Assessment samen met Hellotest!

30 november -1 door Max Gosens - Integrand Utrecht
#Hellotest #Solliciteren #trainingen

Sollicitatiegesprekken zijn totaal anders tijdens deze moeilijke tijd. Via zoom kan men niet altijd inschatten hoe mensen denken en kan lichaamstaal moeilijk of zelfs niet aflezen worden terwijl dat een belangrijk deel van je sollicitatie is. Tegenwoordig, meer dan voorheen, gebruiken bedrijven opdrachten of assessments om zo achter de denkwijze van hun sollicitanten te komen. Onze partner, Hellotest, geeft trainingen op het gebied van assessments om je optimaal voor te bereiden op jouw sollicitatiegesprek bij misschien wel het bedrijf van je dromen!

 

Wat is een assessment?

Een assessment is een opdracht die bestaat uit cognitieve capaciteitentesten die bepalen wat jouw geschiktheid is voor een bepaalde rol. Dat heeft te maken met de normgroep waarmee jouw uitslag wordt vergeleken. Assessments hebben een aantal specifieke eigenschappen. Die worden verder op deze pagina uitgelegd. Op de website van onze partner Hellotest is meer informatie te vinden over assessments.

 

Wanneer moet ik een assessment maken?

Vrijwel iedereen die gaat solliciteren moet een capaciteitentest of e-assessment maken. Bij vrijwel alle stages, business courses, startersplekken en traineeships is de capaciteitentest onderdeel van de selectieprocedure. Ongeveer 50% van de onvoorbereide kandidaten valt af. Dit is dus een goede reden om jezelf beter voor te bereiden dan de rest!

 

Zijn alle assessments hetzelfde?

Nee niet alle assessments zijn hetzelfde. Er zit namelijk een groot verschil tussen de gebruikte assessments. Sommige bedrijven zullen je vragen een financieel vraagstuk op te lossen terwijl andere je een vraagstuk voorleggen waarbij logisch en creatief nadenken tot de oplossing leidt. Zo kent elk assessment een unieke samenstelling tussen type vragen. Daarnaast verschilt voor elk assessment de beste aanpak. Sommige assessment belonen snel werken met wat meer fouten tot gevolg. Andere assessments belonen juist nauwkeurig werken met minder fouten tot gevolg.

 

Uit welke onderdelen kan een assessment bestaan?

Een assessment bestaat altijd uit meerdere onderdelen. De meest bekende onderdelen zijn cijferreeksen, figuurreeksen en analogieën maar bedrijven kunnen ook naar minder goed voor te bereiden onderdelen vragen. De laatste tijd worden assessments steeds meer doorontwikkeld en bestaan er ook zogenaamde assessment games. Dit is om de kandidaat een betere ervaring te geven, gedragskenmerken te meten en om dynamische situaties te weerspiegelen. Ook bestaan assessments vaak uit persoonlijkheidstesten. Een persoonlijkheidstest is niet te oefenen en daar hoef je je dus ook geen zorgen over te maken.

 

Hoe weet ik welk assessment ik krijg?

Via het bedrijvenoverzicht van Hellotest kun je precies zien welke bedrijven welke assessments gebruiken. Op die manier kun je op tijd beginnen met voorbereiden. De voorbereiding is erg belangrijk en dit kan leiden tot een hogere score op je test. Vaak zit er namelijk maar enkele dagen tussen de uitnodiging voor een assessment en de deadline.

 

Kan ik een assessment voorbereiden?

Bij een goede voorbereiding op een assessment voorkom je grote verrassingen tijdens het maken van de test. Dat betekent dat je weet wat je kunt verwachten en wat voor type vragen je krijgt. Ook kun je via oefenen de onderliggende principes leren begrijpen en daarop inspelen tijdens je gesprek. Op die manier weet je wat je moet doen om de vragen zo goed mogelijk te maken. Tenslotte is de juiste aanpak en strategie ook verschillend per assessment. Door te oefenen, raak je bekend met de juiste aanpak per test, scoor je uiteindelijk hoger en steek je boven de andere kandidaten uit.

 

Hoe kan ik assessments het beste oefenen?

Het oefenen van een assessment begint met het uitzoeken welk assessment je moet maken. Dit kan via het bedrijvenoverzicht van Hellotest of de uitnodiging van het bedrijf zelf. Vaak krijg je een bericht waaruit je globaal kan opmaken hoe het assessment eruit gaat zien.

Daarna is het belangrijk om je specifiek voor te bereiden met het juiste oefenmateriaal om uiteindelijk zo goed voorbereid mogelijk aan het gesprek te verschijnen.

 

Integrand is een unieke samenwerking aangegaan met Hellotest waardoor je tegen een aantrekkelijke korting kunt oefenen en je kunt voorbereiden.

 

Lees hier meer over de e-assessment training van hellotest.

Aan de slag?