Gelukkig nieuwjaar!!

1 januari 2018 door Marloes Brugman
2018 nieuwjaar terugblikken voornemens vooruitblikken

Hoogstwaarschijnlijk zit je nu lekker brak op de bank en ben je aan het nagenieten van de heerlijke feestdagen die je hebt gehad, met als eindknaller gisteravond! Wellicht een beetje spijt van het overmatig alcoholgebruik en een overload aan lekker eten wat je naar binnen hebt gepropt, maar dat mag op de laatste dag van het jaar! Nu is het dan toch echt 1 januari 2018 en wordt het tijd om even stil te staan bij de aankomende periode. Wat staat je te wachten en wat zijn jouw goede voornemens? En hoe pak je dit aan?

Voordat we gaan nadenken over 2018, blikken we eerst nog even kort terug. Wat is er in 2017 gebeurd wat we niet mogen vergeten?
- Donald Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten.
- Tweede kamer verkiezingen in Nederland en Kabinet-Rutte 3.
- Meerdere aanslagen in de wereld, waaronder Istanbul, Las Vegas, Londen, Manchester en Barcelona
- Nederland krijgt twee panda’s te leen vanuit China.
- Hevige bosbranden in California.
- In oktober 2017 is het eerste homohuwelijk in Duitsland een feit.
- Prins Harry en Meghan Markle zijn verloofd.
- Orkaan Irma brengt een bezoek op de eilanden Sint Maarten en Sint Eustatius.
- Op 11 december is Nederland in de ban van sneeuwval, maar liefst 25 cm op de Veluwe!
- Overal in de wereld delen vrouwen hun verhalen over seksuele intimidatie: #MeToo.

Grote kans dat je gisteravond al in emotionele aangeschoten toestand jouw hoogte en dieptepunten van het jaar 2017 uitgebreid met je vrienden hebt besproken. Misschien heb je wel een nieuwe baan, is het uitgegaan met je vriend/vriendin, heb je een mooie reis gemaakt, een nieuwe hobby gevonden, besloten dat je gaat verhuizen? Het kan van alles zijn. Schrijf ze op en richt je vooral op de positieve dingen die je hebt meegemaakt en gebruik deze voor je lijst van goede voornemens voor het aankomend jaar.

Er zijn natuurlijk veel van die standaard goede voornemens zoals; stoppen met roken, super gezond eten, veel sporten, minder drinken, goed doen op werk/school, sociale contacten onderhouden etc. Altijd goed om even bij stil te staan natuurlijk, maar soms toch niet heel haalbaar wat alleen maar leidt tot teleurstelling in jezelf.

Wij raden daarom aan om eerst eens te kijken naar welke bijzondere dingen je in 2017 allemaal hebt meegemaakt. Waar werd je gelukkig van en welke kan je misschien wel nog een keer opnieuw doen in 2018? Daarnaast is het belangrijk om niet een waslijst aan goede voornemens te gaan bedenken maar je te focussen op een paar. Probeer niet te veel van jezelf te vragen en formuleer voornemens die je kunt halen. Ook belangrijk: 2018 hoeft niet HET jaar te worden. Probeer niet geforceerd van elke dag een top dag te maken. We willen vaak continu hoogtepunten in ons leven, maar die hoogtepunten hebben we omdat we ook dalen meemaken, en dat is oké. En bovenal: geef jezelf even de tijd om te herstellen van die heftige decembermaand, je hebt 365 dagen voor die voornemens dus geen haast! Dus daarom is het advies voor vandaag: eerst nog even genieten van een lekkere uitbrakdag.