw). Daarnaast moet je je uren bijhouden in bijvoorbeeld een excelbestand. Als je genoeg uren per jaar in je bedrijf stopt, kun je namelijk aanspraak maken op belastingkorting. Vind je het lastig? Lees je goed in via websites als www.kvk.nl en www.belastingdienst.nl, bewaar al je bonnen en bankafschriften en vraag aan het einde van het jaar hulp van een professionel voor de definitieve aangiftes.

Kortom, om zzp'er te worden heb je een goed idee, een netwerk en een boekhouding nodig. Als je bedrijf groeit, komt er vanzelf meer bij kijken, maar dit is de basis voor een goede start. Wees dus niet bang en wordt zzp'er: met deze tips moet het zeker lukken!